GUS: Powstają głównie mieszkania indywidualne i deweloperskie

[2017-01-27 13:36:10]

W Polsce wciąż powstają głównie mieszkania indywidualne i deweloperskie, na które nie stać dużej części społeczeństwa. Budownictwo spółdzielcze, socjalne i komunalne praktycznie nie istnieje. W konsekwencji Polska należy do krajów w Unii Europejskiej o najwyższym odsetku mieszkań własnościowych, a zarazem największych niedoborach mieszkaniowych. Dominacja sektora prywatnego w budownictwie najwyraźniej nie sprzyja zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych.

Piotr Szumlewicz

Główny Urząd Statystyczny podał dane na temat liczby mieszkań oddanych w 2016 roku. Zgodnie z nimi w tym czasie oddano do użytkowania 162727 mieszkań, czyli o 10,2% (15017 mieszkań) więcej niż w 2015 r. Z danych GUS wynika, że w Polsce powstają głównie mieszkania indywidualne i budowane na sprzedaż lub pod wynajem. W ubiegłym roku wybudowano 78093 tych pierwszych (4,1% mniej niż przed rokiem) i 78462 drugich (25,7% więcej). Zarazem oddano do użytkowania 2790 mieszkań spółdzielczych (31,9% więcej) oraz 3382 mieszkań zakładowych, komunalnych i społecznych czynszowych (o 1,1% mniej).

GUS poinformował też, że w 2016 roku rozpoczęto budowę 173932 mieszkań, czyli o 3,3% więcej niż rok wcześniej oraz wydano pozwolenia lub dokonano zgłoszenia z projektem budowlanym na budowę 211565 mieszkań, czyli o 11,2% więcej niż w 2015 roku.

Wciąż w Polsce powstaje o wiele mniej mieszkań niż w okresie rządów Edwarda Gierka, gdy budowano średnio około 240 tys. mieszkań rocznie.

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.