Dwudziesty piąty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2016-12-26 22:01:00]

Świąteczne, dwutygodniowe wydanie "Tygodnika Faktycznie" obejmuje aż 48 stron (format gazetowy), czyli o połowę więcej niż zwykle. W tym wydaniu znajdziemy dużą dawkę reportaży społecznych.

Jednym z wiodących tematów numeru są niedawne wydarzenia w Sejmie. W tygodniku znajdziemy trzy zupełnie różne analizy tych wydarzeń autorstwa Piotra Ikonowicza, Jana Hartmana i Adama Ciocha.

Piotr Szumlewicz pisze o aberracjach polityki historycznej PiS, która prowadzi do zupełnego zakłamania dziejów Polski.

W numerze znajdziemy także obszerny materiał o zdumiewających nominacjach w instytucjach sportowych. Ważnym ośrodkiem treningowym polskich olimpijczyków kierują katecheci… Okazuje się również, że uzasadnienie nowego prawa zakazującego handlu w niedzielę nie ma wiele wspólnego z interesami pracowników. Ujawniony przez naszą redakcję dokument wskazuje raczej, że ustawodawców z PiS interesują papieskie encykliki jako powód do modyfikacji polskiego prawa.

W numerze znajdziemy także wywiad z Piotrem Ciszewskim na temat książki „Wszystkich nas nie spalicie”, a w nim o okolicznościach tajemniczej śmierci Jolanty Brzeskiej oraz bandyckich praktykach handlarzy roszczeniami reprywatyzacyjnymi.

W wydaniu świątecznym też o staraniach na rzecz likwidacji chowu zwierząt futerkowych w Polsce. Znajdziemy również obszerny, wstrząsający reportaż na temat handlu ludźmi.

Piotr Szumlewicz

Aktywiści miejscy - czyli kto?
Katowice, ul. Andrzeja 13/1
1 czerwca (czwartek), godz. 18.00-20.00
Nowa Lewica, nowa nadzieja?
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
29 maja (pon.), godz. 18.00-20.30
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

24 maja:

1743 - W Boudry urodził się Jean-Paul Marat, francuski polityk czasów rewolucji francuskiej, dziennikarz i lekarz, wolnomularz.

1945 - Utworzono Uniwersytet Łódzki, Politechnikę Łódzką, Politechnikę Gdańską i Politechnikę Śląską.

2013 - Rafael Correa został zaprzysiężony na trzecią 4-letnią kadencję.