Krezusi coraz bogatsi

[2017-02-24 00:38:18]

Coroczna lista „Forbesa” pokazuje skalę niedorzecznych nierówności dzielących polskie społeczeństwo. Wciąż setki tysięcy ludzi żyje poniżej minimum egzystencji, a część pracodawców uważa, że płaca minimalna na poziomie 2 tys. brutto jest zbyt wysoka. Wynagrodzenia rosną w ślamazarnym tempie, zaś majątki krezusów w ciągu zaledwie roku zwiększyły się o ponad ¼. Jednocześnie rodzeństwo Kulczyków posiada majątek bliski tegorocznym wydatkom programu 500+, choć ich bogactwo zostało w całości odziedziczone po ojcu. Oto logika kapitalizmu – roszczeniowa klasa próżniacza pławi się w bogactwie, nie mając żadnych zasług ani nie wykonując żadnych społecznie pożądanych prac, a władza wzbrania się przed podniesieniem podatków dla krezusów, choć dzięki temu możliwe by się stało sfinansowanie doniosłych społecznie celów.

Piotr Szumlewicz

Magazyn „Forbes” opublikował listę najbogatszych Polaków. Pierwsze miejsce przypadło Sebastianowi i Dominice Kulczyk, których majątek wyceniono na 14,3 mld złotych (spadek o 10,2%). Drugie miejsce zajął Michał Sołowow – 11,8 mld zł (wzrost o 28,4%). Na trzecim miejscu znalazł się Zygmunt Solorz-Żak, którego majątek wart jest 10,3 mld zł (wzrost o 4,1%). Kolejne miejsca zajęli: Dariusz Miłek, Anna Woźniak-Starak i Jerzy Starak, Leszek Czarnecki, Bogdan i Elżbieta Kaczmarkowie, Germán Efromovich, Bogusław Cupiał, Roman Karkosik.

Majątek 100 najbogatszych Polaków zwiększył się przez ostatni rok o ponad 25% i obecnie wynosi prawie 134 mld zł (rok temu niecałe 108 mld zł). Zestawienie Forbesa obejmuje aktywa biznesowe, udziały w przedsiębiorstwach oraz środki z transakcji.

Miliarderów w tegorocznym rankingu jest dwudziestu pięciu, czyli o pięciu więcej niż w ubiegłorocznym zestawieniu. W ubiegłym roku, by znaleźć się na liście „Forbesa”, trzeba było mieć minimum 433 mln, czyli o prawie 100 mln więcej niż rok wcześniej.

Czerwoni Kosynierzy Gdyńscy 1939 - prawda czy mit?
Warszawa, Siedziba Stowarzyszenia Wolnego Słowa, ul. Marszałkowska 7
25 września (poniedziałek), godz. 17.30-20.30
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Zapal Znicz Dla Kacpra
Katowice, Rynek
23 września (sobota), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2010 - We Wrocławiu odbył się II Marsz Równości, którego tematem przewodnim było poparcie dla związków partnerskich.