Dwudziesty trzeci numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-12-11 17:48:14]

W dwudziestym trzecim numerze „Tygodnika Faktycznie” między innymi polemika Adama Ciocha z przekonaniem, że „Polakom niczego się nie chce” oraz tekst Piotra Szumlewicza o perspektywach biednej starości pokolenia wchodzącego w wiek emerytalny i o tym, że reforma PiS nie zmienia tego podstawowego problemu Polaków.

Grudzień to nasilenie akcji charytatywnych – świeckich i kościelnych. W bieżącym wydaniu o nakręcaniu niechęci przez PiS wobec Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy oraz o kulisach Szlachetnej Paczki i kontrowersyjnych poglądach jej twórcy. Skoro już o pomocy mowa – w tygodniku można znaleźć podsumowanie polityki społecznej PiS, czyli „plusy dodatnie i ujemne” 500 + oraz innych, mniej nagłaśnianych posunięć rządowych.

W tygodniku znajdziemy także relację z ostatniego toruńskiego protestu przeciwko klerykalizacji państwa oraz o dziwnych kulisach pewnego koncertu Stinga w Polsce, który zafundowano wybranemu gronu osób za publiczne pieniądze.

Dział historyczny zawiera przypomnienie o wsparciu, jakiego Kościół katolicki udzielał feudalizmowi oraz o bojowcach PPS, zapomnianych lewicowych bohaterach walki z caratem.

Piotr Szumlewicz

Dramat reprywatyzacji - błąd systemu, czy błędny system?
Warszawa, Krytyka Polityczna, ul.Foksal 16, p.II, 00-372 Warszawa
28 marca (wtorek), godz. 18.00 - 22.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!

29 marca:

1826 - Urodził się Wilhelm Liebknecht, niemiecki polityk, socjaldemokrata, jeden z założycieli SPD oraz ojciec późniejszych działaczy lewicowych, Karla i Theodora.

1917 - Rosyjski rewolucyjny Rząd Tymczasowy wydał deklarację w sprawie niepodległości Polski.

1943 - W USA wprowadzono reglamentację mięsa, masła i sera.

1973 - Ostatni amerykańscy żołnierze opuścili terytorium Wietnamu.

1998 - Wybory parlamentarne na Ukrainie wygrali komuniści.

2004 - W Irlandii - jako pierwszym kraju na świecie - wprowadzono całkowity zakaz palenia w pubach i restauracjach.

2008 - W Słupsku i Redzikowie doszło do protestów przeciwko instalacji w Polsce amerykańskiej tarczy antyrakietowej.

2008 - W Paryżu zmarł Emanuel Mink, pseud. Mundek, polski działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.