Dwudziesty siódmy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-01-05 21:34:13]

W pierwszym tegorocznym numerze „Tygodnika Faktycznie” znajdziemy materiał na temat społecznego protestu pomijanego przez sporą część mediów głównego nurtu. Chodzi o protest głodowy w Dobrzeniu Wielkim pod Opolem. To efekt nie tylko pisowskiej arogancji, ale także podsycania napięć narodowościowych na bardzo wrażliwym na kwestie etniczne terenie. Szaleńcze poczynania gwiazd obecnego rządu mogą doprowadzić do niepokojów społecznych na całym Śląsku.

Drugi czołówkowy materiał to sprawa współpracy z SB niektórych biskupów sprawujących obecnie urzędy. Dziwnym zbiegiem okoliczności są to często osoby, które gorliwie błogosławią „dobrej zmianie”, a więc także tzw. dezubekizacji.

W bieżącym numerze także rozmowa z przełożonym jednej z polskich lóż masońskich o celach wolnomularstwa (rzeczywistych i domniemanych) oraz o przyczynach niechęci środowisk kościelnych do tzw. sztuki królewskiej.

Na stronach historycznych przeczytamy m.in. o Ludwiku Cohenie, lewicowcu wyklętym w międzywojniu i sprawiającym kłopoty władzom w czasach PRL.

„Tygodnik Faktycznie” to także cotygodniowe obszerne porady zdrowotne. Jak znalazł na okres poświąteczny!

Piotr Szumlewicz

Przedsiębiorcze Państwo
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
23 marca (środa), godz. 19.00
Nacjonalizm zgubą Rzeczpospolitej
Opole, Wegeneracja, ul. Młyńska
25 marca (sobota), godz.17.30
Edukacja czy Indoktrynacja? Eksperci o podstawie programowej
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
22 marca (środa), godz. 17.00
NIE DAMY SIĘ PODZIELIĆ! SOLIDARNI PRZECIW RASIZMOWI - DEMONSTRACJA
Warszawa, Pomnik Kopernika, Krakowskie Przedmieście
18 marca (sobota), godz. 13.00-15.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

22 marca:

1786 - Urodził się Joachim Lelewel, wybitny polski uczony o internacjonalistycznych i lewicowych poglądach, historyk, numizmatyk i poliglota, przeciwnik przywilejów szlachty, którą oskarżał o doprowadzenie do rozbiorów i klęski powstania listopadowego.

1936 - Początek strajku okupacyjnego 1100 górników w kopalni "Ślask" w Chropaczowie przeciwko planom zwolnień pracowników.

1947 - Prezydent USA H. Truman wydał Rozporządzenie 9835 nakazujące identyfikację "osób nielojalnych, które infiltrują" władze. Wszczęto 5 mln śledztw i odwołano ze stanowisk 500 osób

1956 - Zmarł Edward Bugajski, działacz socjalistyczny oraz ruchu esperantystów.

1996 - Socjaldemokrata Göran Persson zastąpił Ingvara Carlssona (również socjaldemokratę) na stanowisku premiera Szwecji.

2016 - W serii trzech zamachów bombowych w Brukseli zginęło 35 osób (w tym 3 zamachowców-samobójców), a ponad 316 zostało rannych.