GUS: Niskie wynagrodzenia w mikroprzedsiębiorstwach

[2017-02-21 12:25:50]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił raport na temat funkcjonowania mikroprzedsiębiorstw. Wynika z niego, że w 2015 roku działalność gospodarczą w Polsce prowadziło 1905,0 tys. podmiotów o liczbie pracujących, która nie przekracza 9 osób, czyli o 78,7 tys. więcej niż rok wcześniej. Najwyższy odsetek stanowiły firmy zajmujące się handlem i naprawą pojazdów samochodowych – 25,1%, działalnością profesjonalną, naukową i techniczną – 12,6%, budownictwem – 12,3%.

W mikroprzedsiębiorstwach pracowało łącznie 3764,2 tys. osób, czyli o 194,5 tys. więcej niż w 2014 roku. Najwięcej osób pracowało w handlu i naprawie pojazdów samochodowych – 1103,5 tys. osób (29,3%), w budownictwie – 484,7 tys. osób (12,9%) oraz działalności profesjonalnej, naukowej i technicznej – 418,8 tys. osób (11,1%)

Przeciętne miesięczne wynagrodzenie w mikrofirmach w 2015 roku wyniosło zaledwie 2397 zł brutto, czyli 1736 zł netto. Okazuje się, że w najmniejszych firmach dochody były o ponad 1,7 tys. zł niższe niż w podmiotach zatrudniających powyższej 9 osób (4121 zł brutto).

W porównaniu do 2014 roku nastąpił wzrost średniego wynagrodzenia w mikroprzedsiębiorstwach o 140 zł, co wiąże się między innymi ze wzrostem płacy minimalnej.

Najwyższe miesięczne wynagrodzenie otrzymywali pracownicy zatrudnieni w sekcjach: informacja i komunikacja – 3517 zł brutto, obsługa rynku nieruchomości – 3091 zł oraz działalność profesjonalna, naukowa i techniczna – 2860 zł. Najniższe płace mieli pracownicy sekcji rolnictwo, leśnictwo, łowiectwo i rybactwo – 1977 zł oraz zakwaterowanie i gastronomia – 1982 zł.

Przy podziale na województwa najwyższe wynagrodzenie otrzymywali zatrudnieni w województwie mazowieckim – średnio 2874 zł brutto miesięcznie, dolnośląskim – 2512 zł i pomorskim – 2471 zł. Najniższe przeciętne wynagrodzenia otrzymywali pracownicy mikrofirm z województwa świętokrzyskiego – 2102 zł i podkarpackiego – 2111 zł.

Piotr Szumlewicz

Browarny i Zandberg – spotkanie otwarte
Wrocław, księgarnia Tajne Komplety, ul. Przejście Garncarskie 2
30 kwietnia (niedziela), godz. 16.00
“Ziemia i Wolność”. Druga fala dekomunizacji.
Gdańsk, Krytyka Polityczna - świetlica w Trójmieście, ul. Nowe Ogrody 35 (II p.)
27 kwietnia (czwartek), godz. 18.00 - 21.00
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

29 kwietnia:

1966 - Oddano do użytku nowy ośrodek TVP Katowice wraz z 90-metrową wieżą telewizyjną.

1970 - Wojna wietnamska: w celu tropienia partyzantów Viet Congu wojska USA i Wietnamu Płd. dokonują inwazji na sąsiednią Kambodżę.

1991 - Haiti: Obalenie demokratycznie wybranego prezydenta Jeana-Bertranda Aristide'a.

2004 - W Warszawie odbył się Antyszczyt Europejskiego Forum Ekonomicznego.

2006 - Zmarł John K. Galbraith, amerykański ekonomista, zwolennik keynesizmu i interwencjonizmu w gospodarce.

2007 - W Zagrzebiu zmarł Ivica Račan, premier Chorwacji w latach 2000-2003, założyciel i lider Socjaldemokratycznej Partii Chorwacji.