Dwudziesty drugi numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-12-02 23:33:27]

W dwudziestym drugim numerze "Tygodnika Faktycznie" redakcja poświęca szczególną uwagę sprawie korzyści materialnych, jakie czerpie z "dobrej zmiany" imperium Tadeusza Rydzyka. W kontekście transformacji politycznej i ideologicznej, która zachodzi w Polsce, tygodnik zwraca także uwagę na niepokojące przejawy wchodzenia do głównego nurtu debaty teorii spiskowych. Wzbudzany ostatnio przez tzw. telewizję narodową strach przed szczepieniami może doprowadzić do wybuchu epidemii.

W tygodniku znajdziemy także teksty o fenomenie i tragiczności Fidela Castro pisane z różnych perspektyw.

„Tygodnik Faktycznie” wprowadza w tym wydaniu pewne novum – „Wieści ze środka Polski”, czyli dodatek informacyjny na temat Łodzi i regionu. Celem nowego bloku informacyjnego jest nagłaśnianie tradycji i przejawów rozmaitych zaangażowań społecznych w regionie. W tym numerze m.in. o zbuntowanych łódzkich „Dziewuchach” oraz walce mieszkańców o uratowanie największego w Polsce ogrodu botanicznego.

Obecne wydanie zamieszcza także własny materiał śledczy z afery przetargowej w krakowskich sądach oraz podsumowanie działalności ministra ochrony środowiska z PiS.

W nowym numerze pisma znajdziemy również polemikę na temat związków lewicy i patriotyzmu oraz raport o sytuacji osób LGBT w sporcie oraz ich walki o prawo do własnej tożsamości i szacunku.

W dziale historycznym znajdziemy tekst o zamachu na prezydenta Gabriela Narutowicza oraz polityczno-światopoglądowym kontekście tego głośnego zabójstwa.

Piotr Szumlewicz

No Pasaran! Dzień pamięci Dąbrowszczaków
Katowice, Wydział Nauk Społecznych, Sala Rady Wydziału (II piętro), ul. Bankowa 11,
1 marca (środa), godz. 13.00-19.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!

28 lutego:

1925 - Urodził się Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

1986 - W zamachu zginął Olof Palme, przewodniczący Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej, premier Szwecji.