Eurostat: Wzrost udziału energii ze źródeł odnawialnych

[2017-03-14 22:34:41]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące udziału energii odnawialnej w całości zużywanej energii w krajach należących do Unii Europejskiej. Z raportu wynika, że od 2004 r. do 2015 r. udział źródeł odnawialnych w końcowym zużyciu energii brutto wzrosła we wszystkich państwach członkowskich.

W całej UE energia odnawialna w 2015 r. stanowiła 16,7% całej zużywanej energii, czyli o 8,2 pkt proc. więcej niż w 2004 r. i o 0,7% więcej niż w 2014 r.

Największy udział energii ze źródeł odnawialnych w ostatecznym zużyciu energii w 2015 roku był w Szwecji – 53,9%, w Finlandii – 39,3%, na Łotwie – 37,6%, w Austrii – 33,0% i w Danii – 30,8%, a najniższy w Luksemburgu i na Malcie – po 5,0%, w Holandii – 5,8%, w Belgii – 7,9% i w Wielkiej Brytanii – 8,2%.

Stosunkowo nisko w rankingu znajduje się Polska. W 2015 roku zużycie energii odnawialnej w Polsce stanowiło 11,8% całej eksploatowanej energii. W 2004 roku wynosiło ono 6,9%.

Bardzo duży udział energii odnawialnej mają nienależące do UE Norwegia – 69,4% i Islandia – 70,2%.

Celem przyjętym przez kraje członkowskie jest zużycie energii odnawialnej na poziomie 20% do 2020 roku dla całej UE, przy czym dla różnych państw zostały przyjęte różne cele. Póki co założone cele zrealizowało 11 krajów: Bułgaria, Chorwacja, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Litwa, Rumunia, Szwecja, Węgry i Włochy. Najdalej do realizacji założonych celów są Holandia, Francja, Irlandia i Wielka Brytania. Cel dla Polski wynosi 15%.

Piotr Szumlewicz

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

22 czerwca:

1848 - W Paryżu rozpoczęło się powstanie robotnicze tzw. dni czerwcowe.

1899 - Urodził się Michał Kalecki, wybitny ekonomista polski. Członek PAN. Politycznie sympatyzował z lewicą, przed wojną z Komunistyczną Partią Polski.

1905 - Wybuch Powstania Łódzkiego. Robotnicy budują barykady i ścierają się z wojskami carskimi. Po stronie powstańców walczą bojowcy partii lewicowych. Walki trwają do 25 czerwca. Ginie kilkaset osób, gł. cywilów. Wojska carskie tracą kilkudziesięciu zabitych

1935 - W Warszawie zmarł Szymon Askenazy, wybitny historyk związany z centrolewicą.

1936 - Komisja Centralna Związków Zawodowych (KCZZ) uchwaliła protest przeciwko krwawym represjom wobec robotników i złożyła hołd poległym z rąk policji.

1937 - W Moskwie aresztowano a następnie zabito działacza KPP i redaktora organu prasowego KW Międzynarodówki Komunistycznej Maksymiliana Horwitz-Waleckiego.

1961 - Urodził się Jimmy Sommerville, szkocki piosenkarz, założyciel popularnych w latach 80. zespołów Bronski Beat i The Communards, ideowy lewicowiec, znany z walki o prawa gejów.

1976 - Kanadyjska Izba Gmin zniosła karę śmierci.

1986 - Hiszpania: Po wyborach parlamentarnych do władzy powrócili socjaldemokraci z PSOE.