Eurostat: Wzrost udziału energii ze źródeł odnawialnych

[2017-03-14 22:34:41]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące udziału energii odnawialnej w całości zużywanej energii w krajach należących do Unii Europejskiej. Z raportu wynika, że od 2004 r. do 2015 r. udział źródeł odnawialnych w końcowym zużyciu energii brutto wzrosła we wszystkich państwach członkowskich.

W całej UE energia odnawialna w 2015 r. stanowiła 16,7% całej zużywanej energii, czyli o 8,2 pkt proc. więcej niż w 2004 r. i o 0,7% więcej niż w 2014 r.

Największy udział energii ze źródeł odnawialnych w ostatecznym zużyciu energii w 2015 roku był w Szwecji – 53,9%, w Finlandii – 39,3%, na Łotwie – 37,6%, w Austrii – 33,0% i w Danii – 30,8%, a najniższy w Luksemburgu i na Malcie – po 5,0%, w Holandii – 5,8%, w Belgii – 7,9% i w Wielkiej Brytanii – 8,2%.

Stosunkowo nisko w rankingu znajduje się Polska. W 2015 roku zużycie energii odnawialnej w Polsce stanowiło 11,8% całej eksploatowanej energii. W 2004 roku wynosiło ono 6,9%.

Bardzo duży udział energii odnawialnej mają nienależące do UE Norwegia – 69,4% i Islandia – 70,2%.

Celem przyjętym przez kraje członkowskie jest zużycie energii odnawialnej na poziomie 20% do 2020 roku dla całej UE, przy czym dla różnych państw zostały przyjęte różne cele. Póki co założone cele zrealizowało 11 krajów: Bułgaria, Chorwacja, Czechy, Dania, Estonia, Finlandia, Litwa, Rumunia, Szwecja, Węgry i Włochy. Najdalej do realizacji założonych celów są Holandia, Francja, Irlandia i Wielka Brytania. Cel dla Polski wynosi 15%.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

22 stycznia:

1858 - Urodziła się Beatrice Webb, brytyjska socjalista i ekonomistka, współzałożycielka Towarzystwa Fabiańskiego, żona laburzystowskiego polityka i ministra Sidneya Webba.

1862 - Abraham Lincoln ogłosił proklamację emancypacyjną (obowiązującą od 1 stycznia 1863); oznaczała ona przyznanie wolności niewolnikom na obszarze podległym Konfederatom.

1863 - Wybuchło powstanie styczniowe, będące bezpośrednim impulsem powstania I Międzynarodówki.

1905 - Krwawa niedziela w Petersburgu. Wojsko otworzyło ogień do pokojowej demonstracji robotników. Zginęło ok. 1000 osób.

1911 - W Wiedniu urodził się Bruno Kreisky, działacz Socjalistycznej Partii Austrii, 1970-83 kanclerz Austrii.

1923 - W Warszawie urodził się Krzystof Dunin-Wąsowicz, historyk , działacz PPS, odznaczony medalem Sprawiedliwego wśród Narodów Świata.

1993 - W Tokio zmarł Abe Kōbō, japoński pisarz; w latach 1951-62 członek Japońskiej Partii Komunistycznej.

2006 - Zaprzysiężenie Evo Moralesa na stanowisko prezydenta Boliwii.