Duże różnice między dochodami kobiet i mężczyzn na stanowiskach kierowniczych

[2017-03-07 11:18:05]

Dane Eurostatu pokazują, że w Polsce kobiety coraz częściej zajmują stanowiska kierownicze, ale niestety nie otrzymują za nie tej samej gratyfikacji finansowej, co mężczyźni. Potrzeba radykalnego zwrotu feministycznego i całościowej polityki równości płci, ale niestety obecny rząd robi wszystko, aby zablokować aspiracje zawodowe kobiet i umocnić patriarchalny podział ról płciowych.

Piotr Szumlewicz

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące kobiet i mężczyzn pełniących funkcje kierownicze w przedsiębiorstwach zatrudniających co najmniej 10 pracowników.

Zgodnie z danymi z 2014 roku w Unii Europejskiej funkcje kierownicze w firmach zajmuje blisko 7,3 mln osób, z czego 4,7 mln, czyli 65%, stanowią mężczyźni. Kobiet jest 2,6 mln, czyli 35%.

Najwięcej kobiet na stanowiskach kierowniczych w 2014 roku było w Łotwie – 53%, w Bułgarii i Polsce – po 44% oraz w Irlandii – 43%. Najmniej kobiet pełniących w przedsiębiorstwach funkcje kierownicze było w Niemczech, we Włoszech i na Cyprze – po 22%.

Zupełnie inaczej wygląda ranking krajów, gdy porównamy średnie wynagrodzenie godzinowe kobiet i mężczyzn wśród osób zajmujących kierownicze stanowiska w firmach. W 2014 roku w UE kobiety średnio zarabiały o 23,4% mniej niż mężczyźni. Najmniejsza różnica między płciami była w Rumunii – 5,0%, Słowenii – 12,4%, Belgii – 13,6% oraz Bułgarii – 15,0%. Największa luka płacowa była na Węgrzech – 33,7%, we Włoszech – 33,5%, w Czechach – 29,7%, na Słowacji – 28,3% i w Polsce – 27,7%.

Chcemy WETA
Warszawa, Pałac Prezydencki, Krakowskie Przedmieście
22 lipca (sobota), godz. 18.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

23 lipca:

1870 - Rady Generalne zatwierdziły I Międzynarodówkę.

1921 - W Łodzi początek obrad XVIII Kongresu PPS, który przyjął nowy statut partii. Uchwalono, że PPS nie będzie brać udziału w rządach koalicyjnych z partiami burżuazyjnymi. Podjęto decyzję o wystąpieniu z II Międzynarodówki. PPS liczyło 55 tys. członków.

1936 - Hiszpania: W Katalonii, utworzona przez anarchistów "Żelazna Kolumna", licząca ponad tysiąc milicjantów, wyruszyła z Barcelony, by walczyć z frankistami.

1952 - Egipt: Rewolucja lipcowa - obalenie monarchii.

1974 - Grecja: Upadek prawicowego reżimu "czarnych pułkowników".

1993 - Szwadron śmierci dokonał masakry bezdomnych dzieci pod kościołem Candelária w Rio de Janeiro.