Dwudziesty trzeci numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-12-11 17:48:14]

W dwudziestym trzecim numerze „Tygodnika Faktycznie” między innymi polemika Adama Ciocha z przekonaniem, że „Polakom niczego się nie chce” oraz tekst Piotra Szumlewicza o perspektywach biednej starości pokolenia wchodzącego w wiek emerytalny i o tym, że reforma PiS nie zmienia tego podstawowego problemu Polaków.

Grudzień to nasilenie akcji charytatywnych – świeckich i kościelnych. W bieżącym wydaniu o nakręcaniu niechęci przez PiS wobec Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy oraz o kulisach Szlachetnej Paczki i kontrowersyjnych poglądach jej twórcy. Skoro już o pomocy mowa – w tygodniku można znaleźć podsumowanie polityki społecznej PiS, czyli „plusy dodatnie i ujemne” 500 + oraz innych, mniej nagłaśnianych posunięć rządowych.

W tygodniku znajdziemy także relację z ostatniego toruńskiego protestu przeciwko klerykalizacji państwa oraz o dziwnych kulisach pewnego koncertu Stinga w Polsce, który zafundowano wybranemu gronu osób za publiczne pieniądze.

Dział historyczny zawiera przypomnienie o wsparciu, jakiego Kościół katolicki udzielał feudalizmowi oraz o bojowcach PPS, zapomnianych lewicowych bohaterach walki z caratem.

Piotr Szumlewicz

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Demonstracja Ziobro Musi Odejść! Wolne Prokuratura, Sądy, Polska
Warszawa, Kancelaria Premiera, Al. Ujazdowskie 1/3
26 sierpnia (poniedziałek), godz. 18.00-20.30
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

25 sierpnia:

1937 - Został zdławiony strajk chłopski. W Majdanie Sieniawskim na Podkarpaciu w starciach z policją zginęło 15 chłopów.

1944 - Powstanie warszawskie: w ostrzelanej Kamienicy Łyszkiewicza podczas odprawy sztabu zginęło pięciu dowódców Armii Ludowej.

1946 - Obradowała Rada Naczelna PPS. Opowiedziała się za kontynuacją jednolitofrontowej polityki partii.

1948 - We Wrocławiu rozpoczął się Światowy Kongres Intelektualistów w Obronie Pokoju.

1978 - Nikaragua: Strajk generalny.

2008 - Prezydent Manuel Zelaya podpisał porozumienie o przystąpieniu Hondurasu do ALBA (Boliwariańskiej Alternatywy dla Ameryki).