Tunezja: Strajk g這dowy student闚

[2017-02-02 21:40:19]

Cz這nkowie legendarnego marksistowskiego zwi您ku student闚 UGET (Generalny Zwi您ek Student闚 Tunezyjskich) og這sili strajk g這dowy.

UGET znany z dzia豉lno軼i opozycyjnej w okresie re磨mu Ben Alego, uczestnicz帷y w rewolucji tunezyjskiej pod has豉mi antykapitalistycznymi podj掖 decyzj o radykalnym strajku g這dowym. 12 cz這nk闚 zwi您ku nie przyjmuje pokarm闚 ani p造n闚 od 31 stycznia i kontynuuje strajk w g堯wnej siedzibie zwi您ku w Tunisie.

Bezpo鈔edni przyczyn strajku s represje wymierzone w jego cz這nk闚. W okresie dyktatury Ben Alego utworzono tzw. „czarn list” zawieraj帷 nazwiska najbardziej aktywnych cz這nk闚. Celem owej listy jest blokowanie mo磧iwo軼i zatrudnienia w instytucjach publicznych , a dost瘼 do niej maj r闚nie pracodawcy prywatni. Czarna lista mia豉 by zlikwidowana po obaleniu re磨mu, ale umiarkowani islami軼i , kt鏎zy doszli w闚czas do w豉dzy nie uczynili tego traktuj帷 UGET jako zagro瞠nie dla swoich rz康闚. Obecne rz康y libera堯w, w stosunku do kt鏎ych UGET pozostaje w opozycji zapowiedzia造 likwidacj represji i dyskryminacji wynikaj帷ej z „czarnej listy”, ale ostatecznie zrezygnowa造 z tej zapowiedzi.

Cz這nkowie UGET prosz o wyrazy solidarno軼i lewicy na ca造m 鈍iecie.

EG

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Szukam muzyk闚, realizator闚 d德i瘯u do wsp鏊nego projektu.
wsz璠zie
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Petycja o opodatkowaniu ksi篹y
Zapraszamy do wsp馧pracy
ca造 czas
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

Wi璚ej og這sze...

22 czerwca:

1848 - W Pary簑 rozpocz窸o si powstanie robotnicze tzw. dni czerwcowe.

1899 - Urodzi si Micha Kalecki, wybitny ekonomista polski. Cz這nek PAN. Politycznie sympatyzowa z lewic, przed wojn z Komunistyczn Parti Polski.

1905 - Wybuch Powstania 鏚zkiego. Robotnicy buduj barykady i 軼ieraj si z wojskami carskimi. Po stronie powsta鎍闚 walcz bojowcy partii lewicowych. Walki trwaj do 25 czerwca. Ginie kilkaset os鏏, g. cywil闚. Wojska carskie trac kilkudziesi璚iu zabitych

1935 - W Warszawie zmar Szymon Askenazy, wybitny historyk zwi您any z centrolewic.

1936 - Komisja Centralna Zwi您k闚 Zawodowych (KCZZ) uchwali豉 protest przeciwko krwawym represjom wobec robotnik闚 i z這篡豉 ho責 poleg造m z r彗 policji.

1937 - W Moskwie aresztowano a nast瘼nie zabito dzia豉cza KPP i redaktora organu prasowego KW Mi璠zynarod闚ki Komunistycznej Maksymiliana Horwitz-Waleckiego.

1961 - Urodzi si Jimmy Sommerville, szkocki piosenkarz, za這篡ciel popularnych w latach 80. zespo堯w Bronski Beat i The Communards, ideowy lewicowiec, znany z walki o prawa gej闚.

1976 - Kanadyjska Izba Gmin znios豉 kar 鄉ierci.

1986 - Hiszpania: Po wyborach parlamentarnych do w豉dzy powr鏂ili socjaldemokraci z PSOE.