Olbrzymie nierówności w poziomie PKB między regionami w UE

[2017-04-04 15:15:00]

Eurostat przedstawił porównawcze dane na temat bogactwa poszczególnych regionów w Unii Europejskiej. Raport dotyczy Produktu Krajowego Brutto na jednego mieszkańca przy uwzględnieniu parytetu siły nabywczej w 2015 roku.

Zgodnie z danymi średnia dla całej Unii Europejskiej w 2015 roku wynosiła 28.900 euro na osobę.

Największe PKB w UE było w: Luksemburgu – 264% średniej unijnej, Irlandii – 177%, Holandii i Austrii – po 128%, w Danii – 127%, Niemczech i Szwecji – po 124%

Najmniejszy PKB na osobę miały: Bułgaria – 47%, Rumunia – 57%, Chorwacja – 58%, Łotwa – 64%, Węgry i Grecja – po 68, Polska – 69.

Najbogatszym regionem UE w 2015 roku była zachodnia część Londynu, gdzie PKB na osobę w parytecie siły nabywczej wynosił aż 580% średniej unijnej. Kolejne miejsca zajęły: Luksemburg – 264%, Hamburg – 206%, Bruksela – 205%, Bratysława – 188%, Praga i Oberbayern – po 178%, Il de France – 176%, wschodnia część Londynu – 175%, Sztokholm – 174%.

Najbiedniejszym regionem UE w 2015 roku był bułgarski region Severozapaden, gdzie PKB na mieszkańca wynosił tylko 29% średniej unijnej. Kolejne miejsca zajęły francuski region Mayotte – 32%, bułgarskie Severen tsentralen i Yuzhen tsentralen – po 33% oraz rumuński Nord Est – 34%.

W pierwszej dwudziestce najbiedniejszych regionów znalazło się 5 polskich województw Najbiedniejsze województwa to Lubelskie – 47%, Podkarpackie – 48%, Warmińsko-mazurskie i Podlaskie – po 48% oraz Świętokrzyskie – 50%. 14 polskich województw ma PKB poniżej 75% średniej unijnej. Województwo Wielkopolskie ma poziom 75% średniej PKB, a PKB w województwie Mazowieckie PKB wynosi 109% średniej.

Piotr Szumlewicz

Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

24 czerwca:

1793 - Rewolucyjny Konwent uchwalił konstytucję Republiki Francuskiej gwarantującą po raz pierwszy w historii powszechne prawo wyborcze.

1901 - Otwarto pierwszą wystawę prac Pabla Picassa, hiszpańskiego malarza przez lata związanego z lewicą.

1902 - Urodziła się Lidia Ciołkoszowa, działaczka PPS, historyczka. Żona Adama Ciołkosza. Od 1979 przewodnicząca PPS na obczyźnie, od 1990 honorowa przewodniczaca PPS w kraju.

1905 - W Warszawie PPS zorganizowała powszechny strajk solidarności z robotnikami Łodzi.

1905 - Zmarł Kazimierz Kelles-Krauz, filozof, socjolog, publicysta, pedagog; działacz i teoretyk Związku Zagranicznego Socjalistów Polskich, później Polskiej Partii Socjalistycznej.

1931 - Xiang Zhongfa, chiński działacz komunistyczny i związkowy, stracony przez żołnierzy Kuomintangu.

1944 - Na stacji kolejowej Ryczów k. Wadowic zginął w walce z Niemcami Adam Rysiewicz, sekretarz OKR (WRN) Kraków.

1945 - W Paryżu powstał Komitet Sekcji Odrodzonej PPS.

1957 - Tajni agenci dominikańskiego dyktatora Rafaela Trujillo przeprowadzili nieudany zamach na centrolewicowego prezydenta Wenezueli Rómulo Betancourta, co wywołało międzynarodowy skandal.

1960 - Patrice Lumumba został pierwszym premierem Demokratycznej Republiki Konga.

1999 - Starcia pracowników radomskich zakładów zbrojeniowych Łucznik z policją przed gmachem MON w Warszawie.

2006 - Prezydent Filipin Gloria Macapagal-Arroyo podpisała ustawę znoszącą karę śmierci.

2010 - Julia Gillard została pierwszą kobietą-premierem Australii.