Warszawa: Pamięci Proletariatczyków

[2017-01-30 21:21:41]

28 stycznia na stokach Cytadeli Warszawskiej odbyły się obchody 131 rocznicy stracenia czterech członków Międzynarodowej Socjalno-Rewolucyjnej Partii Proletariat - Piotra Bardowskiego, Stanisława Kunickiego, Jana Pietrusińskiego i Michała Ossowskiego.
Uczestnicy przeszli pod tablicę upamiętniającą Proletariatczyków, gdzie odśpiewali „Międzynarodówkę”.

Piotr Ciszewski z kampanii Historia Czerwona i Czarno-Czerwona przedstawił sylwetki powieszonych w roku 1886 rewolucjonistów oraz działalność I Proletariatu, pierwszej partii socjalistycznej na ziemiach polskich. Lidia Domańska z partii Razem powiedziała, że obecnie ważne jest sprzeciwienie się niszczeniu pamięci o rewolucjonistach. Piotr Ikonowicz z Ruchu Sprawiedliwości Społecznej przypomniał, że ideały, o które walczyli Proletariatczycy takie jak obrona ludzi pracy, są wciąż żywe.

Zebrani uroczystości wraz z Warszawskim Chórem Rewolucyjnym Warszawianka, odśpiewali „Warszawiankę 1905 roku”. Odpalone zostały race. Chór wykonał również „Rezolucję Komunardów” B. Brechta.

W uroczystości uczestniczyli członkowie RSS, Komunistycznej Partii Polski, Razem, Inicjatywy Pracowniczej oraz Polskiej Partii Socjalistycznej.

Obchody rocznicowe organizowane przez kampanię Historia Czerwona i Czarno-Czerwona, odbywają się od roku 2013.

Michał Warecki

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 czerwca:

1929 - Urodził się Jürgen Habermas, niemiecki filozof i socjolog, kontynuator szkoły frankfurckiej, gł. przedstawiciel teorii krytycznej.

1929 - Początek VI plenum KC KPP odbywającego się w Berlinie, na którym działacze "większości" odsunięci zostają od kierowania partią; Julian Leszczyński-Leński sekretarzem generalnym.

1974 - Zachodnioniemiecki Bundestag przyjął legalizację aborcji na żądanie w pierwszych trzech miesiącach ciąży.

2007 - W Hawanie zmarła Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.