OECD: Kraje rozwinięte wciąż mało solidarne

[2017-04-12 01:38:33]

OECD przedstawiło szacunkowe dane na temat Oficjalnej Pomocy Rozwojowej (ODA) przeznaczanej przez najbardziej 28 najbardziej rozwiniętych krajów świata (Komitet Pomocy Rozwojowej – DAC) dla państw biednych. Zgodnie z nimi w 2016 r. pomoc sięgnęła 142,6 mld dolarów, czyli o 8,9% więcej niż rok wcześniej. Wyniosła ona 0,32% Produktu Narodowego Brutto państw bogatych, a w 2015 r. stanowiła 0,30% PNB.

Zgodnie z raportem jedynie 6 krajów należących do DAC spełnia wymagania ONZ przekazywania 0,70% PNB na pomoc rozwojową. Są to: Norwegia – 1,11%, Luksemburg – 1,00%, Szwecja – 0,94%, Dania – 0,75%, Niemcy i Wielka Brytania – po 0,70%. Blisko ONZ-owskiego celu są Holandia – 0,65% i Szwajcaria – 0,54%.

Znacznie mniejszy procent PKB na pomoc rozwojową przeznaczają takie potęgi gospodarcze jak Francja – 0,38%, a Japonia – 0,20% i Stany Zjednoczone – 0,18% PNB.

Raport OECD zawiera też dane na temat polskiej pomocy rozwojowej. Zgodnie z nimi Polska w 2016 r. przeznaczyła na pomoc dla najbiedniejszych krajów świata zaledwie 0,13% PNB (600 mln dolarów), czyli prawie najmniej ze wszystkich rozwiniętych krajów. Obok Polski znalazły się Słowacja – 0,12% oraz Węgry – 0,13% PNB.

Piotr Szumlewicz

DZIEŃ SPOTKAŃ Z OKAZJI 100. ROCZNICY REWOLUCJI PAŹDZIERNIKOWEJ
Warszawa, ul. Długa, 29, I piętro, sala 115
4 listopada (sobota), godz. 15.00 - 19.00
Konferencja "Żydzi a rewolucja październikowa"
Warszawa, Instytut Historyczny UW, Sala Kolumnowa (parter)
19 października, godz. 11.15-19.00
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

18 października:

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.