Dwudziesty czwarty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-12-17 00:12:00]

W dwudziestym czwartym numerze "Tygodnika Faktycznie" przeczytamy o tym, że PiS - partia, która deklaruje sceptycyzm wobec prywatyzacji - będzie oddawać szpitale i szkoły w ręce podmiotów niepublicznych. Chodzi przede wszystkim o instytucje kościelne. O ile sprawa przekazywania szkół jest już znana z rządów poprzednich, o tyle zapał ministra Konstantego Radziwiłła do klerykalizacji szpitali jest pewnym novum.

Piotr Szumlewicz pisze o walce PiS i Kościoła z konwencją antyprzemocową. Polska ma wysoki odsetek osób akceptujących przemoc, potwierdzają to dane statystyczne.

Rząd wprowadza nową formę walki z „komuną’ – chce obniżyć emerytury resortowe wszystkim tym, którzy otarli się, nawet bardzo powierzchownie i chwilowo, o służby specjalne PRL, w tym wydziały paszportowe. To nowa forma zbiorowej odpowiedzialności, którą miałby wyrażać polski system prawny.

Anna Grodzka w tym wydaniu analizuje ślepotę klasową polskich elit. Także ślepotę środowisk deklarujących lewicowość.

W dziale historycznym o Zygmuncie Zarembie, działaczu Polski Podziemnej oraz o rewindykacji majątków w II RP, czyli o tym jak „prawdziwi Polacy” wywodzący się z dawnych środowisk arystokratycznych żądali odszkodowań za działania cara od władz odrodzonego państwa polskiego.

Piotr Szumlewicz

No Pasaran! Dzień pamięci Dąbrowszczaków
Katowice, Wydział Nauk Społecznych, Sala Rady Wydziału (II piętro), ul. Bankowa 11,
1 marca (środa), godz. 13.00-19.00
Pogrzeb Alicji Jaszczuk
Cmentarz Wojskowy na warszawskich Powązkach
22 lutego (środa), godz. 14.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

25 lutego:

1950 - Urodził się Néstor Kirchner, polityk argentyński, peronista o odchyleniu lewicowym, gubernator prowincji Santa Cruz; 2003-2007 prezydent Argentyny.

1993 - Pod zarzutem przyjęcia łapówki aresztowano Wojciecha Dobrzyńskiego, dyrektora biura Klubu Parlamentarnego Porozumienia Centrum.

1993 - Początek 48-godzinnego strajku generalnego w regionie łódzkim.

1994 - Żydowski osadnik Baruch Goldstein otworzył ogień do modlących się w Grocie Praojców w Hebronie Palestyńczyków, zabijając 29 osób.

1994 - Odbył się Kongres Jedności PPS, w wyniku którego scalono cztery odłamy partii (bez PPS Ikonowicza).

1996 - Kolejny Kongres Jedności PPS - ostateczne scalenie wszystkich partii używających nazwy PPS.

2013 - We Włoszech centrolewicowa koalicja wygrała przedterminowe wybory parlamentarne.