Górnicy przeciwko likwidacji kopalni Makoszowy

[2016-12-13 11:55:17]

9 grudnia odbyło się referendum wśród pracowników kopalni Makoszowy. 98 proc. górników opowiedziało się za pozostaniem w Makoszowach, zaś frekwencja wyniosła 84 proc. Uprawnionych do głosowania było 1346 osób. W głosowaniu wzięło udział 1129 pracowników. Na 1129 głosujących 1113 osób opowiedziało się za utrzymaniem i obroną miejsc pracy w tym zakładzie wydobywczym.

Plany rządowe zakładają likwidację zabrzańskiej kopalni. Rząd deklaruje, że zapewni miejsca pracy dla zwalnianych górników w innych kopalniach. Górnicy wskazują jednak, że likwidacja kopalni Makoszowy pociągnie za sobą likwidację wielu miejsc pracy w tych firmach, z którymi kopalnia kooperuje. Z kopalnią Makoszowy kooperuje około 500 firm, a ta kooperacja generuje środki w wysokości około 70 mln zł rocznie.

Piotr Szumlewicz

Czerwoni Kosynierzy Gdyńscy 1939 - prawda czy mit?
Warszawa, Siedziba Stowarzyszenia Wolnego Słowa, ul. Marszałkowska 7
25 września (poniedziałek), godz. 17.30-20.30
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Zapal Znicz Dla Kacpra
Katowice, Rynek
23 września (sobota), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.