Kuba: Fidel Castro nie żyje

[2016-11-26 20:24:12]

Castro doprowadził do radykalnego spadku poziomu analfabetyzmu na Kubie, spadku poziomu ubóstwa, rozwoju powszechnej opieki zdrowotnej, reformy rolnej. W wyniku jego rządów Kuba znalazła się w czołówce krajów rozwijających się w rankingach jakości życia ONZ. Można różnie oceniać rządy Castro, ale jego zasługi w polityce społecznej są niezaprzeczalne. Warto też pamiętać, że objął rządy, obalając krwawą dyktaturę Batisty i mając masowe poparcie społeczne.

Piotr Szumlewicz

Fidel Castro zmarł 25 listopada w wieku 90 lat. Informację o jego śmierci przekazał jego brat Raúl i kubańska telewizja.

Kubański rewolucjonista, działacz państwowy i polityczny, adwokat, urodził się 13 sierpnia 1926 roku w ówczesnej prowincji Oriente.

Od grudnia 1976 roku, przez okres 30 lat, sprawował urząd przewodniczącego Rady Państwa i Rady Ministrów Kuby. Był także głównodowodzącym Rewolucyjnych Sił Zbrojnych i przewodniczącym Rady Obrony Narodowej kraju.

Ze względu na zły stan zdrowia, w 2006 roku Fidel Castro przekazał swoje obowiązki i uprawnienia szefa Rady Państwa i Rady Ministrów swojemu młodszemu o pięć lat bratu Raúlowi.

WCh

fot. Wikimedia Commons

Czerwoni Kosynierzy Gdyńscy 1939 - prawda czy mit?
Warszawa, Siedziba Stowarzyszenia Wolnego Słowa, ul. Marszałkowska 7
25 września (poniedziałek), godz. 17.30-20.30
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Zapal Znicz Dla Kacpra
Katowice, Rynek
23 września (sobota), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2010 - We Wrocławiu odbył się II Marsz Równości, którego tematem przewodnim było poparcie dla związków partnerskich.