Eurostat: Najniższe bezrobocie w Czechach, najwyższe w Grecji

[2017-02-01 13:31:29]

Eurostat przedstawił raport na temat bezrobocia w Unii Europejskiej w listopadzie bieżącego roku. Zgodnie z nim bezrobocie w UE-28 spadło z 9,0% w listopadzie 2015 roku do 8,3% w listopadzie 2016 roku. W październiku bieżącego roku stopa bezrobocia wynosiła 8,4%. W strefie euro poziom bezrobocia w listopadzie 2016 roku wynosił 9,8%, a rok wcześniej 10,5%.

Najniższe bezrobocie zanotowano w Czechach – 3,7%, w Niemczech – 4,1% i na Węgrzech – 4,6% (dane z października). Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w Grecji – 23,1% (dane z września), w Hiszpanii – 19,2% i na Cyprze – 14,2%.

W okresie listopad 2015 rok – listopad 2016 rok w 24 krajach odnotowano spadek stopy bezrobocia, a w 4 wzrosło. Największy spadek bezrobocia odnotowano w Chorwacji (z 15,7% do 11,4%) i na Słowacji – (z 10,9% do 9,0%). Najbardziej pogorszyła się sytuacja na rynku pracy w Estonii (wzrost bezrobocia z 6,3% w październiku 2015 r. do 7,4% w październiku 2016 r.).

Bezrobocie w Polsce spadło z 7,1% w listopadzie 2015 roku do 6,0% w listopadzie 2016 roku.

Wśród osób poniżej 25 roku życia bezrobocie w omawianym czasie spadło z 19,5% do 18,8%. Najmniej bezrobotnych w tej kategorii wiekowej jest w Niemczech – 6,7% oraz w Holandii – 10,3%. Najwięcej bezrobotnych poniżej 25 roku życia jest w Grecji – 46,1% (w październiku) oraz w Hiszpanii – 44,4%.

Bezrobocie wśród mężczyzn w UE w okresie od listopada 2015 roku do listopada 2016 roku spadło z 8,9% do 8,2%, a wśród kobiet zmniejszyło się z 9,2% do 8,5%.

Eurostat podał też dane o stopie bezrobocia w USA. W listopadzie bieżącego roku bezrobocie w USA wyniosło 4,6% (rok wcześniej 5,0%).

Piotr Szumlewicz

Browarny i Zandberg – spotkanie otwarte
Wrocław, księgarnia Tajne Komplety, ul. Przejście Garncarskie 2
30 kwietnia (niedziela), godz. 16.00
“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

29 kwietnia:

1966 - Oddano do użytku nowy ośrodek TVP Katowice wraz z 90-metrową wieżą telewizyjną.

1970 - Wojna wietnamska: w celu tropienia partyzantów Viet Congu wojska USA i Wietnamu Płd. dokonują inwazji na sąsiednią Kambodżę.

1991 - Haiti: Obalenie demokratycznie wybranego prezydenta Jeana-Bertranda Aristide'a.

2004 - W Warszawie odbył się Antyszczyt Europejskiego Forum Ekonomicznego.

2006 - Zmarł John K. Galbraith, amerykański ekonomista, zwolennik keynesizmu i interwencjonizmu w gospodarce.

2007 - W Zagrzebiu zmarł Ivica Račan, premier Chorwacji w latach 2000-2003, założyciel i lider Socjaldemokratycznej Partii Chorwacji.