Dwudziesty siódmy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-01-05 21:34:13]

W pierwszym tegorocznym numerze „Tygodnika Faktycznie” znajdziemy materiał na temat społecznego protestu pomijanego przez sporą część mediów głównego nurtu. Chodzi o protest głodowy w Dobrzeniu Wielkim pod Opolem. To efekt nie tylko pisowskiej arogancji, ale także podsycania napięć narodowościowych na bardzo wrażliwym na kwestie etniczne terenie. Szaleńcze poczynania gwiazd obecnego rządu mogą doprowadzić do niepokojów społecznych na całym Śląsku.

Drugi czołówkowy materiał to sprawa współpracy z SB niektórych biskupów sprawujących obecnie urzędy. Dziwnym zbiegiem okoliczności są to często osoby, które gorliwie błogosławią „dobrej zmianie”, a więc także tzw. dezubekizacji.

W bieżącym numerze także rozmowa z przełożonym jednej z polskich lóż masońskich o celach wolnomularstwa (rzeczywistych i domniemanych) oraz o przyczynach niechęci środowisk kościelnych do tzw. sztuki królewskiej.

Na stronach historycznych przeczytamy m.in. o Ludwiku Cohenie, lewicowcu wyklętym w międzywojniu i sprawiającym kłopoty władzom w czasach PRL.

„Tygodnik Faktycznie” to także cotygodniowe obszerne porady zdrowotne. Jak znalazł na okres poświąteczny!

Piotr Szumlewicz

PROTESTY ŻÓŁTYCH KAMIZELEK WSTRZĄSAJĄ FRANCJĄ - CO SIĘ DZIEJE?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 107
12 grudnia (środa), godz. 18.30
PPS dlaczego się nie udało, kupię!!!
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

12 grudnia:

1841 - W Londynie powstała Gromada Praga Ludu Polskiego. Nazwa nawiązywała do rzezi Pragi w powstaniu kościuszkowskim. Organizacja w swym programie głosiła rewolucję agrarną oraz łączyla socjalizm z chrześcijaństwem.

1886 - Urodził się Adam Pragier, ekonomista, działacz socjalistyczny, poseł PPS, za rządów sanacji więzień twierdzy brzeskiej.

1890 - W Berlinie powstało Towarzystwo Socjalistów Polskich.

1916 - Zmarła Helena Patursson, pisarka pochodząca z Wysp Owczych, feministka.

1925 - Położono kamień węgielny pod budowę pierwszej kolonii Warszawskiej Spółdzielni Mieszkaniowej.

1946 - Francja: Na czele mniejszościowego rządu złożonego z samych socjalistów stanął Leon Blum.

1947 - Palestyna: Żydowska organizacja terrorystyczna Irgun przeprowadziła zamachy bombowe na autobusy w Hajfie i Ramli. Zginęło 27 osób, a 30 zostało rannych.

1969 - Włochy: 17 osób zginęło, a 88 zostało rannych w wyniku wybuchu bomby podłożonej przez neofaszystów w Mediolanie.

2015 - Arabia Saudyjska: Po raz pierwszy kobiety wzięły udział w wyborach samorządowych.