Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-04-10 00:28:12]

Czternasty tegoroczny numer „Tygodnika Faktycznie” przynosi sensacyjny reportaż na temat efektów pracy francuskich dziennikarzy śledczych. Reporterzy z kilku redakcji (w tym z telewizji publicznej) ujawnili, że w ukrywanie księży-przestępców seksualnych było zamieszanych 25 biskupów (!!!), prymas Francji, a i sam papież Franciszek (jako dawny prymas Argentyny) nie jest w tej kwestii bez winy.

Tygodnik publikuje także obszerny wywiad z prof. Pawłem Artymowiczem na temat oszustw tzw. komisji Macierewicza, która konfabuluje na temat katastrofy smoleńskiej. „Tygodnik Faktycznie” zamieszcza także ranking najlepiej zarabiających menadżerów PiS oraz pokazuje kulisy tzw. repolonizacji mediów, która jest próbą zawłaszczenia przez środowisko Jarosława Kaczyńskiego kolejnych tytułów prasowych.

Obecne wydanie to również wywiad z posłem do Parlamentu Europejskiego i byłym ministrem obrony Januszem Zemke o tym, na czym polega pisowska destrukcja armii i jak zapłacimy w ramach Unii Europejskiej za brak zdolności PiS do zawierania kompromisów.

W dziale tekstów światopoglądowych i historycznych znajdziemy opracowanie o osłabianiu się katolickiej religijności w Polsce, o prześladowaniach świadków Jehowy w PRL, o religijnym nadużyciu, jakim jest spowiedź (z punktu widzenia najstarszej tradycji chrześcijańskiej), o tym na czym polegał „pogański” kult drzew oraz o świętym Teofilu, rzeźniku Aleksandrii.

Piotr Szumlewicz

Jaka Polska po POPiSie?
Wrocław. Tajne Komplety, przejście Garncarskie 2
27 czerwca (czwartek), godz. 17.30-19.30
Jak Szwecja wspiera osoby z niepełnosprawnościami?
Warszawa, ul. Łowicka 25 lok. P4
26 czerwca (środa), godz. 18.30-20.30

27 czerwca:

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1893 - USA: Krach na giełdzie nowojorskiej.

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1947 - Urodził się Tron Øgrim, norweski pisarz, dziennikarz i lewicowy działacz polityczny.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1978 - Pierwszy Polak w kosmosie - w locie statku kosmicznego Sojuz 30 uczestniczył Mirosław Hermaszewski.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).