Tunezja: Strajk g這dowy student闚

[2017-02-02 21:40:19]

Cz這nkowie legendarnego marksistowskiego zwi您ku student闚 UGET (Generalny Zwi您ek Student闚 Tunezyjskich) og這sili strajk g這dowy.

UGET znany z dzia豉lno軼i opozycyjnej w okresie re磨mu Ben Alego, uczestnicz帷y w rewolucji tunezyjskiej pod has豉mi antykapitalistycznymi podj掖 decyzj o radykalnym strajku g這dowym. 12 cz這nk闚 zwi您ku nie przyjmuje pokarm闚 ani p造n闚 od 31 stycznia i kontynuuje strajk w g堯wnej siedzibie zwi您ku w Tunisie.

Bezpo鈔edni przyczyn strajku s represje wymierzone w jego cz這nk闚. W okresie dyktatury Ben Alego utworzono tzw. „czarn list” zawieraj帷 nazwiska najbardziej aktywnych cz這nk闚. Celem owej listy jest blokowanie mo磧iwo軼i zatrudnienia w instytucjach publicznych , a dost瘼 do niej maj r闚nie pracodawcy prywatni. Czarna lista mia豉 by zlikwidowana po obaleniu re磨mu, ale umiarkowani islami軼i , kt鏎zy doszli w闚czas do w豉dzy nie uczynili tego traktuj帷 UGET jako zagro瞠nie dla swoich rz康闚. Obecne rz康y libera堯w, w stosunku do kt鏎ych UGET pozostaje w opozycji zapowiedzia造 likwidacj represji i dyskryminacji wynikaj帷ej z „czarnej listy”, ale ostatecznie zrezygnowa造 z tej zapowiedzi.

Cz這nkowie UGET prosz o wyrazy solidarno軼i lewicy na ca造m 鈍iecie.

EG

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Chcemy WETA
Warszawa, Pa豉c Prezydencki, Krakowskie Przedmie軼ie
22 lipca (sobota), godz. 18.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do wsp馧tworzenia pisma
do 15 sierpnia
Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

Wi璚ej og這sze...

23 lipca:

1870 - Rady Generalne zatwierdzi造 I Mi璠zynarod闚k.

1921 - W υdzi pocz徠ek obrad XVIII Kongresu PPS, kt鏎y przyj掖 nowy statut partii. Uchwalono, 瞠 PPS nie b璠zie bra udzia逝 w rz康ach koalicyjnych z partiami bur簑azyjnymi. Podj皻o decyzj o wyst徙ieniu z II Mi璠zynarod闚ki. PPS liczy這 55 tys. cz這nk闚.

1936 - Hiszpania: W Katalonii, utworzona przez anarchist闚 "疾lazna Kolumna", licz帷a ponad tysi帷 milicjant闚, wyruszy豉 z Barcelony, by walczy z frankistami.

1952 - Egipt: Rewolucja lipcowa - obalenie monarchii.

1974 - Grecja: Upadek prawicowego re磨mu "czarnych pu趾ownik闚".

1993 - Szwadron 鄉ierci dokona masakry bezdomnych dzieci pod ko軼io貫m Candel嫫ia w Rio de Janeiro.