Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-03-11 19:16:58]

Dziesiąty tegoroczny numer "Tygodnika Faktycznie" to między innymi tekst Piotra Szumlewicza o najbardziej kosztownym "układzie" istniejącym w Polsce – układzie, który pozwala wykorzystywać finansowo państwo przez Kościół. PiS nie chce jednak zlikwidować tej patologicznej sytuacji, mimo deklarowanej "walki z układami". W tym wydaniu także o tym, że kandydatury Donalda Tuska i Jacka Saryusza-Wolskiego, to dowód na to, że Polska tkwi głęboko w PO-PiSie, z którego jedynym wyjściem będzie zerwanie z ideologią zarówno III, jak i IV RP.

Obecne wydanie, to także krytyczne podsumowanie czterolecia papieża Franciszka oraz jego relacji z prawicą katolicką. Także o dziwnie niekonsekwentnej franciszkowej walce z pedofilią kleru. Ponadto tekst o szarej eminencji imperium Tadeusza Rydzyka, czyli o mało widocznym duchownym, którego roli nie doceniają mainstreamowe media.

Dziesiąty numer Tygodnika Faktycznie to także tematy społeczne – m.in. tekst o pracy w polskich bankach i wszechobecnym tam mobbingu oraz reportaż o nieznanych kulisach powstania słynnej listy Schnindlera. Nie chodzi jednak o film, ale o autentyczną historię z czasów II wojny światowej.

W dziale historycznym i światopoglądowym m.in. o walce kleru w II RP z nauczycielami, także o tym jak "heretycy" zmienili świat, oraz kolejny odcinek z cyklu na 500-lecie reformacji, tym razem o Janie Łaskim, słynnym w Europie polskim krzewicielu protestantyzmu.

A z okazji Dnia Kobiet "Tygodnik" pisze o tym, że jeden z najlepszych na świecie bramkarzy piłki nożnej jest… Polką.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 stycznia:

1858 - Urodziła się Beatrice Webb, brytyjska socjalista i ekonomistka, współzałożycielka Towarzystwa Fabiańskiego, żona laburzystowskiego polityka i ministra Sidneya Webba.

1862 - Abraham Lincoln ogłosił proklamację emancypacyjną (obowiązującą od 1 stycznia 1863); oznaczała ona przyznanie wolności niewolnikom na obszarze podległym Konfederatom.

1863 - Wybuchło powstanie styczniowe, będące bezpośrednim impulsem powstania I Międzynarodówki.

1905 - Krwawa niedziela w Petersburgu. Wojsko otworzyło ogień do pokojowej demonstracji robotników. Zginęło ok. 1000 osób.

1911 - W Wiedniu urodził się Bruno Kreisky, działacz Socjalistycznej Partii Austrii, 1970-83 kanclerz Austrii.

1923 - W Warszawie urodził się Krzystof Dunin-Wąsowicz, historyk , działacz PPS, odznaczony medalem Sprawiedliwego wśród Narodów Świata.

1993 - W Tokio zmarł Abe Kōbō, japoński pisarz; w latach 1951-62 członek Japońskiej Partii Komunistycznej.

2006 - Zaprzysiężenie Evo Moralesa na stanowisko prezydenta Boliwii.