Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-04-10 00:28:12]

Czternasty tegoroczny numer „Tygodnika Faktycznie” przynosi sensacyjny reportaż na temat efektów pracy francuskich dziennikarzy śledczych. Reporterzy z kilku redakcji (w tym z telewizji publicznej) ujawnili, że w ukrywanie księży-przestępców seksualnych było zamieszanych 25 biskupów (!!!), prymas Francji, a i sam papież Franciszek (jako dawny prymas Argentyny) nie jest w tej kwestii bez winy.

Tygodnik publikuje także obszerny wywiad z prof. Pawłem Artymowiczem na temat oszustw tzw. komisji Macierewicza, która konfabuluje na temat katastrofy smoleńskiej. „Tygodnik Faktycznie” zamieszcza także ranking najlepiej zarabiających menadżerów PiS oraz pokazuje kulisy tzw. repolonizacji mediów, która jest próbą zawłaszczenia przez środowisko Jarosława Kaczyńskiego kolejnych tytułów prasowych.

Obecne wydanie to również wywiad z posłem do Parlamentu Europejskiego i byłym ministrem obrony Januszem Zemke o tym, na czym polega pisowska destrukcja armii i jak zapłacimy w ramach Unii Europejskiej za brak zdolności PiS do zawierania kompromisów.

W dziale tekstów światopoglądowych i historycznych znajdziemy opracowanie o osłabianiu się katolickiej religijności w Polsce, o prześladowaniach świadków Jehowy w PRL, o religijnym nadużyciu, jakim jest spowiedź (z punktu widzenia najstarszej tradycji chrześcijańskiej), o tym na czym polegał „pogański” kult drzew oraz o świętym Teofilu, rzeźniku Aleksandrii.

Piotr Szumlewicz

Dlaczego młodziez nie głosuje na lewicę ?
Wrocław, ul Kołłątaja 31
28 marca (czwartek), godz. 18.00.
Zapraszam

25 marca:

1873 - W Mainz (Moguncji) urodził się Rudolf Rocker, jeden z głównych teoretyków anarchosyndykalizmu, twórca Międzynarodowego Zrzeszenia Robotników (IWA).

1918 - Białoruś ogłosiła niepodległość. Powstała Białoruska Republika Ludowa.

1936 - Pogrzeb robotników zabitych poczas demonstracji z 23 marca; współcześni określali jego rozmiary jako porównywalne z pogrzebem Józefa Piłsudskiego.

1946 - Urodził się Daniel Bensaïd, filozof, teoretyk francuskiego trockizmu.

1947 - USA: W wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Centralii w stanie Illinois zginęło 111 górników.

1957 - Przedstawiciele rządów Francji, Włoch, Niemiec, Belgii, Holandii i Luksemburga podpisali Traktaty rzymskie, tworzące Europejską Wspólnotę Gospodarczą (EWG).

1969 - John Lennon i Yoko Ono w Amsterdamie rozpoczęli pierwszą akcję Bed-In for Peace.