Eurostat: Wysokie nierówności płacowe w Polsce, niskie w krajach skandynawskich

[2016-12-13 23:24:57]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące nierówności zarobkowych w Unii Europejskiej w 2014 roku. Eurostat wskazał relację między minimalną stawką godzinową 10% najlepiej zarabiających pracowników (D9) i maksymalną stawką godzinową z 10% najgorzej zarabiających pracowników (D1). Okazuje się, że przy tak mierzonych nierównościach dochodowych, najwyższe rozwarstwienie dochodów jest w Polsce – 4,7, w Rumunii – 4,6, na Cyprze – 4,5 i w Portugalii – 4,3. Najniższe wskaźniki zanotowano w Szwecji – 2,1 oraz w Belgii, Danii i Finlandii – po 2,4.

Eurostat przedstawił też dane dotyczące relacji między medianą dochodów i D9. Tak mierzone najwyższe nierówności w 2014 roku były w Portugalii – 2,8 oraz w Bułgarii, na Cyprze, w Polsce i w Rumunii – po 2,5. Najmniejsze nierówności były w Danii i w Szwecji – po 1,6 oraz w Finlandii – 1,7.

Wreszcie Eurostat podał dane dotyczące proporcji między medianą i najniższymi dochodami (D1). W ten sposób mierzone dysproporcje największe były w Estonii – 2,0 oraz w Niemczech, Irlandii i Polsce – po 1,9. Najniższe dysproporcje odnotowano w Szwecji – 1,3 oraz w Belgii i Finlandii – po 1,4.

Piotr Szumlewicz

Chcemy WETA
Warszawa, Pałac Prezydencki, Krakowskie Przedmieście
22 lipca (sobota), godz. 18.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

23 lipca:

1870 - Rady Generalne zatwierdziły I Międzynarodówkę.

1921 - W Łodzi początek obrad XVIII Kongresu PPS, który przyjął nowy statut partii. Uchwalono, że PPS nie będzie brać udziału w rządach koalicyjnych z partiami burżuazyjnymi. Podjęto decyzję o wystąpieniu z II Międzynarodówki. PPS liczyło 55 tys. członków.

1936 - Hiszpania: W Katalonii, utworzona przez anarchistów "Żelazna Kolumna", licząca ponad tysiąc milicjantów, wyruszyła z Barcelony, by walczyć z frankistami.

1952 - Egipt: Rewolucja lipcowa - obalenie monarchii.

1974 - Grecja: Upadek prawicowego reżimu "czarnych pułkowników".

1993 - Szwadron śmierci dokonał masakry bezdomnych dzieci pod kościołem Candelária w Rio de Janeiro.