Zakopane: Chcą usunięcia pomnika "Ognia"

[2016-12-20 09:01:07]

Do przewodniczącego zakopiańskiej rady miasta Grzegorza Jóźkiewicza trafił wniosek dotyczący usunięcia pomnika Józefa Kurasia „Ognia” i jego podkomendnych.

W związku z ustawą dekomunizacyjną (...) – my niżej podpisani, synowie i rodziny żołnierzy Armii Krajowej oraz członków Zrzeszenia Wolność i Niezawisłość, wnosimy o usunięcie z przestrzeni publicznej pomnika upamiętniającego działalność Józefa Kurasia „Ognia” i jego podkomendnych - czytamy we wniosku.

W uzasadnieniu napisano m.in: Należy się zastanowić czy warto starszym i młodym pokoleniom Polaków stawiać za wzór – dezertera AK, informatora NKWD i prześladowcę Akowców, Milicjanta i Ubeka, mordercę niewinnych cywilów – Polaków, Żydów i Słowaków, gwałciciela i prześladowcę kobiet (przykład powieszonej z rozkazu „Ognia” J. Kurasia w Ostrowsku – 12 października 1945 r. na słupie telegraficznym H. Luberdy zd. Głodek, będącej w 7. miesiącu ciąży).

Wniosek podpisali: Zofia Rokicka – córka „Kukułki”, Józefa Strama – rodzina „Limby”, Tadeusz Morawa – syn „44”, Marek Zapała – rodzina „Lamparta”, Andrzej Cieślak – syn „Macieja”, Adam Faix-Dąbrowski – syn „Bohuna”.

Inicjatorką budowy pomnika upamiętniającego Józefa Kurasia „Ognia” i jego podkomendnych, poległych w walce z hitlerowskim i komunistycznym zniewoleniem w latach 1943-1950 była Fundacja „Pamiętamy”. Został odsłonięty 13 sierpnia 2006 roku przez prezydenta Lecha Kaczyńskiego i Zbigniewa Kurasia, syna „Ognia”.

WCh

fot. Wikimedia Commons

Przedsiębiorcze Państwo
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
23 marca (środa), godz. 19.00
Nacjonalizm zgubą Rzeczpospolitej
Opole, Wegeneracja, ul. Młyńska
25 marca (sobota), godz.17.30
Edukacja czy Indoktrynacja? Eksperci o podstawie programowej
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
22 marca (środa), godz. 17.00
NIE DAMY SIĘ PODZIELIĆ! SOLIDARNI PRZECIW RASIZMOWI - DEMONSTRACJA
Warszawa, Pomnik Kopernika, Krakowskie Przedmieście
18 marca (sobota), godz. 13.00-15.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

22 marca:

1786 - Urodził się Joachim Lelewel, wybitny polski uczony o internacjonalistycznych i lewicowych poglądach, historyk, numizmatyk i poliglota, przeciwnik przywilejów szlachty, którą oskarżał o doprowadzenie do rozbiorów i klęski powstania listopadowego.

1936 - Początek strajku okupacyjnego 1100 górników w kopalni "Ślask" w Chropaczowie przeciwko planom zwolnień pracowników.

1947 - Prezydent USA H. Truman wydał Rozporządzenie 9835 nakazujące identyfikację "osób nielojalnych, które infiltrują" władze. Wszczęto 5 mln śledztw i odwołano ze stanowisk 500 osób

1956 - Zmarł Edward Bugajski, działacz socjalistyczny oraz ruchu esperantystów.

1996 - Socjaldemokrata Göran Persson zastąpił Ingvara Carlssona (również socjaldemokratę) na stanowisku premiera Szwecji.

2016 - W serii trzech zamachów bombowych w Brukseli zginęło 35 osób (w tym 3 zamachowców-samobójców), a ponad 316 zostało rannych.