Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-03-02 23:34:04]

W dziewiątym tegorocznym wydaniu „Tygodnika Faktycznie” dominują dwa tematy: chronienie księży pedofilów przez polskich biskupów i prawda o tzw. żołnierzach wyklętych. Episkopat organizuje publiczne modły za ofiary pedofilii, a jednocześnie wysokiej rangi hierarchowie lekceważą te ofiary i chronią sprawców. W sprawie żołnierzy wyklętych tygodnik publikuje m.in. ustalenia CIA z okresu powojennego na temat roli i społecznego odbioru działalności zbrojnego podziemia oraz wywiad z przedstawicielem społeczności słowackiej w Polsce na temat działalności „Ognia” na Podhalu.

Ponadto w tygodniku znajdziemy podsumowanie dotychczasowej działalności międzynarodowej rządu PiS oraz nigdzie niepublikowaną historię o osobistym wpływie, jaki wywiera „zwykły poseł” Jarosław Kaczyński na działalność prokuratury.

Z okazji nadchodzącego Dnia Kobiet znajdziemy także tekst o tym, że we współczesnej Polsce „świeckość jest kobietą”.

Ponadto znajdziemy w tym numerze raport o ekspansji Kościoła w miejscach historycznego kultu pogańskiego w Polsce. Rzecz o tyle zdumiewająca, że świadczy o tym, iż „krucjata przeciw poganom” trwa już w Polsce 1051 lat.

W dziale historycznym znajdziemy opowieść o rewolucji obyczajowej w czasach II RP. W dziale światopoglądowym tekst o poście w jego chrześcijańskim rozumieniu oraz o tym, czy papież Franciszek naprawdę pochwalił ostatnio ateistów, czy może raczej ich obraził.

Ponadto jak zawsze w „Tygodniku? duży dział informacyjny z kraju i ze świata, dział zdrowotny i dużo humoru, a także felietony: Anny Grodzkiej, Jana Hartmana, Piotra Ikonowicza, Andrzeja Jaczewskiego i Piotra Szumlewicza.

Piotr Szumlewicz

Chcemy WETA
Warszawa, Pałac Prezydencki, Krakowskie Przedmieście
22 lipca (sobota), godz. 18.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

24 lipca:

1783 - Urodził się Simón Bolívar, bohater walk o wyzwolenie Ameryki Południowej spod władzy hiszpańskiej.

1920 - Ignacy Daszyński (PPS) został wicepremierem koalicyjnego Rządu Obrony Narodowej z W. Witosem na czele.

1976 - Zmarł Adam Pragier, ekonomista, działacz socjalistyczny, poseł PPS, więzień twierdzy brzeskiej.

1983 - Wenezuela: W 200. rocznicę urodzin Simóna Bolívara powstała tajna, lewicowa organizacja polityczno-wojskowa Boliwariański Ruch Rewolucyjny-200. Jednym z jej założycieli był późniejszy prezydent kraju Hugo Chávez.

2005 - W stolicy Wenezueli Caracas rozpoczęła emisję utworzona przez prezydenta Hugo Cháveza panamerykańska telewizja TeleSUR.