Dwudziesty trzeci numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-12-11 17:48:14]

W dwudziestym trzecim numerze „Tygodnika Faktycznie” między innymi polemika Adama Ciocha z przekonaniem, że „Polakom niczego się nie chce” oraz tekst Piotra Szumlewicza o perspektywach biednej starości pokolenia wchodzącego w wiek emerytalny i o tym, że reforma PiS nie zmienia tego podstawowego problemu Polaków.

Grudzień to nasilenie akcji charytatywnych – świeckich i kościelnych. W bieżącym wydaniu o nakręcaniu niechęci przez PiS wobec Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy oraz o kulisach Szlachetnej Paczki i kontrowersyjnych poglądach jej twórcy. Skoro już o pomocy mowa – w tygodniku można znaleźć podsumowanie polityki społecznej PiS, czyli „plusy dodatnie i ujemne” 500 + oraz innych, mniej nagłaśnianych posunięć rządowych.

W tygodniku znajdziemy także relację z ostatniego toruńskiego protestu przeciwko klerykalizacji państwa oraz o dziwnych kulisach pewnego koncertu Stinga w Polsce, który zafundowano wybranemu gronu osób za publiczne pieniądze.

Dział historyczny zawiera przypomnienie o wsparciu, jakiego Kościół katolicki udzielał feudalizmowi oraz o bojowcach PPS, zapomnianych lewicowych bohaterach walki z caratem.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam

24 maja:

1743 - W Boudry urodził się Jean-Paul Marat, francuski polityk czasów rewolucji francuskiej, dziennikarz i lekarz, wolnomularz.

1972 - Frakcja Czerwonej Armii (RAF) dokonała w zachodnioniemieckim Heidelbergu zamachu na kwaterę główną armii amerykańskiej w Europie.

2013 - Rafael Correa (Alianza PAIS) został zaprzysiężony na trzecią 4-letnią kadencję.

2017 - Lenín Moreno (Alianza PAIS) został prezydentem Ekwadoru.

2019 - Zmarł Jan Guz, związkowiec, 2004-19 przewodniczący OPZZ.