Dwudziesty siódmy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-01-05 21:34:13]

W pierwszym tegorocznym numerze „Tygodnika Faktycznie” znajdziemy materiał na temat społecznego protestu pomijanego przez sporą część mediów głównego nurtu. Chodzi o protest głodowy w Dobrzeniu Wielkim pod Opolem. To efekt nie tylko pisowskiej arogancji, ale także podsycania napięć narodowościowych na bardzo wrażliwym na kwestie etniczne terenie. Szaleńcze poczynania gwiazd obecnego rządu mogą doprowadzić do niepokojów społecznych na całym Śląsku.

Drugi czołówkowy materiał to sprawa współpracy z SB niektórych biskupów sprawujących obecnie urzędy. Dziwnym zbiegiem okoliczności są to często osoby, które gorliwie błogosławią „dobrej zmianie”, a więc także tzw. dezubekizacji.

W bieżącym numerze także rozmowa z przełożonym jednej z polskich lóż masońskich o celach wolnomularstwa (rzeczywistych i domniemanych) oraz o przyczynach niechęci środowisk kościelnych do tzw. sztuki królewskiej.

Na stronach historycznych przeczytamy m.in. o Ludwiku Cohenie, lewicowcu wyklętym w międzywojniu i sprawiającym kłopoty władzom w czasach PRL.

„Tygodnik Faktycznie” to także cotygodniowe obszerne porady zdrowotne. Jak znalazł na okres poświąteczny!

Piotr Szumlewicz

Dramat reprywatyzacji - błąd systemu, czy błędny system?
Warszawa, Krytyka Polityczna, ul.Foksal 16, p.II, 00-372 Warszawa
28 marca (wtorek), godz. 18.00 - 22.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!

29 marca:

1826 - Urodził się Wilhelm Liebknecht, niemiecki polityk, socjaldemokrata, jeden z założycieli SPD oraz ojciec późniejszych działaczy lewicowych, Karla i Theodora.

1917 - Rosyjski rewolucyjny Rząd Tymczasowy wydał deklarację w sprawie niepodległości Polski.

1943 - W USA wprowadzono reglamentację mięsa, masła i sera.

1973 - Ostatni amerykańscy żołnierze opuścili terytorium Wietnamu.

1998 - Wybory parlamentarne na Ukrainie wygrali komuniści.

2004 - W Irlandii - jako pierwszym kraju na świecie - wprowadzono całkowity zakaz palenia w pubach i restauracjach.

2008 - W Słupsku i Redzikowie doszło do protestów przeciwko instalacji w Polsce amerykańskiej tarczy antyrakietowej.

2008 - W Paryżu zmarł Emanuel Mink, pseud. Mundek, polski działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.