Górnicy przeciwko likwidacji kopalni Makoszowy

[2016-12-13 11:55:17]

9 grudnia odbyło się referendum wśród pracowników kopalni Makoszowy. 98 proc. górników opowiedziało się za pozostaniem w Makoszowach, zaś frekwencja wyniosła 84 proc. Uprawnionych do głosowania było 1346 osób. W głosowaniu wzięło udział 1129 pracowników. Na 1129 głosujących 1113 osób opowiedziało się za utrzymaniem i obroną miejsc pracy w tym zakładzie wydobywczym.

Plany rządowe zakładają likwidację zabrzańskiej kopalni. Rząd deklaruje, że zapewni miejsca pracy dla zwalnianych górników w innych kopalniach. Górnicy wskazują jednak, że likwidacja kopalni Makoszowy pociągnie za sobą likwidację wielu miejsc pracy w tych firmach, z którymi kopalnia kooperuje. Z kopalnią Makoszowy kooperuje około 500 firm, a ta kooperacja generuje środki w wysokości około 70 mln zł rocznie.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 stycznia:

1814 - W Nemours urodził się Ludwik Mierosławski, polski generał, działacz polityczny, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, uczestnik powstania listopadowego, jeden z dyktatorów powstania styczniowego.

1840 - Urodził się Stefan Bobrowski, polski działacz niepodległościowy, członek lewicy "czerwonych", powstaniec styczniowy, członek Komitetu Centralnego Narodowego i Tymczasowego Rządu Narodowego.

1919 - Wybuch strajku 30 tys. śląskich górników; postulaty płacowe oraz żądanie odwołania oddziałów Grenzschutzu z terenu Górnego Śląska.

1943 - Zamachy Gwardii Ludowej na kina dla Niemców w Warszawie.

1961 - Zamordowano Patrice'a Lumumbę, pierwszego premiera Demokratycznej Republiki Konga.

1966 - Koło Palomares w Hiszpanii doszło do zderzenia dwóch amerykańskich samolotów wojskowych. W wyniku kolizji z bombowca B-52 wypadły 4 bomby wodorowe.

2011 - Rozpoczęły się antyrządowe protesty w Omanie.