Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-02-24 00:23:40]

W ósmym tegorocznym wydaniu „Tygodnika Faktycznie” znajdziemy rozmowę z byłą żoną premiera Kazimierza Marcinkiewicza, która wyznaje, że „prawicowiec zawsze ma kobietę na boku”. Wysyp rozwodów wśród głosicieli nierozerwalnej rodziny katolickiej jest rzeczywiście zastanawiający. Ze spraw obyczajowych naszej prawicy znajdziemy także trzecią i ostatnią część „Pięknych chłopców prawicy” – o tajemniczym życiu Aleksandra Szczygły i nie mniej zastanawiającym zniknięciu jego komputera po katastrofie smoleńskiej.

W tym numerze także o budzących się młodych pracownikach gastronomii, czyli o tym, jak pokolenie wychowane na niewolników „przedsiębiorczości” podnosi głowy.

Bieżące wydanie „Tygodnika Faktycznie” to także raport o tym, że Kościół jest czymś w rodzaju raju podatkowego wewnątrz Polski oraz o nowych darowiznach publicznego mienia na jego rzecz. W numerze znajdziemy także reportaż o aferze wokół Ośrodka Monitorowania Zachowań Rasistowskich i Ksenofobicznych, zasłużonej placówce, która niestety przeżywa kryzys z powodu budzącego wątpliwości stylu życia swojego twórcy oraz niemniej kontrowersyjnych działań prokuratury.

W tym numerze także o zbrodniach tak zwanych żołnierzy wyklętych na Podlasiu oraz nieszczęściu, jakim była katolicyzacja Ameryki. W bieżącym wydaniu przeczytamy także aż dwa teksty o przyjaźni. Sprawie ważnej i pomijanej we współczesnych mediach.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.