Eurostat: Stopa bezrobocia w UE spadła do 8,3%

[2017-01-11 11:17:52]

Eurostat przedstawił raport na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w listopadzie bieżącego roku. Zgodnie z nim bezrobocie w UE-28 spadło z 9,0% w listopadzie 2015 roku do 8,3% w listopadzie 2016 roku. W październiku bieżącego roku stopa bezrobocia wynosiła 8,4%. W strefie euro poziom bezrobocia w listopadzie 2016 roku wynosił 9,8%, a rok wcześniej 10,5%.

Najniższe bezrobocie zanotowano w Czechach – 3,7%, w Niemczech – 4,1% i na Węgrzech – 4,6% (dane z października). Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 23,1% (dane z września), w Hiszpanii – 19,2% i na Cyprze – 14,2%.

W okresie listopad 2015 rok – listopad 2016 rok w 24 krajach odnotowano spadek stopy bezrobocia, a w 4 wzrosło. Największy spadek bezrobocia odnotowano w Chorwacji (z 15,7% do 11,4%) i na Słowacji – (z 10,9% do 9,0%). Najbardziej pogorszyła się sytuacja na rynku pracy w Estonii (wzrost bezrobocia z 6,3% w październiku 2015 r. do 7,4% w październiku 2016 r.).

Bezrobocie w Polsce spadło z 7,1% w listopadzie 2015 roku do 6,0% w listopadzie 2016 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 19,5% do 18,8%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej jest w Niemczech – 6,7% oraz w Holandii – 10,3%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia jest w Grecji – 46,1% (w październiku) oraz w Hiszpanii – 44,4%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od listopada 2015 roku do listopada 2016 roku spadło z 8,9% do 8,2%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 9,2% do 8,5%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W listopadzie bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 4,6% (rok wcześniej 5,0%).

Piotr Szumlewicz

22 lipca:

1879 - Urodził się Janusz Korczak, pisarz, pedagog, działacz społeczny. Prekursor walki o prawa dziecka. Zgładzony w Treblince, gdzie do końca pozostał ze swymi podopiecznymi.

1908 - W Londynie zmarł Randal Cremer, brytyjski lider związkowy, rzecznik arbitrażu międzynarodowego, laureat Pokojowej Nagrody Nobla 1903.

1919 - Przestała działać ostatnia w Polsce Rada Delegatów Robotniczych.

1944 - W Lublinie ogłoszono Manifest PKWN.

1946 - Urodził się Danny Glover, amerykański aktor, producent i reżyser o lewicowych poglądach.

1946 - Syjonistyczne organizacje Irgun i Lehi dokonały zamachu bombowego na hotel King David w Jerozolimie, w którym mieściła się brytyjska kwatera główna. Zginęło 91 osób, a 45 zostało rannych.

1974 - Na XXX-lecie PRL oddano Port Północny w Gdańsku i Trasę Łazienkowską w Warszawie.

1977 - Chiny: Deng Xiaoping został przywrócony do władzy.

1986 - Socjaldemokraci z PSOE wygrali wybory parlamentarne w Hiszpanii.

2005 - W londyńskim metrze został omyłkowo zastrzelony przez policję, wzięty za zamachowca, Brazylijczyk Jean Charles de Menezes.

2011 - Prawicowy ekstremista Anders Breivik dokonał zamachów na siedzibę premiera Norwegii w Oslo, w którym w wyniku wybuchu bomby zginęło 8 osób, a następnie na uczestników obozu młodzieżówki Norweskiej Partii Pracy na wyspie Utoya, gdzie zastrzelił 69 osób.