Dwudziesty pierwszy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-11-27 16:53:45]

Dwudziesty pierwszy numer "Tygodnika Faktycznie" zawiera przegląd „dokonań” dwóch najbardziej wyrazistych postaci ekipy "dobrej zmiany": Antoniego Macierewicza i Jacka Kurskiego. Pierwszy nieustannie obraża żołnierzy, drugi wystawił na pośmiewisko TVP. Przysłowiowa już "Kurwizja" stała się synonimem manipulacji, nachalności propagandowej, klerykalizmu i złego smaku.

W bieżącym wydaniu także felieton "Buntujmy się!" o wiecznie niedokończonych polskich rewolucjach oraz dobrych tradycjach buntu. Czy ktoś pamięta o tym, że pierwsze polskie powstanie narodowe było antyklerykalne i antyfeudalne, a jeden z najstarszych zabytków języka polskiego jest wierszem napisanym w duchu husyckiej rewolucji?

W tym numerze znajdziemy także analizę ostatnich wydarzeń w Komitecie Obrony Demokracji, w tym obawę, że kontrowersyjne słowa i zachowania przewodniczącego KOD mogą zniweczyć zapał i chęć walki setek tysięcy ludzi. Tygodnik informuje także o zamachu PiS na antykoncepcję – chodzi o ograniczenie dostępu do tabletki "dzień po".

W tygodniku znajdziemy także obszerną rozmowę z Ryszardem Kaliszem o obecnej sytuacji w kraju.

Wśród tematów społecznych znajdziemy tekst o coraz częściej spotykanych eksperymentach z czterodniowym dniem pracy. Czy to tylko wygoda i obniżka kosztów dla firmy, czy realna korzyść dla pracowników?

W ramach wieści ze świata znajdziemy teksty o tym, kto czerpie zyski z wojen toczących się na świecie oraz o lewicowych tradycjach brytyjskiego piłkarstwa.

W dziale historycznym można przeczytać teksty o związkach kryzysu i ekspansji nazizmu w Niemczech oraz o "prawdziwym wyklętym", Henryku Boruckim, więźniu gestapo i Stalina.

Piotr Szumlewicz

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

22 sierpnia:

1974 - W Krakowie zmarł Eugeniusz Kwiatkowski, działacz gospodarczy, polityk, inż. chemik. Przyczynił się do rozwoju polskiego przemysłu i gospodarki morskiej.

1994 - Holandia: Socjaldemokrata Wim Kok (PvdA) został premierem.

2007 - Zmarła Grace Paley, amerykańska pisarka, poetka i działaczka pacyfistyczna. Potępiała interwencję wojsk amerykańskich w Wietnamie oraz militaryzację USA i rozwój broni atomowej.

2011 - Zmarł Jack Layton, lider socjaldemokratycznej Nowej Demokratycznej Partii Kanady (NDP).