Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-01-14 12:29:07]

Drugi tegoroczny numer "Tygodnika Faktycznie" przynosi bulwersujący tekst na temat inwigilowania niekatolików przez Kościół rzymskokatolicki w Polsce. Sprawa jest bardzo poważna, bo zbieranie i przechowywanie informacji o ludziach nie mających żadnego związku z Kościołem jest w pełni nielegalne, a jednocześnie powszechne.

W bieżącym numerze także rozważania o tym, co dalej w Polsce po politycznych i medialnych porażkach opozycji.

Aktualny numer przynosi także dalsze informacje o proteście głodowym w Dobrzeniu Wielkim pod Opolem, który jest wspierany między innymi przez Razem i redakcję "Tygodnika". Sprawa jest mało nagłośniona nie tylko przez media prorządowe, ale także – co zupełnie niezrozumiałe – przez media niezależne.

Obecne wydanie to także poradnik na temat tego jak uniknąć zawyżonych opłat za wieczyste użytkowanie ziemi (dotyczy to także mieszkańców bloków!). Sprawa jest pilna i wynika z zaniedbań legislacyjnych obecnych władz.

W numerze znajdziemy także wywiad z profesor Leokadią Oręziak na temat zagrożeń, jakie przynosi ze sobą poddanie się organizacji międzynarodowych i państw dyktatowi wielkich korporacji.

W dziale sportowym "Tygodnika" sylwetka wschodzącej gwiazdy wyścigów żużlowych Bartosza Zmarzlika. W dziale historycznym o skutkach polskiej inwazji na Litwę (tzw. bunt Żeligowskiego) oraz o zakonach jako korporacjach gospodarczych.

Piotr Szumlewicz

Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

19 września:

1893 - Urodził się Mieczysław Niedziałkowski, działacz PPS, najmłodszy poseł w pierwszym sejmie II RP, 1927-39 redaktor naczelny "Robotnika".

1893 - Nowa Zelandia, jako pierwszy kraj na świecie, przyznała kobietom prawa wyborcze.

1938 - Hiszpania: Początek ciężkich walk XIII Brygady Międzynarodowej nad Ebro.

1946 - Islandia: Amerykańskie wojska okupacyjne opuściły wyspę.

1976 - Szwecja: Po 44 latach nieprzerwanego sprawowania rządów socjaldemokraci (SAP) przegrali wybory parlamentarne.

1982 - Szwecja: Socjaldemokraci powrócili do władzy.

1985 - Zmarł Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku; 1945-56 dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1993 - W wyborach parlamentarnych w Polsce SLD uzyskało 20,4% głosów (171 mandatów), PSL - 15,4% (132), UD - 10,6% (74), UP - 7,28% (41).

2004 - Niemcy: Wybory do Landtagu Brandenburgii wygrała SPD przed PDS.