Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-03-11 19:16:58]

Dziesiąty tegoroczny numer "Tygodnika Faktycznie" to między innymi tekst Piotra Szumlewicza o najbardziej kosztownym "układzie" istniejącym w Polsce – układzie, który pozwala wykorzystywać finansowo państwo przez Kościół. PiS nie chce jednak zlikwidować tej patologicznej sytuacji, mimo deklarowanej "walki z układami". W tym wydaniu także o tym, że kandydatury Donalda Tuska i Jacka Saryusza-Wolskiego, to dowód na to, że Polska tkwi głęboko w PO-PiSie, z którego jedynym wyjściem będzie zerwanie z ideologią zarówno III, jak i IV RP.

Obecne wydanie, to także krytyczne podsumowanie czterolecia papieża Franciszka oraz jego relacji z prawicą katolicką. Także o dziwnie niekonsekwentnej franciszkowej walce z pedofilią kleru. Ponadto tekst o szarej eminencji imperium Tadeusza Rydzyka, czyli o mało widocznym duchownym, którego roli nie doceniają mainstreamowe media.

Dziesiąty numer Tygodnika Faktycznie to także tematy społeczne – m.in. tekst o pracy w polskich bankach i wszechobecnym tam mobbingu oraz reportaż o nieznanych kulisach powstania słynnej listy Schnindlera. Nie chodzi jednak o film, ale o autentyczną historię z czasów II wojny światowej.

W dziale historycznym i światopoglądowym m.in. o walce kleru w II RP z nauczycielami, także o tym jak "heretycy" zmienili świat, oraz kolejny odcinek z cyklu na 500-lecie reformacji, tym razem o Janie Łaskim, słynnym w Europie polskim krzewicielu protestantyzmu.

A z okazji Dnia Kobiet "Tygodnik" pisze o tym, że jeden z najlepszych na świecie bramkarzy piłki nożnej jest… Polką.

Piotr Szumlewicz

Międzynarodowa konferencja "Gender, Generations, Communism in Central and South-Eastern Europe"
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72, sala 144
16-18 listopada 2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

17 listopada:

1892 - W Paryżu pod przewodnictwem B. Limanowskiego rozpoczął obrady zjazd 18 działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1905 - Urodził się Adam Ważyk, lewicowy poeta i prozaik, autor "Poematu dla dorosłych".

1944 - Albania: Komunistyczni partyzanci wraz z mieszkańcami miasta wyzwolili Tiranę spod okupacji niemieckiej.

1963 - Zmarł Franciszek Haluch, działacz PPS i związków zawodowych.

1973 - W Atenach wojsko dokonało masakry nie stawiających oporu studentów politechniki, protestujących przeciwko rządom junty czarnych pułkowników.

1983 - W Meksyku powstała Zapatystowska Armia Wyzwolenia Narodowego (EZLN).