Krezusi coraz bogatsi

[2017-02-24 00:38:18]

Coroczna lista „Forbesa” pokazuje skalę niedorzecznych nierówności dzielących polskie społeczeństwo. Wciąż setki tysięcy ludzi żyje poniżej minimum egzystencji, a część pracodawców uważa, że płaca minimalna na poziomie 2 tys. brutto jest zbyt wysoka. Wynagrodzenia rosną w ślamazarnym tempie, zaś majątki krezusów w ciągu zaledwie roku zwiększyły się o ponad ¼. Jednocześnie rodzeństwo Kulczyków posiada majątek bliski tegorocznym wydatkom programu 500+, choć ich bogactwo zostało w całości odziedziczone po ojcu. Oto logika kapitalizmu – roszczeniowa klasa próżniacza pławi się w bogactwie, nie mając żadnych zasług ani nie wykonując żadnych społecznie pożądanych prac, a władza wzbrania się przed podniesieniem podatków dla krezusów, choć dzięki temu możliwe by się stało sfinansowanie doniosłych społecznie celów.

Piotr Szumlewicz

Magazyn „Forbes” opublikował listę najbogatszych Polaków. Pierwsze miejsce przypadło Sebastianowi i Dominice Kulczyk, których majątek wyceniono na 14,3 mld złotych (spadek o 10,2%). Drugie miejsce zajął Michał Sołowow – 11,8 mld zł (wzrost o 28,4%). Na trzecim miejscu znalazł się Zygmunt Solorz-Żak, którego majątek wart jest 10,3 mld zł (wzrost o 4,1%). Kolejne miejsca zajęli: Dariusz Miłek, Anna Woźniak-Starak i Jerzy Starak, Leszek Czarnecki, Bogdan i Elżbieta Kaczmarkowie, Germán Efromovich, Bogusław Cupiał, Roman Karkosik.

Majątek 100 najbogatszych Polaków zwiększył się przez ostatni rok o ponad 25% i obecnie wynosi prawie 134 mld zł (rok temu niecałe 108 mld zł). Zestawienie Forbesa obejmuje aktywa biznesowe, udziały w przedsiębiorstwach oraz środki z transakcji.

Miliarderów w tegorocznym rankingu jest dwudziestu pięciu, czyli o pięciu więcej niż w ubiegłorocznym zestawieniu. W ubiegłym roku, by znaleźć się na liście „Forbesa”, trzeba było mieć minimum 433 mln, czyli o prawie 100 mln więcej niż rok wcześniej.

NIE dla reformy edukacji!
Częstochowa, plac Biegańskiego
31 marca (piątek), godz. 17.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!

30 marca:

1689 - Kazimierz Łyszczyński, filozof, polityk i niezależny myśliciel został stracony na warszawskim Rynku Starego Miasta za ateistyczne przekonania zawarte traktacie De non existentia Dei (O nieistnieniu Boga).

1925 - W Warszawie powstał Związek Robotniczych Stowarzyszeń Sportowych - związana z PPS centrala polskiego sportu robotniczego.

1950 - Zmarł Léon Blum, socjalistyczny polityk francuski, trzykrotny premier Francji w latach 1936-1937, 1938 i 1946-1947.

1952 - W Grecji stracono komunistę Nikosa Belojanisa, czołowego działacza zdelegalizowanej KKE.

2006 - Portia Simpson-Miller z centrolewicowej Ludowej Partii Narodowej została pierwszą kobietą-premierem Jamajki.

2010 - Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz, publicysta, filmoznawca, krytyk filmowy i scenarzysta.

2010 - Zmarł Marcel Szary, działacz Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza i przedstawiciel załogi w zarządzie poznańskich zakładów Cegielskiego.