IPN za dekomunizacją nazw miast

[2017-04-01 20:28:52]

Instytut Pamięci Narodowej przygotowuje projekt ustawy o dekomunizacji nazw miast. Ma on dotyczyć nazw nadanych przez totalitarne władze po roku 1944. To skandal, że na przykład zamiast tradycyjnej nazwy Allenstein jesteśmy zmuszeni do używania określenia Olsztyn kojarzącego się z ustrojem totalitarnym mówi przedstawiciel IPN ds. nazewnictwa miast Wojciech Erwolf. Przypomina, że instytut przypominał już o kolejnych rocznicach agresji na miasta takie jak Danzig czy Breslau, dokonanej przez Armię Czerwoną w latach 1944-1945.

W najbliższym czasie pion edukacyjny IPN ma przygotować gry i zabawy dla dzieci oraz młodzieży propagujące znajomość niekomunistycznych nazw miast. Rozważany jest projekt, aby w przyszłym roku dzieci chcące brać udział w obradach sejmu dzieci i młodzieży, pisały wypracowania na temat rdzennych nazw miejscowości najechanych po roku 1944 przez komunistów oraz formach oporu przeciwko najazdowi. To bardzo doby pomysł i okazja do tego aby przypomnieć, że również na ziemiach zachodnich działała antykomunistyczna partyzantka – niemieccy żołnierze wyklęci nazywani czasem Werwolfem komentuje projekt Jan Żaryn senator PiS i propagator polityki historycznej.

Michał Warecki

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.