Dwudziesty czwarty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-12-17 00:12:00]

W dwudziestym czwartym numerze "Tygodnika Faktycznie" przeczytamy o tym, że PiS - partia, która deklaruje sceptycyzm wobec prywatyzacji - będzie oddawać szpitale i szkoły w ręce podmiotów niepublicznych. Chodzi przede wszystkim o instytucje kościelne. O ile sprawa przekazywania szkół jest już znana z rządów poprzednich, o tyle zapał ministra Konstantego Radziwiłła do klerykalizacji szpitali jest pewnym novum.

Piotr Szumlewicz pisze o walce PiS i Kościoła z konwencją antyprzemocową. Polska ma wysoki odsetek osób akceptujących przemoc, potwierdzają to dane statystyczne.

Rząd wprowadza nową formę walki z „komuną’ – chce obniżyć emerytury resortowe wszystkim tym, którzy otarli się, nawet bardzo powierzchownie i chwilowo, o służby specjalne PRL, w tym wydziały paszportowe. To nowa forma zbiorowej odpowiedzialności, którą miałby wyrażać polski system prawny.

Anna Grodzka w tym wydaniu analizuje ślepotę klasową polskich elit. Także ślepotę środowisk deklarujących lewicowość.

W dziale historycznym o Zygmuncie Zarembie, działaczu Polski Podziemnej oraz o rewindykacji majątków w II RP, czyli o tym jak „prawdziwi Polacy” wywodzący się z dawnych środowisk arystokratycznych żądali odszkodowań za działania cara od władz odrodzonego państwa polskiego.

Piotr Szumlewicz

Przedsiębiorcze Państwo
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
23 marca (środa), godz. 19.00
Nacjonalizm zgubą Rzeczpospolitej
Opole, Wegeneracja, ul. Młyńska
25 marca (sobota), godz.17.30
Edukacja czy Indoktrynacja? Eksperci o podstawie programowej
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
22 marca (środa), godz. 17.00
NIE DAMY SIĘ PODZIELIĆ! SOLIDARNI PRZECIW RASIZMOWI - DEMONSTRACJA
Warszawa, Pomnik Kopernika, Krakowskie Przedmieście
18 marca (sobota), godz. 13.00-15.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

22 marca:

1786 - Urodził się Joachim Lelewel, wybitny polski uczony o internacjonalistycznych i lewicowych poglądach, historyk, numizmatyk i poliglota, przeciwnik przywilejów szlachty, którą oskarżał o doprowadzenie do rozbiorów i klęski powstania listopadowego.

1936 - Początek strajku okupacyjnego 1100 górników w kopalni "Ślask" w Chropaczowie przeciwko planom zwolnień pracowników.

1947 - Prezydent USA H. Truman wydał Rozporządzenie 9835 nakazujące identyfikację "osób nielojalnych, które infiltrują" władze. Wszczęto 5 mln śledztw i odwołano ze stanowisk 500 osób

1956 - Zmarł Edward Bugajski, działacz socjalistyczny oraz ruchu esperantystów.

1996 - Socjaldemokrata Göran Persson zastąpił Ingvara Carlssona (również socjaldemokratę) na stanowisku premiera Szwecji.

2016 - W serii trzech zamachów bombowych w Brukseli zginęło 35 osób (w tym 3 zamachowców-samobójców), a ponad 316 zostało rannych.