Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-02-24 00:23:40]

W ósmym tegorocznym wydaniu „Tygodnika Faktycznie” znajdziemy rozmowę z byłą żoną premiera Kazimierza Marcinkiewicza, która wyznaje, że „prawicowiec zawsze ma kobietę na boku”. Wysyp rozwodów wśród głosicieli nierozerwalnej rodziny katolickiej jest rzeczywiście zastanawiający. Ze spraw obyczajowych naszej prawicy znajdziemy także trzecią i ostatnią część „Pięknych chłopców prawicy” – o tajemniczym życiu Aleksandra Szczygły i nie mniej zastanawiającym zniknięciu jego komputera po katastrofie smoleńskiej.

W tym numerze także o budzących się młodych pracownikach gastronomii, czyli o tym, jak pokolenie wychowane na niewolników „przedsiębiorczości” podnosi głowy.

Bieżące wydanie „Tygodnika Faktycznie” to także raport o tym, że Kościół jest czymś w rodzaju raju podatkowego wewnątrz Polski oraz o nowych darowiznach publicznego mienia na jego rzecz. W numerze znajdziemy także reportaż o aferze wokół Ośrodka Monitorowania Zachowań Rasistowskich i Ksenofobicznych, zasłużonej placówce, która niestety przeżywa kryzys z powodu budzącego wątpliwości stylu życia swojego twórcy oraz niemniej kontrowersyjnych działań prokuratury.

W tym numerze także o zbrodniach tak zwanych żołnierzy wyklętych na Podlasiu oraz nieszczęściu, jakim była katolicyzacja Ameryki. W bieżącym wydaniu przeczytamy także aż dwa teksty o przyjaźni. Sprawie ważnej i pomijanej we współczesnych mediach.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 lutego:

1840 - W Deutz urodził się August Bebel, jeden z twórców i liderów niemieckiej socjaldemokracji.

1846 - Rewolucja krakowska: Rząd Polski ogłosił zniesienie poddaństwa i pańszczyzny, obiecał parobkom uposażenie z dóbr narodowych, a rzemieślnikom utworzenie warszatów narodowych.

1848 - Wiosna Ludów: we Francji wybuchła rewolucja lutowa.

1900 - Likwidacja drukarni "Robotnika" przez carską policję.

1922 - Powstała Robotnicza Partia Kanady.

1943 - Urodził się Terry Eagleton, brytyjski filozof neomarksistowski i teoretyk kultury, literaturoznawca.

1948 - 58 osób zginęło, a 123 zostały ranne w zamachu bombowym w Jerozolimie, przeprowadzonym przez żydowską organizację terrorystyczną Irgun.