Pogorszenie większości wskaźników makroekonomicznych

[2017-01-31 21:42:11]

Odkąd Prawo i Sprawiedliwość przejęło władzę, większość wskaźników makro-ekonomicznych pogorszyło się. Trudno się temu dziwić, skoro jest ona niespójna, chaotyczna, a wiele ustaw jest źle napisanych i budzących wątpliwości konstytucyjne. W polityce PiS-u państwo wcale nie sprzyja pracownikom, lecz wykorzystuje biznes dla celów partyjnych. Stąd daleko posunięte upolitycznienie gospodarki i dowartościowywanie firm zaprzyjaźnionych z nową władzą. Samowola władzy prowadzi w wielu zakładach i branżach do braku przewidywalności tak dla pracowników, jak i pracodawców. To jeden z powodów spadku poziomu inwestycji i dynamiki PKB. Jednocześnie rząd nie chce podnosić podatków, więc przy rosnących wydatkach deficyt budżetowy rośnie, a zarazem władza chaotycznie szuka grup, w które mogłaby uderzyć, aby znaleźć oszczędności. Stąd rezygnacja z obiecywanych podwyżek w budżetówce, atak na nauczycieli, rezygnacja z refundacji in vitro czy obniżka emerytur dla osób, które współpracowały z minionym ustrojem. Trudno tę politykę uznać za „dobrą zmianę”.

Piotr Szumlewicz

Główny Urząd Statystyczny przedstawił wstępne szacunki dotyczące wskaźników makroekonomicznych za ubiegły rok. Wynika z nich, że w ubiegłym roku w Polsce wzrost Produktu Krajowego Brutto wyniósł 2,8%, czyli o 1,1 pkt proc. mniej niż rok wcześniej. Jest to znacznie niższy wskaźnik od zakładanego. W budżecie na ubiegły rok rząd Beaty Szydło planował 3,8% wzrostu PKB. Potem w sierpniu Ministerstwo Finansów skorygowało prognozę do 3,4%.

Bardzo słabe są wskaźniki dotyczące inwestycji, które w ubiegłym roku spadły o 5,5%. W 2015 r. rosły o 6,1%. Stopa inwestycji w gospodarce narodowej (relacja nakładów brutto na środki trwałe do produktu krajowego brutto w cenach bieżących) w 2016 r. wyniosła 18,5%, wobec 20,1% w 2015 r. Łącznie akumulacja brutto w 2016 r. w porównaniu z rokiem poprzednim spadła realnie o 0,3%, podczas gdy w 2015 r. wzrosła o 4,9%.

Słabsza niż rok wcześniej był dynamika przemysłu – wartość dodana wzrosła tylko o 3,5% w porównaniu z wzrostem 6,5% w 2015 r. Regres zanotowało budownictwo – wartość dodana spadła o 11,9%. Mniejsza była również dynamika popytu krajowego, który wzrósł realnie o 2,8%, podczas gdy w 2015 r. wzrósł o 3,4%.

Wzrosło natomiast spożycie ogółem – o 3,6% (w 2015 r. wzrost wyniósł 3%), w tym spożycie w sektorze gospodarstw domowych wzrosło o 3,6% (po wzroście o 3,2% w 2015 r.).

Jednocześnie Ministerstwo Finansów zaprezentowało wstępne dane o realizacji budżetu państwa. Dziura budżetowa w skali roku osiągnęła poziom 46,3 mld zł, choć jeszcze w listopadzie wynosiła zaledwie 27,6 mld zł. Nominalnie jest to najwyższy deficyt w historii Polski. Deficyt budżetu państwa był wyższy o 3,7 mld zł w stosunku do deficytu zrealizowanego w 2015 r. (42,6 mld zł). Dochody budżetu wyniosły 314,6 mld zł, tj. 100,3% rocznego planu, a wydatki sięgnęły 360,9 mld zł, tj. 97,9% planu. Gdyby nie dochody z NBP i aukcji LTE, to dziura budżetowa doszłaby do aż 61 mld zł.

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

23 kwietnia:

1902 - Urodził się Halldor Laxness, pisarz islandzki o poglądach lewicowych, laureat literackiej Nagrody Nobla w 1955.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1983 - Feministyczna Lista Kobiet zdobyła trzy mandaty w swym pierwszym starcie w wyborach parlamentarnych na Islandii.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.