GUS: Powstają głównie mieszkania indywidualne i deweloperskie

[2017-01-27 13:36:10]

W Polsce wciąż powstają głównie mieszkania indywidualne i deweloperskie, na które nie stać dużej części społeczeństwa. Budownictwo spółdzielcze, socjalne i komunalne praktycznie nie istnieje. W konsekwencji Polska należy do krajów w Unii Europejskiej o najwyższym odsetku mieszkań własnościowych, a zarazem największych niedoborach mieszkaniowych. Dominacja sektora prywatnego w budownictwie najwyraźniej nie sprzyja zaspokojeniu potrzeb mieszkaniowych.

Piotr Szumlewicz

Główny Urząd Statystyczny podał dane na temat liczby mieszkań oddanych w 2016 roku. Zgodnie z nimi w tym czasie oddano do użytkowania 162727 mieszkań, czyli o 10,2% (15017 mieszkań) więcej niż w 2015 r. Z danych GUS wynika, że w Polsce powstają głównie mieszkania indywidualne i budowane na sprzedaż lub pod wynajem. W ubiegłym roku wybudowano 78093 tych pierwszych (4,1% mniej niż przed rokiem) i 78462 drugich (25,7% więcej). Zarazem oddano do użytkowania 2790 mieszkań spółdzielczych (31,9% więcej) oraz 3382 mieszkań zakładowych, komunalnych i społecznych czynszowych (o 1,1% mniej).

GUS poinformował też, że w 2016 roku rozpoczęto budowę 173932 mieszkań, czyli o 3,3% więcej niż rok wcześniej oraz wydano pozwolenia lub dokonano zgłoszenia z projektem budowlanym na budowę 211565 mieszkań, czyli o 11,2% więcej niż w 2015 roku.

Wciąż w Polsce powstaje o wiele mniej mieszkań niż w okresie rządów Edwarda Gierka, gdy budowano średnio około 240 tys. mieszkań rocznie.

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

20 stycznia:

1801 - Urodził się Jan Czyński, socjalista, demokrata (fourierysta), zwolennik zakładania wolnych zrzeszeń przez robotników, rzecznik emancypacji mieszczaństwa, autor pojęcia "Polacy wyznania mojżeszowego".

1859 - Zmarła Bettina von Arnim, niemiecka pisarka. Występowała na rzecz zniesienia ucisku Polaków, emancypacji kobiet i szerzenia oświaty wśród ludu.

1892 - Urodził się Bronisław Taraszkiewicz, białoruski działacz polityczny, filolog; 1922–27 poseł na Sejm RP, 1925–27 przewodn. lewicowej "Hromady", od 1925 w KP Zach. Białorusi, więziony; od 1933 w ZSRR, 1937 aresztowany i stracony.

1943 - Urodził się Armando Guebuza, polityk mozambijski, działacz lewicowej partii FRELIMO; od 2005 prezydent Mozambiku.

1949 - Urodził się Göran Persson, w latach 1996-2006 premier Szwecji i lider Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej (SAP).

1973 - W wyniku zamachu zginął Amilcar Cabral, jeden z przywódców ruchu wyzwoleńczego w Gwinei-Bissau, założyciel i sekretarz generalny lewicowej PAIGC.

1996 - Na terenach Autonomii Palestyńskiej zostały przeprowadzone wybory. Prezydentem został Jaser Arafat.

2009 - Na Gwadelupie wybuchły rozruchy społeczne.