Tunezja: Strajk g這dowy student闚

[2017-02-02 21:40:19]

Cz這nkowie legendarnego marksistowskiego zwi您ku student闚 UGET (Generalny Zwi您ek Student闚 Tunezyjskich) og這sili strajk g這dowy.

UGET znany z dzia豉lno軼i opozycyjnej w okresie re磨mu Ben Alego, uczestnicz帷y w rewolucji tunezyjskiej pod has豉mi antykapitalistycznymi podj掖 decyzj o radykalnym strajku g這dowym. 12 cz這nk闚 zwi您ku nie przyjmuje pokarm闚 ani p造n闚 od 31 stycznia i kontynuuje strajk w g堯wnej siedzibie zwi您ku w Tunisie.

Bezpo鈔edni przyczyn strajku s represje wymierzone w jego cz這nk闚. W okresie dyktatury Ben Alego utworzono tzw. „czarn list” zawieraj帷 nazwiska najbardziej aktywnych cz這nk闚. Celem owej listy jest blokowanie mo磧iwo軼i zatrudnienia w instytucjach publicznych , a dost瘼 do niej maj r闚nie pracodawcy prywatni. Czarna lista mia豉 by zlikwidowana po obaleniu re磨mu, ale umiarkowani islami軼i , kt鏎zy doszli w闚czas do w豉dzy nie uczynili tego traktuj帷 UGET jako zagro瞠nie dla swoich rz康闚. Obecne rz康y libera堯w, w stosunku do kt鏎ych UGET pozostaje w opozycji zapowiedzia造 likwidacj represji i dyskryminacji wynikaj帷ej z „czarnej listy”, ale ostatecznie zrezygnowa造 z tej zapowiedzi.

Cz這nkowie UGET prosz o wyrazy solidarno軼i lewicy na ca造m 鈍iecie.

EG

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek
"PPS dlaczego si nie uda這" - kupi!!!
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Zapraszam

Wi璚ej og這sze...

23 maja:

1842 - W Suwa趾ach urodzi豉 si Maria Konopnicka, poetka i nowelistka, krytyczka literacka, publicystka, t逝maczka.

1863 - Ferdynard Lassalle powo豉 do 篡cia Powszechny Niemiecki Zwi您ek Robotniczy, b璠帷y prekursorem SPD.

1871 - Na barykadzie rewolycyjnego Pary瘸 zgin掖 Jaros豉w D帳rowski, polski genera, powstaniec styczniowy, komunard paryski; pochowany na cmentarzu Pere Lachaise.

1920 - Powsta豉 Komunistyczna Partia Indonezji (PKI).

1924 - Urodzi si Karlheinz Deschner, niemiecki pisarz, krytyk Ko軼io豉 katolickiego.

1926 - Urodzi si Joe Slovo, po逝dniowoafryka雟ki prawnik i lewicowy dzia豉cz polityczny.

1931 - Pocz徠ek XXII Kongresu PPS w Krakowie; lewe skrzyd這 partii krytykuje taktyk Centrolewu.

1978 - W Warszawie zmar Stanis豉w Bieniek, ps. Szela, partyzant GL i AL, lewicowy polityk i dzia豉cz sp馧dzielczy.