Eurostat: Duże zróżnicowanie płacy minimalnej w obrębie UE

[2017-02-13 01:12:43]

Dane Eurostatu pokazują, że Unia Europejska wciąż jest bardzo zróżnicowana odnośnie poziomu płac. Wysoki poziom zróżnicowania rozwoju między krajami członkowskimi stanowi przeszkodę na drodze ku głębszej integracji i grozi kryzysami w obrębie UE.

Raport Eurostatu dowodzi też, że wbrew opinii części środowisk liberalnych nie ma korelacji między wysokim poziomem płacy minimalnej i wysokim poziomem bezrobocia. Kraje o niskiej stopie bezrobocia jak Holandia i Luksemburg mają wysoką płacę minimalną w stosunku do mediany, a mająca wysokie bezrobocie Hiszpania ma niski poziom minimalnego wynagrodzenia.

Piotr Szumlewicz

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat płacy minimalnej w Unii Europejskiej. Wynika z nich, że państwa UE są bardzo zróżnicowane odnośnie wysokości minimalnego wynagrodzenia. Na początku bieżącego roku 22 z 28 krajów UE miało ustawowo określoną płacę minimalną. Nie mają jej Dania Austria, Włochy, Szwecja, Finlandia i Cypr, które w większości przypadków ustalają płace minimalne na poziomie branżowym.

Najniższą płacę minimalną mają: Bułgaria – 235 euro, Rumunia – 275, Litwa i Łotwa – po 380, Czechy – 407, Węgry – 412, Chorwacja – 433, Słowacja – 435, Polska – 453. Najwyższe minimalne wynagrodzenie mają Luksemburg – 1999 euro, Irlandia – 1563, Holandia – 1552, Belgia – 1532, Niemcy – 1498, Francja – 1480, Wielka Brytania – 1397. Eurostat podał również, że federalna płaca minimalna w USA w styczniu bieżącego roku wynosiła 1192 euro.

Eurostat podał też dane dotyczące proporcji minimalnego wynagrodzenia do mediany miesięcznych zarobków brutto. W 2014 roku płace minimalne w stosunku do mediany najwyższe były w Portugalii – 64%, we Francji i Słowenii – po 62%, w Bułgarii – 57% oraz w Holandii i Luksemburgu - po 56%, a najniższe w Czechach – 39%, w Estonii – 40%, w Hiszpanii i Irlandii – po 45% oraz na Słowacji - 46%. W Polsce proporcja wynosiła 52%.

W latach 2008-2017 minimalne wynagrodzenie wzrosło we wszystkich krajach z wyjątkiem Grecji (spadek o 14%). Największy wzrost między 2008 a 2015 rokiem odnotowano w Bułgarii – o 109%, Rumunii – 99%, Słowacji – 80% i Estonii – 69%. W Polsce płaca minimalna wzrosła o 45%.

Eurostat przedstawił też dane dotyczącego minimalnego wynagrodzenia w parytecie siły nabywczej (z uwzględnieniem różnic w cenach). Luka w minimalnych stawkach płac między państwami członkowskimi UE przy uwzględnieniu zróżnicowania cen zmniejszył się z proporcji 1:9 do nieco ponad 1:3. Najwyższa płaca minimalna tak liczona jest w Luksemburgu – 1659, Niemczech – 1493, Belgii – 1453 i Holandii – 1433. Najniższe minimalne wynagrodzenie mają Bułgaria – 501, Rumunia – 551, Łotwa – 553 i Litwa – 625. W Polsce płaca minimalna przy uwzględnieniu parytetu siły nabywczej wynosi 881. Płaca minimalna w USA liczona w ten sposób wynosi 1033.

Chcemy WETA
Warszawa, Pałac Prezydencki, Krakowskie Przedmieście
22 lipca (sobota), godz. 18.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

23 lipca:

1870 - Rady Generalne zatwierdziły I Międzynarodówkę.

1921 - W Łodzi początek obrad XVIII Kongresu PPS, który przyjął nowy statut partii. Uchwalono, że PPS nie będzie brać udziału w rządach koalicyjnych z partiami burżuazyjnymi. Podjęto decyzję o wystąpieniu z II Międzynarodówki. PPS liczyło 55 tys. członków.

1936 - Hiszpania: W Katalonii, utworzona przez anarchistów "Żelazna Kolumna", licząca ponad tysiąc milicjantów, wyruszyła z Barcelony, by walczyć z frankistami.

1952 - Egipt: Rewolucja lipcowa - obalenie monarchii.

1974 - Grecja: Upadek prawicowego reżimu "czarnych pułkowników".

1993 - Szwadron śmierci dokonał masakry bezdomnych dzieci pod kościołem Candelária w Rio de Janeiro.