Nowy numer "Bez Dogmatu": Silni, zwarci, gotowi

[2017-01-10 17:53:48]

Ukazał się 110. numer kwartalnika kulturalno-politycznego "Bez Dogmatu". Dwa główne tematy to militaryzm i sport.

W dziale poświęconym zbrojeniu się współczesnej Polski i świata m.in. Tomasz Jativa pokazuje, w jaki sposób mity romantyczne zasilają prężnie rozwijający się dziś "rynek wyobrażeń militarystycznych" w naszym kraju; Mateusz Pietryka omawia zjawisko wykorzystywania dronów jako nowego narzędzia w polityce militarnej Zachodu; Weronika Adamska przygląda się francuskiej polityce stanu wyjątkowego, w tym zwłaszcza militaryzacji przestrzeni publicznej, jako odpowiedzi na ataki terrorystyczne; zaś Paweł Matusz przypomina o maskulinistycznym charakterze faszyzmu, zwracając uwagę na fascynację środowisk gejowskich (nie tylko w Polsce) "patriotycznym maskulinizmem" i militaryzmem.

W dziale poświęconym sportowi znajdziemy m.in. analizę wizerunków polskich piłkarek w przekazie medialnym PZPN, autorstwa Mariji Duhry, a także rozmowę z Rafałem Lipskim i Kamilem Ślesińskim o działalności demokratycznego klubu sportowego "ZŁY".

Ponadto Zuzanna Szpara pisze o coraz bardziej antykobiecej polityce związku zawodowego "Solidarność", a Małgorzata Fidelis w rozmowie z Piotrem Szumlewiczem podsumowuje amerykańską kampanię prezydencką i zastanawia się, jak będzie wyglądać Ameryka i świat pod rządami Donalda Trumpa.

W numerze znajdą także Państwo recenzje, analizy bieżących wydarzeń politycznych oraz fragmenty dwóch świeżo wydanych książek: Wiktora Marca Rebelia i Reakcja. Rewolucja 1905 roku i plebejskie doświadczenie polityczne (Universitas, 2016) oraz Michała Siermińskiego Dekada przełomu. Polska lewica opozycyjna 1968-1980. Od demokracji robotniczej do narodowego paternalizmu (Książka i Prasa, 2016).

"Bez Dogmatu" do nabycia w Empikach w całym kraju lub na zamówienie w Wydawnictwie "Książka i Prasa" (e-mail: redakcja@iwkip.org). Gorąco polecamy!

Agnieszka Mrozik

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)

23 stycznia:

1793 - Konwencja podziałowa rosyjsko-pruska w Petersburgu w sprawie II rozbioru Polski, motywowana szerzeniem się "zarazy jakobińskiej".

1873 - W Błażkowej urodził się Karol Irzykowski, prozaik, dramaturg, krytyk literacki, teoretyk filmu, współpracownik "Robotnika".

1891 - W Ales na Sardynii urodził się Antonio Gramsci działacz robotniczy, teoretyk marksizmu, filozof.

1898 - W Rydze urodził się Siergiej Eisenstein, wybitny radziecki reżyser, scenarzysta, montażysta, operator filmowy, scenograf filmowy i teatralny oraz teoretyk filmu.

1940 - NKWD aresztowała we Lwowie grupę lewicowych pisarzy polskich, m.in. Władysława Broniewskiego, Aleksandra Wata, Tadeusza Peipera i Anatola Sterna.

1998 - W wyniku poparzeń zmarł Alfredo Ormando, włoski pisarz, który podpalił się na Placu św. Piotra w Watykanie w proteście przeciwko postawie i polityce Kościoła katolickiego wobec chrześcijan o orientacji homoseksualnej.

2002 - W Paryżu zmarł Pierre Bourdieu, wybitny francuski socjolog, twórca teorii władzy symbolicznej.

2007 - W Warszawie zmarł Ryszard Kapuściński, wybitny reportażysta, dziennikarz, publicysta, poeta i fotografik.

2014 - Catherine Samba-Panza jako pierwsza kobieta w historii kraju przejęła obowiązki prezydenta Republiki Środkowoafrykańskiej.