Górnicy przeciwko likwidacji kopalni Makoszowy

[2016-12-13 11:55:17]

9 grudnia odbyło się referendum wśród pracowników kopalni Makoszowy. 98 proc. górników opowiedziało się za pozostaniem w Makoszowach, zaś frekwencja wyniosła 84 proc. Uprawnionych do głosowania było 1346 osób. W głosowaniu wzięło udział 1129 pracowników. Na 1129 głosujących 1113 osób opowiedziało się za utrzymaniem i obroną miejsc pracy w tym zakładzie wydobywczym.

Plany rządowe zakładają likwidację zabrzańskiej kopalni. Rząd deklaruje, że zapewni miejsca pracy dla zwalnianych górników w innych kopalniach. Górnicy wskazują jednak, że likwidacja kopalni Makoszowy pociągnie za sobą likwidację wielu miejsc pracy w tych firmach, z którymi kopalnia kooperuje. Z kopalnią Makoszowy kooperuje około 500 firm, a ta kooperacja generuje środki w wysokości około 70 mln zł rocznie.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam

25 maja:

1892 - Urodził się Josip Broz, ps. Tito, podczas II wojny światowej organizator antyfaszystowskiego ruchu oporu, następnie do śmierci przywódca Socjalistycznej Federacyjnej Republiki Jugosławii.

1921 - Zmarł Émile Combes, polityk francuski, przewodniczący radykalnej lewicy republikańskiej, antyklerykał; doprowadził do zerwania konkordatu i usunięcia religii ze szkół.

1922 - Urodził się Enrico Berlinguer, sekretarz generalny Włoskiej Partii Komunistycznej, ideolog eurokomunizmu.

1926 - Urodził się Jan Józef Lipski; działacz KOR, w 1987 reaktywował PPS, senator OKP; wolnomularz, wybitny krytyk literacki.

1963 - W stolicy Etiopii Addis Abebie powołano Organizację Jedności Afrykańskiej (OJA).

1993 - Zmarł Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

2003 - Prezydentem Argentyny został peronista o odchyleniu lewicowym - Néstor Kirchner.