Zakopane: Chcą usunięcia pomnika "Ognia"

[2016-12-20 09:01:07]

Do przewodniczącego zakopiańskiej rady miasta Grzegorza Jóźkiewicza trafił wniosek dotyczący usunięcia pomnika Józefa Kurasia „Ognia” i jego podkomendnych.

W związku z ustawą dekomunizacyjną (...) – my niżej podpisani, synowie i rodziny żołnierzy Armii Krajowej oraz członków Zrzeszenia Wolność i Niezawisłość, wnosimy o usunięcie z przestrzeni publicznej pomnika upamiętniającego działalność Józefa Kurasia „Ognia” i jego podkomendnych - czytamy we wniosku.

W uzasadnieniu napisano m.in: Należy się zastanowić czy warto starszym i młodym pokoleniom Polaków stawiać za wzór – dezertera AK, informatora NKWD i prześladowcę Akowców, Milicjanta i Ubeka, mordercę niewinnych cywilów – Polaków, Żydów i Słowaków, gwałciciela i prześladowcę kobiet (przykład powieszonej z rozkazu „Ognia” J. Kurasia w Ostrowsku – 12 października 1945 r. na słupie telegraficznym H. Luberdy zd. Głodek, będącej w 7. miesiącu ciąży).

Wniosek podpisali: Zofia Rokicka – córka „Kukułki”, Józefa Strama – rodzina „Limby”, Tadeusz Morawa – syn „44”, Marek Zapała – rodzina „Lamparta”, Andrzej Cieślak – syn „Macieja”, Adam Faix-Dąbrowski – syn „Bohuna”.

Inicjatorką budowy pomnika upamiętniającego Józefa Kurasia „Ognia” i jego podkomendnych, poległych w walce z hitlerowskim i komunistycznym zniewoleniem w latach 1943-1950 była Fundacja „Pamiętamy”. Został odsłonięty 13 sierpnia 2006 roku przez prezydenta Lecha Kaczyńskiego i Zbigniewa Kurasia, syna „Ognia”.

WCh

fot. Wikimedia Commons

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

16 sierpnia:

1911 - Urodził się Julian Hochfeld, jeden z najwybitniejszych socjologów marksistowskich, członek PPS i ZNMS.

1937 - Początek 10-dniowego, największego w dziejach II RP strajku chłopskiego; w starciach z policją zginęło 41 osób;

1938 - Komunistyczna Partia Polski została rozwiązana przez Komintern.

1944 - Urodził się James Michel, polityk lewicowego Ludowego Frontu Rozwoju Seszeli, 2004-16 prezydent Seszeli.

1980 - W Gdańsku powstał Międzyzakładowy Komitet Strajkowy.

2011 - Zmarł Mihri Belli, najstarszy z żyjących liderów tureckiego ruchu socjalistycznego.

2012 - RPA: Policja dokonała masakry 36 strajkujących górników z kopalni Marikana.