Tunezja: Strajk g這dowy student闚

[2017-02-02 21:40:19]

Cz這nkowie legendarnego marksistowskiego zwi您ku student闚 UGET (Generalny Zwi您ek Student闚 Tunezyjskich) og這sili strajk g這dowy.

UGET znany z dzia豉lno軼i opozycyjnej w okresie re磨mu Ben Alego, uczestnicz帷y w rewolucji tunezyjskiej pod has豉mi antykapitalistycznymi podj掖 decyzj o radykalnym strajku g這dowym. 12 cz這nk闚 zwi您ku nie przyjmuje pokarm闚 ani p造n闚 od 31 stycznia i kontynuuje strajk w g堯wnej siedzibie zwi您ku w Tunisie.

Bezpo鈔edni przyczyn strajku s represje wymierzone w jego cz這nk闚. W okresie dyktatury Ben Alego utworzono tzw. „czarn list” zawieraj帷 nazwiska najbardziej aktywnych cz這nk闚. Celem owej listy jest blokowanie mo磧iwo軼i zatrudnienia w instytucjach publicznych , a dost瘼 do niej maj r闚nie pracodawcy prywatni. Czarna lista mia豉 by zlikwidowana po obaleniu re磨mu, ale umiarkowani islami軼i , kt鏎zy doszli w闚czas do w豉dzy nie uczynili tego traktuj帷 UGET jako zagro瞠nie dla swoich rz康闚. Obecne rz康y libera堯w, w stosunku do kt鏎ych UGET pozostaje w opozycji zapowiedzia造 likwidacj represji i dyskryminacji wynikaj帷ej z „czarnej listy”, ale ostatecznie zrezygnowa造 z tej zapowiedzi.

Cz這nkowie UGET prosz o wyrazy solidarno軼i lewicy na ca造m 鈍iecie.

EG

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

1 Maja - "Dzie 鈍i皻y 鈍i璚i"
Wroc豉w. ul. Ko陶徠aja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
M這dy Karol Marks (re. Raoul Peck) - pokaz filmu & dyskusja
Krak闚. Kino pod Baranami, Rynek G堯wny 27
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Zapraszam

Wi璚ej og這sze...

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuowa si klub jakobin闚 pod nazw Zgromadzenie Obywateli Ofiaruj帷ych Pos逝g i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbi豉 10 wi篥ni闚 Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedn z g堯wnych si antybrytyjskich by豉 socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dow鏚ztwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd M這dzie篡 Wszechpolskiej postulowa wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby student闚 篡dowskich na wy窺zych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SP) wygra豉 wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wybor闚 prezydenckich we Francji Fran蔞is Mitterrand zdoby 34,1% g這s闚.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawali si o鄉iokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszcz帷y kilka zak豉d闚 odzie穎wych. Zgin窸o 1127 os鏏, a oko這 2500 zosta這 rannych.