Dwudziesty siódmy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-01-05 21:34:13]

W pierwszym tegorocznym numerze „Tygodnika Faktycznie” znajdziemy materiał na temat społecznego protestu pomijanego przez sporą część mediów głównego nurtu. Chodzi o protest głodowy w Dobrzeniu Wielkim pod Opolem. To efekt nie tylko pisowskiej arogancji, ale także podsycania napięć narodowościowych na bardzo wrażliwym na kwestie etniczne terenie. Szaleńcze poczynania gwiazd obecnego rządu mogą doprowadzić do niepokojów społecznych na całym Śląsku.

Drugi czołówkowy materiał to sprawa współpracy z SB niektórych biskupów sprawujących obecnie urzędy. Dziwnym zbiegiem okoliczności są to często osoby, które gorliwie błogosławią „dobrej zmianie”, a więc także tzw. dezubekizacji.

W bieżącym numerze także rozmowa z przełożonym jednej z polskich lóż masońskich o celach wolnomularstwa (rzeczywistych i domniemanych) oraz o przyczynach niechęci środowisk kościelnych do tzw. sztuki królewskiej.

Na stronach historycznych przeczytamy m.in. o Ludwiku Cohenie, lewicowcu wyklętym w międzywojniu i sprawiającym kłopoty władzom w czasach PRL.

„Tygodnik Faktycznie” to także cotygodniowe obszerne porady zdrowotne. Jak znalazł na okres poświąteczny!

Piotr Szumlewicz

Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

20 września:

1835 - Rozpoczęło się tzw. powstanie Farrapos – zryw społeczny farmerów i biedoty przeciwko władzom Cesarstwa Brazylii.

1870 - Wojska włoskie zdobyły Rzym, stolicę Państwa Kościelnego.

1878 - Urodził się Upton Sinclair, pisarz amerykański o lewicowych poglądach. Autor wstrząsającej powieści "The Jungle" (w Polsce wydana pt. "Grzęzawisko").

1923 - 38 górników zginęło w pożarze w Kopalni Węgla Kamiennego Reden w Dąbrowie Górniczej.

1970 - Radziecka sonda Łuna 16 wylądowała na Księżycu.

1984 - Argentyna: Zakończyła pracę Narodowa Komisja ds. Osób Zaginionych (CONADEP). Badała gwałcenie praw człowieka w czasach prawicowej dyktatury wojskowej w latach 1976-83. Udokumentowała 8.960 przypadków "zaginięć".

1990 - Osetia Południowa proklamowała niepodległość (od Gruzji).