Eurostat: Niskie wydatki na zabezpieczenia społeczne w Polsce

[2016-12-24 01:16:16]

Raport Eurostatu stanowi kolejny dowód na to, że Polska ma bardzo mało rozbudowaną politykę społeczną. Wydajemy aż 9,7 pkt proc. PKB mniej niż wynosi średnia unijna. Gdyby polski rząd przeznaczał na świadczenia społeczne 28,7% PKB, byłaby to kwota o około 170 mld zł rocznie większa niż obecnie.

Piotr Szumlewicz

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił raport na temat wydatków publicznych na zabezpieczenia społeczne w Unii Europejskiej. Wynika z niego, że w 2014 roku średnie wydatki na zabezpieczenia społeczne w UE wyniosły 28,7% PKB i były o 0,2 pkt proc. niższe niż w 2013 roku, ale o 0,4 pkt proc. wyższe niż w 2011 roku.

Największe wydatki na zabezpieczenia społeczne były we Francji – 34,3% PKB, w Danii – 33,5%, w Finlandii – 31,9%, w Holandii – 30,9% i w Belgii – 30,3%. Najmniej środków na cele społeczne przeznaczały: Łotwa – 14,5%, Litwa – 14,7%, Rumunia – 14,8% Estonia – 15,1%. Zdecydowanie poniżej średniej unijnej usytuowała się też Polska – 19,0% PKB.

Eurostat przedstawił też porównawcze wydatki państw UE na zabezpieczenia społeczne przy uwzględnieniu parytetu siły nabywczej na osobę. Przy przyjęciu średniej UE za 100, największe wydatki na politykę społeczną ma Luksemburg – 188, Dania – 140, Holandia – 137 i Austria – 134. Na przeciwległym krańcu znalazły się: Rumunia – 29, Bułgaria – 32, Łotwa – 33 i Litwa – 40. Na siódmym miejscu od końca znalazła się Polska – 49.

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 stycznia:

1858 - Urodziła się Beatrice Webb, brytyjska socjalista i ekonomistka, współzałożycielka Towarzystwa Fabiańskiego, żona laburzystowskiego polityka i ministra Sidneya Webba.

1862 - Abraham Lincoln ogłosił proklamację emancypacyjną (obowiązującą od 1 stycznia 1863); oznaczała ona przyznanie wolności niewolnikom na obszarze podległym Konfederatom.

1863 - Wybuchło powstanie styczniowe, będące bezpośrednim impulsem powstania I Międzynarodówki.

1905 - Krwawa niedziela w Petersburgu. Wojsko otworzyło ogień do pokojowej demonstracji robotników. Zginęło ok. 1000 osób.

1911 - W Wiedniu urodził się Bruno Kreisky, działacz Socjalistycznej Partii Austrii, 1970-83 kanclerz Austrii.

1923 - W Warszawie urodził się Krzystof Dunin-Wąsowicz, historyk , działacz PPS, odznaczony medalem Sprawiedliwego wśród Narodów Świata.

1993 - W Tokio zmarł Abe Kōbō, japoński pisarz; w latach 1951-62 członek Japońskiej Partii Komunistycznej.

2006 - Zaprzysiężenie Evo Moralesa na stanowisko prezydenta Boliwii.