Strajk nauczycieli w całej Polsce

[2017-03-31 16:11:37]

Od 7.30 do 15.30 trwał dziś ogólnopolski strajk nauczycieli. Zastrajkowało około 40 proc. placówek w całym kraju.

To strajk w imieniu uczniów – powiedział przewodniczący Związku Nauczycielstwa Polskiego Sławomir Broniarz. Skarżył się przy tym, że strajkujących mogło być więcej, ale przestraszyli się nacisków: To efekt nagonki na nauczycieli ze strony władz, kuratorów i prorządowych związków zawodowych. Czegoś takiego nigdy nie było. Kuratorzy wysyłali listy z pytaniem, kto strajkuje. „Solidarność” atakowała członków ZNP. Giertych tego nie robił.

Nauczyciele chcą wycofania „deformy” oświaty likwidującej gimnazja i wprowadzającej nowe podstawy programowe, napisane zaledwie kilka tygodni. ZNP domaga się też od Anny Zalewskiej gwarancji, że do 2022 roku nie będzie zwolnień ani obniżek wynagrodzenia. Chce też podniesienia podstawy wynagrodzeń nauczycielskich o 10 proc.

ZNP szacuje, że pracę w wyniku reorganizacji szkół stracić może nawet 36 tys. nauczycieli. Tylko 41 proc. gmin wydało uchwały o nowych sieciach szkół. Część z nich nie godzi się z zaleceniami kuratorów oświaty, m.in. Łódź, która będzie się sądzić w obronie swojej dotychczasowej struktury szkół. MEN odcina się od protestu, twierdząc że „nie jest stroną sporu”. Pracodawcą zatrudniającym nauczycieli są formalnie dyrektorzy szkół a nie ministerstwo.

Zarząd Główny ZNP podjął decyzję o strajku na początku marca. Równolegle planowane są protesty rodziców, polegające na nieposyłaniu dzieci do szkoły każdego 10. dnia miesiąca.

Ostatni raz szkoły w całej Polsce odmówiły prowadzenia lekcji kiedy na czele MEN stał Roman Giertych.

WCh

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.