GUS: Radykalny spadek produkcji budowlano-montażowej

[2016-11-22 11:59:45]

Z nowych danych Głównego Urzędu Statystycznego wynika, że produkcja sprzedana przemysłu (w cenach stałych) w październiku 2016 roku spadła o 1,3% w porównaniu z październikiem ubiegłego roku i 2,5% w porównaniu z wrześniem bieżącego roku. W produkcji budowlano-montażowej w ciągu ostatniego roku odnotowano spadek aż o 20,1%, a w ciągu miesiąca o 1,6%.

W stosunku do października ubiegłego roku spadek produkcji sprzedanej odnotowano w 20 (spośród 34) działach przemysłu, w tym w produkcji napojów – o 16,0%, w wydobywaniu węgla kamiennego i brunatnego – o 10,7%, w wytwarzaniu i zaopatrywaniu w energię elektryczną, gaz, parę wodną i gorącą wodę – o 8,7%, w produkcji koksu i produktów rafinacji ropy naftowej – o 7,8%, metali – o 5,3%, maszyn i urządzeń – o 4,3%, chemikaliów i wyrobów chemicznych – o 3,9%. Wzrost produkcji sprzedanej przemysłu, w porównaniu z październikiem ubiegłego roku, wystąpił w 14 działach, między innymi w produkcji pojazdów samochodowych, przyczep i naczep – o 7,0%, wyrobów tekstylnych – o 5,3%, pozostałego sprzętu transportowego – o 5,1%, artykułów spożywczych – o 4,8%, mebli – o 4,4%.

W stosunku do października ub. roku spadek produkcji odnotowano we wszystkich działach budownictwa, przy czym w podmiotach, których podstawowym rodzajem działalności jest wznoszenie budynków – o 26,2%, w jednostkach zajmujących się głównie robotami budowlanymi specjalistycznymi – o 22,9%, a w specjalizujących się w budowie obiektów inżynierii lądowej i wodnej – o 13,1%.

Piotr Szumlewicz

PROTESTY ŻÓŁTYCH KAMIZELEK WSTRZĄSAJĄ FRANCJĄ - CO SIĘ DZIEJE?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 107
12 grudnia (środa), godz. 18.30
PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

12 grudnia:

1841 - W Londynie powstała Gromada Praga Ludu Polskiego. Nazwa nawiązywała do rzezi Pragi w powstaniu kościuszkowskim. Organizacja w swym programie głosiła rewolucję agrarną oraz łączyla socjalizm z chrześcijaństwem.

1886 - Urodził się Adam Pragier, ekonomista, działacz socjalistyczny, poseł PPS, za rządów sanacji więzień twierdzy brzeskiej.

1890 - W Berlinie powstało Towarzystwo Socjalistów Polskich.

1916 - Zmarła Helena Patursson, pisarka pochodząca z Wysp Owczych, feministka.

1925 - Położono kamień węgielny pod budowę pierwszej kolonii Warszawskiej Spółdzielni Mieszkaniowej.

1946 - Francja: Na czele mniejszościowego rządu złożonego z samych socjalistów stanął Leon Blum.

1947 - Palestyna: Żydowska organizacja terrorystyczna Irgun przeprowadziła zamachy bombowe na autobusy w Hajfie i Ramli. Zginęło 27 osób, a 30 zostało rannych.

1969 - Włochy: 17 osób zginęło, a 88 zostało rannych w wyniku wybuchu bomby podłożonej przez neofaszystów w Mediolanie.

2015 - Arabia Saudyjska: Po raz pierwszy kobiety wzięły udział w wyborach samorządowych.