Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-02-24 00:23:40]

W ósmym tegorocznym wydaniu „Tygodnika Faktycznie” znajdziemy rozmowę z byłą żoną premiera Kazimierza Marcinkiewicza, która wyznaje, że „prawicowiec zawsze ma kobietę na boku”. Wysyp rozwodów wśród głosicieli nierozerwalnej rodziny katolickiej jest rzeczywiście zastanawiający. Ze spraw obyczajowych naszej prawicy znajdziemy także trzecią i ostatnią część „Pięknych chłopców prawicy” – o tajemniczym życiu Aleksandra Szczygły i nie mniej zastanawiającym zniknięciu jego komputera po katastrofie smoleńskiej.

W tym numerze także o budzących się młodych pracownikach gastronomii, czyli o tym, jak pokolenie wychowane na niewolników „przedsiębiorczości” podnosi głowy.

Bieżące wydanie „Tygodnika Faktycznie” to także raport o tym, że Kościół jest czymś w rodzaju raju podatkowego wewnątrz Polski oraz o nowych darowiznach publicznego mienia na jego rzecz. W numerze znajdziemy także reportaż o aferze wokół Ośrodka Monitorowania Zachowań Rasistowskich i Ksenofobicznych, zasłużonej placówce, która niestety przeżywa kryzys z powodu budzącego wątpliwości stylu życia swojego twórcy oraz niemniej kontrowersyjnych działań prokuratury.

W tym numerze także o zbrodniach tak zwanych żołnierzy wyklętych na Podlasiu oraz nieszczęściu, jakim była katolicyzacja Ameryki. W bieżącym wydaniu przeczytamy także aż dwa teksty o przyjaźni. Sprawie ważnej i pomijanej we współczesnych mediach.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

13 grudnia:

1797 - W Düsseldorfie urodził się Heinrich Heine, poeta niemiecki, przyjaciel Karola Marksa.

1914 - Urodził się Alan Bullock, historyk brytyjski, autor znanej książki "Hitler i Stalin - żywoty równoległe". W 1977 r. opracował dla rządu laburzystowskiego raport, w którym postulował obsadzanie kierowniczych stanowisk robotnikami.

1923 - Polska uznała ZSRR.

1936 - W katowickiej kopalni "Eminencja" rozpoczął się strajk okupacyjny w obronie 220 górników zagrożonych zwolnieniem.

1937 - Chiny: Armia japońska zdobyła Nankin i dokonała masakry ludności cywilnej, mordując ok. 150 tys. ludzi.

1973 - 47 osób zginęło, a 17 zostało rannych w wyniku wybuchu gazu w hotelu robotniczym w czeskim Tachovie.

1981 - W Polsce wprowadzono stan wojenny.

2009 - Honduras: Walter Trochez, działacz na rzecz praw LGBT i członek Narodowego Ruchu Oporu, przeciwstawiającego się zamachowi stanu, w wyniku którego obalono prezydenta Manuela Zelayę, został zastrzelony w stolicy kraju, Tegucigalpie.