Eurostat: Niskie wydatki na zabezpieczenia społeczne w Polsce

[2016-12-24 01:16:16]

Raport Eurostatu stanowi kolejny dowód na to, że Polska ma bardzo mało rozbudowaną politykę społeczną. Wydajemy aż 9,7 pkt proc. PKB mniej niż wynosi średnia unijna. Gdyby polski rząd przeznaczał na świadczenia społeczne 28,7% PKB, byłaby to kwota o około 170 mld zł rocznie większa niż obecnie.

Piotr Szumlewicz

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił raport na temat wydatków publicznych na zabezpieczenia społeczne w Unii Europejskiej. Wynika z niego, że w 2014 roku średnie wydatki na zabezpieczenia społeczne w UE wyniosły 28,7% PKB i były o 0,2 pkt proc. niższe niż w 2013 roku, ale o 0,4 pkt proc. wyższe niż w 2011 roku.

Największe wydatki na zabezpieczenia społeczne były we Francji – 34,3% PKB, w Danii – 33,5%, w Finlandii – 31,9%, w Holandii – 30,9% i w Belgii – 30,3%. Najmniej środków na cele społeczne przeznaczały: Łotwa – 14,5%, Litwa – 14,7%, Rumunia – 14,8% Estonia – 15,1%. Zdecydowanie poniżej średniej unijnej usytuowała się też Polska – 19,0% PKB.

Eurostat przedstawił też porównawcze wydatki państw UE na zabezpieczenia społeczne przy uwzględnieniu parytetu siły nabywczej na osobę. Przy przyjęciu średniej UE za 100, największe wydatki na politykę społeczną ma Luksemburg – 188, Dania – 140, Holandia – 137 i Austria – 134. Na przeciwległym krańcu znalazły się: Rumunia – 29, Bułgaria – 32, Łotwa – 33 i Litwa – 40. Na siódmym miejscu od końca znalazła się Polska – 49.

Browarny i Zandberg – spotkanie otwarte
Wrocław, księgarnia Tajne Komplety, ul. Przejście Garncarskie 2
30 kwietnia (niedziela), godz. 16.00
“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

29 kwietnia:

1966 - Oddano do użytku nowy ośrodek TVP Katowice wraz z 90-metrową wieżą telewizyjną.

1970 - Wojna wietnamska: w celu tropienia partyzantów Viet Congu wojska USA i Wietnamu Płd. dokonują inwazji na sąsiednią Kambodżę.

1991 - Haiti: Obalenie demokratycznie wybranego prezydenta Jeana-Bertranda Aristide'a.

2004 - W Warszawie odbył się Antyszczyt Europejskiego Forum Ekonomicznego.

2006 - Zmarł John K. Galbraith, amerykański ekonomista, zwolennik keynesizmu i interwencjonizmu w gospodarce.

2007 - W Zagrzebiu zmarł Ivica Račan, premier Chorwacji w latach 2000-2003, założyciel i lider Socjaldemokratycznej Partii Chorwacji.