Górnicy przeciwko likwidacji kopalni Makoszowy

[2016-12-13 11:55:17]

9 grudnia odbyło się referendum wśród pracowników kopalni Makoszowy. 98 proc. górników opowiedziało się za pozostaniem w Makoszowach, zaś frekwencja wyniosła 84 proc. Uprawnionych do głosowania było 1346 osób. W głosowaniu wzięło udział 1129 pracowników. Na 1129 głosujących 1113 osób opowiedziało się za utrzymaniem i obroną miejsc pracy w tym zakładzie wydobywczym.

Plany rządowe zakładają likwidację zabrzańskiej kopalni. Rząd deklaruje, że zapewni miejsca pracy dla zwalnianych górników w innych kopalniach. Górnicy wskazują jednak, że likwidacja kopalni Makoszowy pociągnie za sobą likwidację wielu miejsc pracy w tych firmach, z którymi kopalnia kooperuje. Z kopalnią Makoszowy kooperuje około 500 firm, a ta kooperacja generuje środki w wysokości około 70 mln zł rocznie.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)

20 stycznia:

1801 - Urodził się Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1859 - Zmarła Bettina von Arnim, niemiecka pisarka. Występowała na rzecz zniesienia ucisku Polaków, emancypacji kobiet i szerzenia oświaty wśród ludu.

1892 - Urodził się Bronisław Taraszkiewicz, białoruski działacz polityczny, filolog; 1922–27 poseł na Sejm RP, 1925–27 przewodn. lewicowej "Hromady", od 1925 w KP Zach. Białorusi, więziony; od 1933 w ZSRR, 1937 aresztowany i stracony.

1943 - Urodził się Armando Guebuza, polityk mozambijski, działacz lewicowej partii FRELIMO; od 2005 prezydent Mozambiku.

1949 - Urodził się Göran Persson, w latach 1996-2006 premier Szwecji i lider Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP).

1973 - W wyniku zamachu zginął Amilcar Cabral, jeden z przywódców ruchu wyzwoleńczego w Gwinei-Bissau, założyciel i sekretarz generalny lewicowej PAIGC.

1996 - Na terenach Autonomii Palestyńskiej zostały przeprowadzone wybory. Prezydentem został Jaser Arafat.

2009 - Na Gwadelupie wybuchły rozruchy społeczne.