Dwudziesty pierwszy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-11-27 16:53:45]

Dwudziesty pierwszy numer "Tygodnika Faktycznie" zawiera przegląd „dokonań” dwóch najbardziej wyrazistych postaci ekipy "dobrej zmiany": Antoniego Macierewicza i Jacka Kurskiego. Pierwszy nieustannie obraża żołnierzy, drugi wystawił na pośmiewisko TVP. Przysłowiowa już "Kurwizja" stała się synonimem manipulacji, nachalności propagandowej, klerykalizmu i złego smaku.

W bieżącym wydaniu także felieton "Buntujmy się!" o wiecznie niedokończonych polskich rewolucjach oraz dobrych tradycjach buntu. Czy ktoś pamięta o tym, że pierwsze polskie powstanie narodowe było antyklerykalne i antyfeudalne, a jeden z najstarszych zabytków języka polskiego jest wierszem napisanym w duchu husyckiej rewolucji?

W tym numerze znajdziemy także analizę ostatnich wydarzeń w Komitecie Obrony Demokracji, w tym obawę, że kontrowersyjne słowa i zachowania przewodniczącego KOD mogą zniweczyć zapał i chęć walki setek tysięcy ludzi. Tygodnik informuje także o zamachu PiS na antykoncepcję – chodzi o ograniczenie dostępu do tabletki "dzień po".

W tygodniku znajdziemy także obszerną rozmowę z Ryszardem Kaliszem o obecnej sytuacji w kraju.

Wśród tematów społecznych znajdziemy tekst o coraz częściej spotykanych eksperymentach z czterodniowym dniem pracy. Czy to tylko wygoda i obniżka kosztów dla firmy, czy realna korzyść dla pracowników?

W ramach wieści ze świata znajdziemy teksty o tym, kto czerpie zyski z wojen toczących się na świecie oraz o lewicowych tradycjach brytyjskiego piłkarstwa.

W dziale historycznym można przeczytać teksty o związkach kryzysu i ekspansji nazizmu w Niemczech oraz o "prawdziwym wyklętym", Henryku Boruckim, więźniu gestapo i Stalina.

Piotr Szumlewicz

No Pasaran! Dzień pamięci Dąbrowszczaków
Katowice, Wydział Nauk Społecznych, Sala Rady Wydziału (II piętro), ul. Bankowa 11,
1 marca (środa), godz. 13.00-19.00
Pogrzeb Alicji Jaszczuk
Cmentarz Wojskowy na warszawskich Powązkach
22 lutego (środa), godz. 14.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

25 lutego:

1950 - Urodził się Néstor Kirchner, polityk argentyński, peronista o odchyleniu lewicowym, gubernator prowincji Santa Cruz; 2003-2007 prezydent Argentyny.

1993 - Pod zarzutem przyjęcia łapówki aresztowano Wojciecha Dobrzyńskiego, dyrektora biura Klubu Parlamentarnego Porozumienia Centrum.

1993 - Początek 48-godzinnego strajku generalnego w regionie łódzkim.

1994 - Żydowski osadnik Baruch Goldstein otworzył ogień do modlących się w Grocie Praojców w Hebronie Palestyńczyków, zabijając 29 osób.

1994 - Odbył się Kongres Jedności PPS, w wyniku którego scalono cztery odłamy partii (bez PPS Ikonowicza).

1996 - Kolejny Kongres Jedności PPS - ostateczne scalenie wszystkich partii używających nazwy PPS.

2013 - We Włoszech centrolewicowa koalicja wygrała przedterminowe wybory parlamentarne.