GUS: Radykalny spadek produkcji budowlano-montażowej

[2016-11-22 11:59:45]

Z nowych danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że produkcja sprzedana przemysłu (w cenach stałych) w październiku 2016 roku spadła o 1,3% w porównaniu z październikiem ubiegłego roku i 2,5% w porównaniu z wrześniem bieżącego roku. W produkcji budowlano-montażowej w ciągu ostatniego roku odnotowano spadek aż o 20,1%, a w ciągu miesiąca o 1,6%.

W stosunku do października ubiegłego roku spadek produkcji sprzedanej odnotowano w 20 (spośród 34) działach przemysłu, w tym w produkcji napojów – o 16,0%, w wydobywaniu węgla kamiennego i brunatnego – o 10,7%, w wytwarzaniu i zaopatrywaniu w energię elektryczną, gaz, parę wodną i gorącą wodę – o 8,7%, w produkcji koksu i produktów rafinacji ropy naftowej – o 7,8%, metali – o 5,3%, maszyn i urządzeń – o 4,3%, chemikaliów i wyrobów chemicznych – o 3,9%. Wzrost produkcji sprzedanej przemysłu, w porównaniu z październikiem ubiegłego roku, wystąpił w 14 działach, między innymi w produkcji pojazdów samochodowych, przyczep i naczep – o 7,0%, wyrobów tekstylnych – o 5,3%, pozostałego sprzętu transportowego – o 5,1%, artykułów spożywczych – o 4,8%, mebli – o 4,4%.

W stosunku do października ub. roku spadek produkcji odnotowano we wszystkich działach budownictwa, przy czym w podmiotach, których podstawowym rodzajem działalności jest wznoszenie budynków – o 26,2%, w jednostkach zajmujących się głównie robotami budowlanymi specjalistycznymi – o 22,9%, a w specjalizujących się w budowie obiektów inżynierii lądowej i wodnej – o 13,1%.

Piotr Szumlewicz

Dramat reprywatyzacji - błąd systemu, czy błędny system?
Warszawa, Krytyka Polityczna, ul.Foksal 16, p.II, 00-372 Warszawa
28 marca (wtorek), godz. 18.00 - 22.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!

29 marca:

1826 - Urodził się Wilhelm Liebknecht, niemiecki polityk, socjaldemokrata, jeden z założycieli SPD oraz ojciec późniejszych działaczy lewicowych, Karla i Theodora.

1917 - Rosyjski rewolucyjny Rząd Tymczasowy wydał deklarację w sprawie niepodległości Polski.

1943 - W USA wprowadzono reglamentację mięsa, masła i sera.

1973 - Ostatni amerykańscy żołnierze opuścili terytorium Wietnamu.

1998 - Wybory parlamentarne na Ukrainie wygrali komuniści.

2004 - W Irlandii - jako pierwszym kraju na świecie - wprowadzono całkowity zakaz palenia w pubach i restauracjach.

2008 - W Słupsku i Redzikowie doszło do protestów przeciwko instalacji w Polsce amerykańskiej tarczy antyrakietowej.

2008 - W Paryżu zmarł Emanuel Mink, pseud. Mundek, polski działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.