Dwudziesty drugi numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-12-02 23:33:27]

W dwudziestym drugim numerze "Tygodnika Faktycznie" redakcja poświęca szczególną uwagę sprawie korzyści materialnych, jakie czerpie z "dobrej zmiany" imperium Tadeusza Rydzyka. W kontekście transformacji politycznej i ideologicznej, która zachodzi w Polsce, tygodnik zwraca także uwagę na niepokojące przejawy wchodzenia do głównego nurtu debaty teorii spiskowych. Wzbudzany ostatnio przez tzw. telewizję narodową strach przed szczepieniami może doprowadzić do wybuchu epidemii.

W tygodniku znajdziemy także teksty o fenomenie i tragiczności Fidela Castro pisane z różnych perspektyw.

„Tygodnik Faktycznie” wprowadza w tym wydaniu pewne novum – „Wieści ze środka Polski”, czyli dodatek informacyjny na temat Łodzi i regionu. Celem nowego bloku informacyjnego jest nagłaśnianie tradycji i przejawów rozmaitych zaangażowań społecznych w regionie. W tym numerze m.in. o zbuntowanych łódzkich „Dziewuchach” oraz walce mieszkańców o uratowanie największego w Polsce ogrodu botanicznego.

Obecne wydanie zamieszcza także własny materiał śledczy z afery przetargowej w krakowskich sądach oraz podsumowanie działalności ministra ochrony środowiska z PiS.

W nowym numerze pisma znajdziemy również polemikę na temat związków lewicy i patriotyzmu oraz raport o sytuacji osób LGBT w sporcie oraz ich walki o prawo do własnej tożsamości i szacunku.

W dziale historycznym znajdziemy tekst o zamachu na prezydenta Gabriela Narutowicza oraz polityczno-światopoglądowym kontekście tego głośnego zabójstwa.

Piotr Szumlewicz

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Demonstracja Ziobro Musi Odejść! Wolne Prokuratura, Sądy, Polska
Warszawa, Kancelaria Premiera, Al. Ujazdowskie 1/3
26 sierpnia (poniedziałek), godz. 18.00-20.30
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

25 sierpnia:

1937 - Został zdławiony strajk chłopski. W Majdanie Sieniawskim na Podkarpaciu w starciach z policją zginęło 15 chłopów.

1944 - Powstanie warszawskie: w ostrzelanej Kamienicy Łyszkiewicza podczas odprawy sztabu zginęło pięciu dowódców Armii Ludowej.

1946 - Obradowała Rada Naczelna PPS. Opowiedziała się za kontynuacją jednolitofrontowej polityki partii.

1948 - We Wrocławiu rozpoczął się Światowy Kongres Intelektualistów w Obronie Pokoju.

1978 - Nikaragua: Strajk generalny.

2008 - Prezydent Manuel Zelaya podpisał porozumienie o przystąpieniu Hondurasu do ALBA (Boliwariańskiej Alternatywy dla Ameryki).