GUS: Niskie wynagrodzenia w mikroprzedsiębiorstwach

[2017-02-21 12:25:50]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił raport na temat funkcjonowania mikroprzedsiębiorstw. Wynika z niego, że w 2015 roku działalność gospodarczą w Polsce prowadziło 1905,0 tys. podmiotów o liczbie pracujących, która nie przekracza 9 osób, czyli o 78,7 tys. więcej niż rok wcześniej. Najwyższy odsetek stanowiły firmy zajmujące się handlem i naprawą pojazdów samochodowych – 25,1%, działalnością profesjonalną, naukową i techniczną – 12,6%, budownictwem – 12,3%.

W mikroprzedsiębiorstwach pracowało łącznie 3764,2 tys. osób, czyli o 194,5 tys. więcej niż w 2014 roku. Najwięcej osób pracowało w handlu i naprawie pojazdów samochodowych – 1103,5 tys. osób (29,3%), w budownictwie – 484,7 tys. osób (12,9%) oraz działalności profesjonalnej, naukowej i technicznej – 418,8 tys. osób (11,1%)

Przeciętne miesięczne wynagrodzenie w mikrofirmach w 2015 roku wyniosło zaledwie 2397 zł brutto, czyli 1736 zł netto. Okazuje się, że w najmniejszych firmach dochody były o ponad 1,7 tys. zł niższe niż w podmiotach zatrudniających powyższej 9 osób (4121 zł brutto).

W porównaniu do 2014 roku nastąpił wzrost średniego wynagrodzenia w mikroprzedsiębiorstwach o 140 zł, co wiąże się między innymi ze wzrostem płacy minimalnej.

Najwyższe miesięczne wynagrodzenie otrzymywali pracownicy zatrudnieni w sekcjach: informacja i komunikacja – 3517 zł brutto, obsługa rynku nieruchomości – 3091 zł oraz działalność profesjonalna, naukowa i techniczna – 2860 zł. Najniższe płace mieli pracownicy sekcji rolnictwo, leśnictwo, łowiectwo i rybactwo – 1977 zł oraz zakwaterowanie i gastronomia – 1982 zł.

Przy podziale na województwa najwyższe wynagrodzenie otrzymywali zatrudnieni w województwie mazowieckim – średnio 2874 zł brutto miesięcznie, dolnośląskim – 2512 zł i pomorskim – 2471 zł. Najniższe przeciętne wynagrodzenia otrzymywali pracownicy mikrofirm z województwa świętokrzyskiego – 2102 zł i podkarpackiego – 2111 zł.

Piotr Szumlewicz

Czerwoni Kosynierzy Gdyńscy 1939 - prawda czy mit?
Warszawa, Siedziba Stowarzyszenia Wolnego Słowa, ul. Marszałkowska 7
25 września (poniedziałek), godz. 17.30-20.30
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Zapal Znicz Dla Kacpra
Katowice, Rynek
23 września (sobota), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2010 - We Wrocławiu odbył się II Marsz Równości, którego tematem przewodnim było poparcie dla związków partnerskich.