Dwudziesty drugi numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-12-02 23:33:27]

W dwudziestym drugim numerze "Tygodnika Faktycznie" redakcja poświęca szczególną uwagę sprawie korzyści materialnych, jakie czerpie z "dobrej zmiany" imperium Tadeusza Rydzyka. W kontekście transformacji politycznej i ideologicznej, która zachodzi w Polsce, tygodnik zwraca także uwagę na niepokojące przejawy wchodzenia do głównego nurtu debaty teorii spiskowych. Wzbudzany ostatnio przez tzw. telewizję narodową strach przed szczepieniami może doprowadzić do wybuchu epidemii.

W tygodniku znajdziemy także teksty o fenomenie i tragiczności Fidela Castro pisane z różnych perspektyw.

„Tygodnik Faktycznie” wprowadza w tym wydaniu pewne novum – „Wieści ze środka Polski”, czyli dodatek informacyjny na temat Łodzi i regionu. Celem nowego bloku informacyjnego jest nagłaśnianie tradycji i przejawów rozmaitych zaangażowań społecznych w regionie. W tym numerze m.in. o zbuntowanych łódzkich „Dziewuchach” oraz walce mieszkańców o uratowanie największego w Polsce ogrodu botanicznego.

Obecne wydanie zamieszcza także własny materiał śledczy z afery przetargowej w krakowskich sądach oraz podsumowanie działalności ministra ochrony środowiska z PiS.

W nowym numerze pisma znajdziemy również polemikę na temat związków lewicy i patriotyzmu oraz raport o sytuacji osób LGBT w sporcie oraz ich walki o prawo do własnej tożsamości i szacunku.

W dziale historycznym znajdziemy tekst o zamachu na prezydenta Gabriela Narutowicza oraz polityczno-światopoglądowym kontekście tego głośnego zabójstwa.

Piotr Szumlewicz

Czy jest lewica w Polsce ?
Wrocław, ul. Bogusławskiego 41
29 października (niedziela), godz. 17.00
DZIEŃ SPOTKAŃ Z OKAZJI 100. ROCZNICY REWOLUCJI PAŹDZIERNIKOWEJ
Warszawa, ul. Długa, 29, I piętro, sala 115
4 listopada (sobota), godz. 15.00 - 19.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

23 października:

1915 - 25 tysięcy kobiet na ulicach Nowego Jorku domagało się przyznania praw wyborczych.

1943 - Oddział Gwardii Ludowej dokonał zamachu na Bar Podlaski w Warszawie, zabijając 18 hitlerowców.

1944 - Założono Uniwersytet Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie.

1956 - Początek powstania na Węgrzech.