Duże różnice między dochodami kobiet i mężczyzn na stanowiskach kierowniczych

[2017-03-07 11:18:05]

Dane Eurostatu pokazują, że w Polsce kobiety coraz częściej zajmują stanowiska kierownicze, ale niestety nie otrzymują za nie tej samej gratyfikacji finansowej, co mężczyźni. Potrzeba radykalnego zwrotu feministycznego i całościowej polityki równości płci, ale niestety obecny rząd robi wszystko, aby zablokować aspiracje zawodowe kobiet i umocnić patriarchalny podział ról płciowych.

Piotr Szumlewicz

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące kobiet i mężczyzn pełniących funkcje kierownicze w przedsiębiorstwach zatrudniających co najmniej 10 pracowników.

Zgodnie z danymi z 2014 roku w Unii Europejskiej funkcje kierownicze w firmach zajmuje blisko 7,3 mln osób, z czego 4,7 mln, czyli 65%, stanowią mężczyźni. Kobiet jest 2,6 mln, czyli 35%.

Najwięcej kobiet na stanowiskach kierowniczych w 2014 roku było w Łotwie – 53%, w Bułgarii i Polsce – po 44% oraz w Irlandii – 43%. Najmniej kobiet pełniących w przedsiębiorstwach funkcje kierownicze było w Niemczech, we Włoszech i na Cyprze – po 22%.

Zupełnie inaczej wygląda ranking krajów, gdy porównamy średnie wynagrodzenie godzinowe kobiet i mężczyzn wśród osób zajmujących kierownicze stanowiska w firmach. W 2014 roku w UE kobiety średnio zarabiały o 23,4% mniej niż mężczyźni. Najmniejsza różnica między płciami była w Rumunii – 5,0%, Słowenii – 12,4%, Belgii – 13,6% oraz Bułgarii – 15,0%. Największa luka płacowa była na Węgrzech – 33,7%, we Włoszech – 33,5%, w Czechach – 29,7%, na Słowacji – 28,3% i w Polsce – 27,7%.

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Młody Karol Marks (reż. Raoul Peck) - pokaz filmu & dyskusja
Kraków. Kino pod Baranami, Rynek Główny 27
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

24 kwietnia:

1794 - W Warszawie ukonstytuował się klub jakobinów pod nazwą Zgromadzenie Obywateli Ofiarujących Posługę i Pomoc Magistraturom Narodowym w Celu Dobra Ojczyzny.

1906 - Organizacja Techniczno-Bojowa PPS odbiła 10 więźniów Pawiaka.

1916 - Wybuch powstania wielkanocnego w Dublinie; jedną z głównych sił antybrytyjskich była socjalistyczna Irlandzka Armia Obywatelska (ICA) pod dowództwem Jamesa Connolly’ego.

1923 - II Zjazd Młodzieży Wszechpolskiej postulował wprowadzenie zasady numerus clausus (ograniczenie liczby studentów żydowskich na wyższych uczelniach).

1983 - Socjalistyczna Partia Austrii (SPÖ) wygrała wybory parlamentarne.

1988 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji François Mitterrand zdobył 34,1% głosów.

2013 - Niedaleko stolicy Bangladeszu Dhaki zawalił się ośmiokondygnacyjny budynek Rana Plaza, mieszczący kilka zakładów odzieżowych. Zginęło 1127 osób, a około 2500 zostało rannych.