Eurostat: Olbrzymie różnice kosztów pracy w UE

[2017-04-10 12:07:19]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił raport na temat kosztów pracy w Unii Europejskiej. Wynika z niego, że w 2016 r. godzinne koszty pracy (nie licząc rolnictwa i administracji) w UE wynosiły średnio 25,4 euro i były wyższe o 0,4 euro niż w 2015 roku i o 3,9 euro niż w 2008 roku.

Najwyższe koszty pracy w zeszłym roku były w Danii – 42,0 euro za godzinę pracy, w Belgii – 39,2, w Szwecji – 38,0, w Luksemburgu – 36,6 i we Francji – 35,6. Najniższe koszty pracy były w Bułgarii – 4,4 euro, w Rumunii – 5,5 na Litwie – 7,3, na Łotwie – 7,5, na Węgrzech – 8,3 oraz w Polsce – 8,6.

Między 2015 i 2016 r. w całej UE nastąpił wzrost kosztów pracy (liczonych w euro) o 1,6%. Największy wzrost kosztów pracy nastąpił w Rumunii – o 11,6%, w Rumunii – o 7,8% i na Litwie – 7,5%. Koszty pracy spadły w Wielkiej Brytanii – o 10,1%, we Włoszech – o 0,8% i w Polsce – o 0,2%.

Eurostat wskazał też średnie pozapłacowe koszty pracy jako procent całości wynagrodzenia. W 2016 r. średnio wynosiły one 23,9% całego wynagrodzenia. Największe były we Francji – 33,2%, w Szwecji – 32,5%, na Litwie – 27,8% oraz w Belgii – 27,5%. Najniższe pozapłacowe koszty pracy były na Malcie – 6,6%, w Luksemburgu – 13,4%, w Irlandii – 13,8% oraz w Danii – 13,9%. Znacznie niższe od średniej unijnej były one też w Polsce, gdzie wynosiły 18,4%.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 grudnia:

1865 - USA: Po ratyfikowaniu przez stan Georgia XIII Poprawki do Konstytucji formalnie doszło do likwidacji niewolnictwa.

1913 - W Lubece urodził się Willy Brandt (właściwie Karl Herbert Frahm), polityk SPD, kanclerz RFN.

1932 - W Berlinie zmarł Eduard Bernstein, działacz ruchu robotniczego, ideolog niemieckiej socjaldemokracji, twórca rewizjonizmu w ruchu robotniczym.

1933 - Bolesław Bierut został skazany na 7 lat więzienia.

1936 - Zwycięstwem zakończył się strajk okupacyjny w obronie 220 górników katowickiej kopalni "Eminencja" zagrożonych zwolnieniem.

1946 - Urodził się Steve Biko, działacz ruchu przeciw apartheidowi w Republice Południowej Afryki.

1972 - Kolejne wznowienie nalotów amerykańskich w Wietnamie.

1991 - W Dżibuti wojsko otworzyło ogień do zgromadzonego tłumu, w wyniku czego zginęło 59 osób.

1994 - Opozycyjna Bułgarska Partia Socjalistyczna Żana Widenowa wygrała zdecydowanie wybory parlamentarne.

1998 - Kolumbjskie lotnictwo i śmigłowce bojowe prywatnej fimy wojskowej AirScan zaatakowały wioskę Santo Domingo, zabijając jej 18 mieszkanców, w tym siedmioro dzieci.

2005 - W Boliwii Evo Morales wygrał wybory prezydenckie, zdobywając 53,7% głosów.