Kuba: Fidel Castro nie żyje

[2016-11-26 20:24:12]

Castro doprowadził do radykalnego spadku poziomu analfabetyzmu na Kubie, spadku poziomu ubóstwa, rozwoju powszechnej opieki zdrowotnej, reformy rolnej. W wyniku jego rządów Kuba znalazła się w czołówce krajów rozwijających się w rankingach jakości życia ONZ. Można różnie oceniać rządy Castro, ale jego zasługi w polityce społecznej są niezaprzeczalne. Warto też pamiętać, że objął rządy, obalając krwawą dyktaturę Batisty i mając masowe poparcie społeczne.

Piotr Szumlewicz

Fidel Castro zmarł 25 listopada w wieku 90 lat. Informację o jego śmierci przekazał jego brat Raúl i kubańska telewizja.

Kubański rewolucjonista, działacz państwowy i polityczny, adwokat, urodził się 13 sierpnia 1926 roku w ówczesnej prowincji Oriente.

Od grudnia 1976 roku, przez okres 30 lat, sprawował urząd przewodniczącego Rady Państwa i Rady Ministrów Kuby. Był także głównodowodzącym Rewolucyjnych Sił Zbrojnych i przewodniczącym Rady Obrony Narodowej kraju.

Ze względu na zły stan zdrowia, w 2006 roku Fidel Castro przekazał swoje obowiązki i uprawnienia szefa Rady Państwa i Rady Ministrów swojemu młodszemu o pięć lat bratu Raúlowi.

WCh

fot. Wikimedia Commons

Chcemy WETA
Warszawa, Pałac Prezydencki, Krakowskie Przedmieście
22 lipca (sobota), godz. 18.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

23 lipca:

1870 - Rady Generalne zatwierdziły I Międzynarodówkę.

1921 - W Łodzi początek obrad XVIII Kongresu PPS, który przyjął nowy statut partii. Uchwalono, że PPS nie będzie brać udziału w rządach koalicyjnych z partiami burżuazyjnymi. Podjęto decyzję o wystąpieniu z II Międzynarodówki. PPS liczyło 55 tys. członków.

1936 - Hiszpania: W Katalonii, utworzona przez anarchistów "Żelazna Kolumna", licząca ponad tysiąc milicjantów, wyruszyła z Barcelony, by walczyć z frankistami.

1952 - Egipt: Rewolucja lipcowa - obalenie monarchii.

1974 - Grecja: Upadek prawicowego reżimu "czarnych pułkowników".

1993 - Szwadron śmierci dokonał masakry bezdomnych dzieci pod kościołem Candelária w Rio de Janeiro.