Dwudziesty piąty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-12-26 22:01:00]

Świąteczne, dwutygodniowe wydanie "Tygodnika Faktycznie" obejmuje aż 48 stron (format gazetowy), czyli o połowę więcej niż zwykle. W tym wydaniu znajdziemy dużą dawkę reportaży społecznych.

Jednym z wiodących tematów numeru są niedawne wydarzenia w Sejmie. W tygodniku znajdziemy trzy zupełnie różne analizy tych wydarzeń autorstwa Piotra Ikonowicza, Jana Hartmana i Adama Ciocha.

Piotr Szumlewicz pisze o aberracjach polityki historycznej PiS, która prowadzi do zupełnego zakłamania dziejów Polski.

W numerze znajdziemy także obszerny materiał o zdumiewających nominacjach w instytucjach sportowych. Ważnym ośrodkiem treningowym polskich olimpijczyków kierują katecheci… Okazuje się również, że uzasadnienie nowego prawa zakazującego handlu w niedzielę nie ma wiele wspólnego z interesami pracowników. Ujawniony przez naszą redakcję dokument wskazuje raczej, że ustawodawców z PiS interesują papieskie encykliki jako powód do modyfikacji polskiego prawa.

W numerze znajdziemy także wywiad z Piotrem Ciszewskim na temat książki „Wszystkich nas nie spalicie”, a w nim o okolicznościach tajemniczej śmierci Jolanty Brzeskiej oraz bandyckich praktykach handlarzy roszczeniami reprywatyzacyjnymi.

W wydaniu świątecznym też o staraniach na rzecz likwidacji chowu zwierząt futerkowych w Polsce. Znajdziemy również obszerny, wstrząsający reportaż na temat handlu ludźmi.

Piotr Szumlewicz

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.