Dwudziesty siódmy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-01-05 21:34:13]

W pierwszym tegorocznym numerze „Tygodnika Faktycznie” znajdziemy materiał na temat społecznego protestu pomijanego przez sporą część mediów głównego nurtu. Chodzi o protest głodowy w Dobrzeniu Wielkim pod Opolem. To efekt nie tylko pisowskiej arogancji, ale także podsycania napięć narodowościowych na bardzo wrażliwym na kwestie etniczne terenie. Szaleńcze poczynania gwiazd obecnego rządu mogą doprowadzić do niepokojów społecznych na całym Śląsku.

Drugi czołówkowy materiał to sprawa współpracy z SB niektórych biskupów sprawujących obecnie urzędy. Dziwnym zbiegiem okoliczności są to często osoby, które gorliwie błogosławią „dobrej zmianie”, a więc także tzw. dezubekizacji.

W bieżącym numerze także rozmowa z przełożonym jednej z polskich lóż masońskich o celach wolnomularstwa (rzeczywistych i domniemanych) oraz o przyczynach niechęci środowisk kościelnych do tzw. sztuki królewskiej.

Na stronach historycznych przeczytamy m.in. o Ludwiku Cohenie, lewicowcu wyklętym w międzywojniu i sprawiającym kłopoty władzom w czasach PRL.

„Tygodnik Faktycznie” to także cotygodniowe obszerne porady zdrowotne. Jak znalazł na okres poświąteczny!

Piotr Szumlewicz

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

24 czerwca:

1793 - Rewolucyjny Konwent uchwalił konstytucję Republiki Francuskiej gwarantującą po raz pierwszy w historii powszechne prawo wyborcze.

1901 - Otwarto pierwszą wystawę prac Pabla Picassa, hiszpańskiego malarza przez lata związanego z lewicą.

1902 - Urodziła się Lidia Ciołkoszowa, działaczka PPS, historyczka. Żona Adama Ciołkosza. Od 1979 przewodnicząca PPS na obczyźnie, od 1990 honorowa przewodniczaca PPS w kraju.

1905 - W Warszawie PPS zorganizowała powszechny strajk solidarności z robotnikami Łodzi.

1905 - Zmarł Kazimierz Kelles-Krauz, filozof, socjolog, publicysta, pedagog; działacz i teoretyk Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich, później Polskiej Partii Socjalistycznej.

1931 - Xiang Zhongfa, chiński działacz komunistyczny i związkowy, stracony przez żołnierzy Kuomintangu.

1944 - Na stacji kolejowej Ryczów k. Wadowic zginął w walce z Niemcami Adam Rysiewicz, sekretarz OKR (WRN) Kraków.

1945 - W Paryżu powstał Komitet Sekcji Odrodzonej PPS.

1957 - Tajni agenci dominikańskiego dyktatora Rafaela Trujillo przeprowadzili nieudany zamach na centrolewicowego prezydenta Wenezueli Rómulo Betancourta, co wywołało międzynarodowy skandal.

1960 - Patrice Lumumba został pierwszym premierem Demokratycznej Republiki Konga.

1999 - Starcia pracowników radomskich zakładów zbrojeniowych Łucznik z policją przed gmachem MON w Warszawie.

2006 - Prezydent Filipin Gloria Macapagal-Arroyo podpisała ustawę znoszącą karę śmierci.

2010 - Julia Gillard została pierwszą kobietą-premierem Australii.