Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-03-11 19:16:58]

Dziesiąty tegoroczny numer "Tygodnika Faktycznie" to między innymi tekst Piotra Szumlewicza o najbardziej kosztownym "układzie" istniejącym w Polsce – układzie, który pozwala wykorzystywać finansowo państwo przez Kościół. PiS nie chce jednak zlikwidować tej patologicznej sytuacji, mimo deklarowanej "walki z układami". W tym wydaniu także o tym, że kandydatury Donalda Tuska i Jacka Saryusza-Wolskiego, to dowód na to, że Polska tkwi głęboko w PO-PiSie, z którego jedynym wyjściem będzie zerwanie z ideologią zarówno III, jak i IV RP.

Obecne wydanie, to także krytyczne podsumowanie czterolecia papieża Franciszka oraz jego relacji z prawicą katolicką. Także o dziwnie niekonsekwentnej franciszkowej walce z pedofilią kleru. Ponadto tekst o szarej eminencji imperium Tadeusza Rydzyka, czyli o mało widocznym duchownym, którego roli nie doceniają mainstreamowe media.

Dziesiąty numer Tygodnika Faktycznie to także tematy społeczne – m.in. tekst o pracy w polskich bankach i wszechobecnym tam mobbingu oraz reportaż o nieznanych kulisach powstania słynnej listy Schnindlera. Nie chodzi jednak o film, ale o autentyczną historię z czasów II wojny światowej.

W dziale historycznym i światopoglądowym m.in. o walce kleru w II RP z nauczycielami, także o tym jak "heretycy" zmienili świat, oraz kolejny odcinek z cyklu na 500-lecie reformacji, tym razem o Janie Łaskim, słynnym w Europie polskim krzewicielu protestantyzmu.

A z okazji Dnia Kobiet "Tygodnik" pisze o tym, że jeden z najlepszych na świecie bramkarzy piłki nożnej jest… Polką.

Piotr Szumlewicz

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

18 sierpnia:

1906 - Wanda Krahelska z OB PPS dokonała nieudanego zamachu bombowego na generała-gubernatora warszawskiego G. Skałona.

1920 - W więzieniu we Wronkach strażnicy dotliwie pobili więźniarki-komunistki, m.in. Marię Koszutską.

1944 - W obozie koncentracyjnym w Buchenwaldzie został zamordowany Ernst Thälmann, niemiecki polityk, działacz komunistyczny.

1971 - Australia i Nowa Zelandia wycofały swoje wojska z Wietnamu.