Dwudziesty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-11-18 22:57:39]

Dwudziesty numer „Tygodnika Faktycznie” ma nietypową dla siebie okładkę. To satyryczny protest przeciwko używania religii – w tym osoby Jezusa z Nazaretu – do cynicznych celów politycznych. Tak zwana intronizacja Chrystusa – która w tych dniach się dokonuje – to prawdziwy festiwal klerykalizmu. Wszak „panowanie Chrystusa” według biskupów to podporządkowanie różnych aspektów życia społecznego i politycznego wpływom Kościoła. Paradoksalnie Jezus, który rzekomo króluje sam jest poddany kościelnej kontroli i cenzurze

W jednym z felietonów autor demitologizuje także obchody tzw. chrztu Polski. Trwająca ponad rok huczna feta kościelno-państwowa upłynęła bez żadnej nawet najmniejszej krytycznej refleksji o tym jak i po co chrystianizowano Polskę.

O tym czy trzeba być patriotą, aby być przyzwoitym człowiekiem, pisze Piotr Szumlewicz. Bieżący numer zawiera także specjalny tekst Piotra Ikonowicza „Dlaczego walczyłem z socjalizmem”.

W tym wydaniu znajdziemy także relację nad dotowaniem z pieniędzy publicznych tzw. świątyni bożej opatrzności. Z ekumenicznego, masońskiego projektu sprzed dwóch stuleci powstała właśnie katolicka świątynia, tyle że zbudowana w dużej mierze z publicznych środków.

Minister Zbigniew Ziobro chwali się, że wkrótce ruszy publiczny „rejestr pedofilów”. Czy to naprawdę pomoże zapobiegać przestępstwom wobec dzieci? A może stanie się narzędziem nagonki, a może nawet powodem linczu?

W bieżącym numerze także lewicowe komentarze na temat sukcesu wyborczego Donalda Trumpa w USA. Czy Ameryka ma to na co zasłużyła? A może ma to samo co Polska?

Piotr Szumlewicz

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

24 czerwca:

1793 - Rewolucyjny Konwent uchwalił konstytucję Republiki Francuskiej gwarantującą po raz pierwszy w historii powszechne prawo wyborcze.

1901 - Otwarto pierwszą wystawę prac Pabla Picassa, hiszpańskiego malarza przez lata związanego z lewicą.

1902 - Urodziła się Lidia Ciołkoszowa, działaczka PPS, historyczka. Żona Adama Ciołkosza. Od 1979 przewodnicząca PPS na obczyźnie, od 1990 honorowa przewodniczaca PPS w kraju.

1905 - W Warszawie PPS zorganizowała powszechny strajk solidarności z robotnikami Łodzi.

1905 - Zmarł Kazimierz Kelles-Krauz, filozof, socjolog, publicysta, pedagog; działacz i teoretyk Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich, później Polskiej Partii Socjalistycznej.

1931 - Xiang Zhongfa, chiński działacz komunistyczny i związkowy, stracony przez żołnierzy Kuomintangu.

1944 - Na stacji kolejowej Ryczów k. Wadowic zginął w walce z Niemcami Adam Rysiewicz, sekretarz OKR (WRN) Kraków.

1945 - W Paryżu powstał Komitet Sekcji Odrodzonej PPS.

1957 - Tajni agenci dominikańskiego dyktatora Rafaela Trujillo przeprowadzili nieudany zamach na centrolewicowego prezydenta Wenezueli Rómulo Betancourta, co wywołało międzynarodowy skandal.

1960 - Patrice Lumumba został pierwszym premierem Demokratycznej Republiki Konga.

1999 - Starcia pracowników radomskich zakładów zbrojeniowych Łucznik z policją przed gmachem MON w Warszawie.

2006 - Prezydent Filipin Gloria Macapagal-Arroyo podpisała ustawę znoszącą karę śmierci.

2010 - Julia Gillard została pierwszą kobietą-premierem Australii.