Eurostat: Najniższe bezrobocie w Czechach i w Niemczech

[2016-11-22 17:12:18]

Eurostat przedstawił raport na temat bezrobocia w Unii Europejskiej we wrześniu bieżącego roku. Zgodnie z nim bezrobocie w UE-28 spadło z 9,2% we wrześniu 2015 roku do 8,5% we wrześniu 2016 roku. W sierpniu bieżącego roku stopa bezrobocia również wynosiła 8,5%. W strefie euro poziom bezrobocia we wrześniu 2016 roku wynosił 10,0%, a rok wcześniej 10,6%.

Najniższe bezrobocie zanotowano na w Czechach – 4,0%, w Niemczech – 4,1% i na Malcie – 4,7%. Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 23,2% (dane z lipca), w Hiszpanii – 19,3% i w Chorwacji – 12,6%.

W okresie wrzesień 2015 rok – wrzesień 2016 rok w 24 krajach odnotowano spadek bezrobocia, w 4 stopa bezrobocia wzrosła. Największy spadek bezrobocia odnotowano w Chorwacji (z 16,4% do 12,6%) i na Cyprze – (z 14,3 do 12,0%). Najbardziej pogorszyła się sytuacja na rynku pracy w Estonii (wzrost bezrobocia z 5,4% w sierpniu 2015 r. do 7,6% w sierpniu 2016 r.) oraz w Austrii (z 5,7% do 6,3%).

Bezrobocie w Polsce spadło z 7,3% we wrześniu 2015 roku do 5,7% we wrześniu 2016 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 20,0% do 18,2%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej jest w Niemczech – 6,8% oraz na Malcie i w Czechach – po 9,8%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia jest w Grecji – 42,7% (w lipcu) oraz w Hiszpanii – 42,6%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od września 2015 roku do września 2016 roku spadło z 9,1% do 8,3%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 9,3% do 8,7%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. We wrześniu bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 5,0% (rok wcześniej 5,1%).

Piotr Szumlewicz

Chcemy WETA
Warszawa, Pałac Prezydencki, Krakowskie Przedmieście
22 lipca (sobota), godz. 18.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

23 lipca:

1870 - Rady Generalne zatwierdziły I Międzynarodówkę.

1921 - W Łodzi początek obrad XVIII Kongresu PPS, który przyjął nowy statut partii. Uchwalono, że PPS nie będzie brać udziału w rządach koalicyjnych z partiami burżuazyjnymi. Podjęto decyzję o wystąpieniu z II Międzynarodówki. PPS liczyło 55 tys. członków.

1936 - Hiszpania: W Katalonii, utworzona przez anarchistów "Żelazna Kolumna", licząca ponad tysiąc milicjantów, wyruszyła z Barcelony, by walczyć z frankistami.

1952 - Egipt: Rewolucja lipcowa - obalenie monarchii.

1974 - Grecja: Upadek prawicowego reżimu "czarnych pułkowników".

1993 - Szwadron śmierci dokonał masakry bezdomnych dzieci pod kościołem Candelária w Rio de Janeiro.