Eurostat: Duże zróżnicowanie płacy minimalnej w obrębie UE

[2017-02-13 01:12:43]

Dane Eurostatu pokazują, że Unia Europejska wciąż jest bardzo zróżnicowana odnośnie poziomu płac. Wysoki poziom zróżnicowania rozwoju między krajami członkowskimi stanowi przeszkodę na drodze ku głębszej integracji i grozi kryzysami w obrębie UE.

Raport Eurostatu dowodzi też, że wbrew opinii części środowisk liberalnych nie ma korelacji między wysokim poziomem płacy minimalnej i wysokim poziomem bezrobocia. Kraje o niskiej stopie bezrobocia jak Holandia i Luksemburg mają wysoką płacę minimalną w stosunku do mediany, a mająca wysokie bezrobocie Hiszpania ma niski poziom minimalnego wynagrodzenia.

Piotr Szumlewicz

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat płacy minimalnej w Unii Europejskiej. Wynika z nich, że państwa UE są bardzo zróżnicowane odnośnie wysokości minimalnego wynagrodzenia. Na początku bieżącego roku 22 z 28 krajów UE miało ustawowo określoną płacę minimalną. Nie mają jej Dania Austria, Włochy, Szwecja, Finlandia i Cypr, które w większości przypadków ustalają płace minimalne na poziomie branżowym.

Najniższą płacę minimalną mają: Bułgaria – 235 euro, Rumunia – 275, Litwa i Łotwa – po 380, Czechy – 407, Węgry – 412, Chorwacja – 433, Słowacja – 435, Polska – 453. Najwyższe minimalne wynagrodzenie mają Luksemburg – 1999 euro, Irlandia – 1563, Holandia – 1552, Belgia – 1532, Niemcy – 1498, Francja – 1480, Wielka Brytania – 1397. Eurostat podał również, że federalna płaca minimalna w USA w styczniu bieżącego roku wynosiła 1192 euro.

Eurostat podał też dane dotyczące proporcji minimalnego wynagrodzenia do mediany miesięcznych zarobków brutto. W 2014 roku płace minimalne w stosunku do mediany najwyższe były w Portugalii – 64%, we Francji i Słowenii – po 62%, w Bułgarii – 57% oraz w Holandii i Luksemburgu - po 56%, a najniższe w Czechach – 39%, w Estonii – 40%, w Hiszpanii i Irlandii – po 45% oraz na Słowacji - 46%. W Polsce proporcja wynosiła 52%.

W latach 2008-2017 minimalne wynagrodzenie wzrosło we wszystkich krajach z wyjątkiem Grecji (spadek o 14%). Największy wzrost między 2008 a 2015 rokiem odnotowano w Bułgarii – o 109%, Rumunii – 99%, Słowacji – 80% i Estonii – 69%. W Polsce płaca minimalna wzrosła o 45%.

Eurostat przedstawił też dane dotyczącego minimalnego wynagrodzenia w parytecie siły nabywczej (z uwzględnieniem różnic w cenach). Luka w minimalnych stawkach płac między państwami członkowskimi UE przy uwzględnieniu zróżnicowania cen zmniejszył się z proporcji 1:9 do nieco ponad 1:3. Najwyższa płaca minimalna tak liczona jest w Luksemburgu – 1659, Niemczech – 1493, Belgii – 1453 i Holandii – 1433. Najniższe minimalne wynagrodzenie mają Bułgaria – 501, Rumunia – 551, Łotwa – 553 i Litwa – 625. W Polsce płaca minimalna przy uwzględnieniu parytetu siły nabywczej wynosi 881. Płaca minimalna w USA liczona w ten sposób wynosi 1033.

Browarny i Zandberg – spotkanie otwarte
Wrocław, księgarnia Tajne Komplety, ul. Przejście Garncarskie 2
30 kwietnia (niedziela), godz. 16.00
“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

29 kwietnia:

1966 - Oddano do użytku nowy ośrodek TVP Katowice wraz z 90-metrową wieżą telewizyjną.

1970 - Wojna wietnamska: w celu tropienia partyzantów Viet Congu wojska USA i Wietnamu Płd. dokonują inwazji na sąsiednią Kambodżę.

1991 - Haiti: Obalenie demokratycznie wybranego prezydenta Jeana-Bertranda Aristide'a.

2004 - W Warszawie odbył się Antyszczyt Europejskiego Forum Ekonomicznego.

2006 - Zmarł John K. Galbraith, amerykański ekonomista, zwolennik keynesizmu i interwencjonizmu w gospodarce.

2007 - W Zagrzebiu zmarł Ivica Račan, premier Chorwacji w latach 2000-2003, założyciel i lider Socjaldemokratycznej Partii Chorwacji.