Eurostat: Najmniejsze ubóstwo i wykluczenie społeczne dzieci w krajach skandynawskich

[2016-11-23 13:42:36]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące ubóstwa dzieci w UE. Zgodnie z danymi Eurostatu odsetek dzieci zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym w Unii w 2015 roku wynosił 26,9% (czyli 25,26 mln) i w porównaniu do 2010 roku spadł o 0,6 pkt proc. Najniższe skala biedy dzieci była w Szwecji – 14%, Finlandii – 14,9% i Danii – 15,7%, a największa w Rumunii – 46,8%, Bułgarii – 43,7% oraz Grecji – 37,8%. W Polsce dzieci zagrożonych ubóstwem lub wykluczeniem społecznym było 26,6%.

W porównaniu z 2010 rokiem w 15 krajach spadł odsetek dzieci zagrożonych ubóstwem i wykluczeniem społecznym, a w 13 wzrósł. Największy spadek nastąpił na Łotwie – o 10,9 pkt proc., Bułgarii – 6,1 pkt proc, i w Polsce – o 4,2 pkt proc. Największy wzrost odnotowano w Grecji – o 9,1 pkt proc., na Cyprze – o 7,1 pkt proc. i we Włoszech – o 4,0 pkt proc.

Eurostat zbadał też poziom ubóstwa w zależności od wykształcenia rodziców. Okazuje się, że istnieje silna korelacja między tymi dwoma parametrami. W 2015 roku odsetek dzieci zagrożonych ubóstwem i wykluczeniem społecznym, mających rodziców z wykształceniem podstawowym wyniósł aż 65,5%, średnim – 30,3%, a wyższym – zaledwie 10,6%. Najwyższa różnica między odsetkiem dzieci zagrożonych biedą i zagrożeniem społecznym, którzy mają rodziców z podstawowym i wyższym wykształceniem była na Słowacji – aż 83,4 pkt proc., w Bułgarii – 79,4 pkt proc. i w Czechach – 78,6 pkt proc. Najmniejsze różnice odnotowano w Danii – 34,7 pkt proc., Estonii – 35,7 pkt proc., Portugalii – 38,4 pkt proc.

Piotr Szumlewicz

Browarny i Zandberg – spotkanie otwarte
Wrocław, księgarnia Tajne Komplety, ul. Przejście Garncarskie 2
30 kwietnia (niedziela), godz. 16.00
“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

29 kwietnia:

1966 - Oddano do użytku nowy ośrodek TVP Katowice wraz z 90-metrową wieżą telewizyjną.

1970 - Wojna wietnamska: w celu tropienia partyzantów Viet Congu wojska USA i Wietnamu Płd. dokonują inwazji na sąsiednią Kambodżę.

1991 - Haiti: Obalenie demokratycznie wybranego prezydenta Jeana-Bertranda Aristide'a.

2004 - W Warszawie odbył się Antyszczyt Europejskiego Forum Ekonomicznego.

2006 - Zmarł John K. Galbraith, amerykański ekonomista, zwolennik keynesizmu i interwencjonizmu w gospodarce.

2007 - W Zagrzebiu zmarł Ivica Račan, premier Chorwacji w latach 2000-2003, założyciel i lider Socjaldemokratycznej Partii Chorwacji.