Eurostat: Olbrzymie różnice kosztów pracy w UE

[2017-04-10 12:07:19]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił raport na temat kosztów pracy w Unii Europejskiej. Wynika z niego, że w 2016 r. godzinne koszty pracy (nie licząc rolnictwa i administracji) w UE wynosiły średnio 25,4 euro i były wyższe o 0,4 euro niż w 2015 roku i o 3,9 euro niż w 2008 roku.

Najwyższe koszty pracy w zeszłym roku były w Danii – 42,0 euro za godzinę pracy, w Belgii – 39,2, w Szwecji – 38,0, w Luksemburgu – 36,6 i we Francji – 35,6. Najniższe koszty pracy były w Bułgarii – 4,4 euro, w Rumunii – 5,5 na Litwie – 7,3, na Łotwie – 7,5, na Węgrzech – 8,3 oraz w Polsce – 8,6.

Między 2015 i 2016 r. w całej UE nastąpił wzrost kosztów pracy (liczonych w euro) o 1,6%. Największy wzrost kosztów pracy nastąpił w Rumunii – o 11,6%, w Rumunii – o 7,8% i na Litwie – 7,5%. Koszty pracy spadły w Wielkiej Brytanii – o 10,1%, we Włoszech – o 0,8% i w Polsce – o 0,2%.

Eurostat wskazał też średnie pozapłacowe koszty pracy jako procent całości wynagrodzenia. W 2016 r. średnio wynosiły one 23,9% całego wynagrodzenia. Największe były we Francji – 33,2%, w Szwecji – 32,5%, na Litwie – 27,8% oraz w Belgii – 27,5%. Najniższe pozapłacowe koszty pracy były na Malcie – 6,6%, w Luksemburgu – 13,4%, w Irlandii – 13,8% oraz w Danii – 13,9%. Znacznie niższe od średniej unijnej były one też w Polsce, gdzie wynosiły 18,4%.

Piotr Szumlewicz

4 lipca:

1919 - Urodził się Jan Strzelecki, socjolog, eseista, taternik. Redaktor pisma "Płomienie", autor głośnego manifestu "O socjalizmie humanistycznym".

1934 - Zmarła Maria Skłodowska-Curie, polska fizyk, chemik, dwukrotna laureatka Nagrody Nobla.

1938 - Zmarł Otto Bauer, austriacki polityk, ekonomista, socjolog. Jeden z teoretyków austromarksizmu.

1946 - Pogrom ludności żydowskiej w Kielcach. Zginęły 42 osoby.

1976 - Zmarł Antoni Słonimski, poeta, felietonista, dramatopisarz, satyryk, krytyk teatralny i działacz społeczny za młodu związany z PPS.

2006 - Robert Fico został premierem Słowacji.

2010 - Zmarł Rafał Górski, działacz związku zawodowego Inicjatywa Pracownicza oraz Federacji Anarchistycznej.