Szesnasty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-04-24 12:27:04]

W szesnastym tegorocznym numerze „Tygodnika Faktycznie” tematem przewodnim jest wejście w ostry kryzys partii Nowoczesna, kreowanej przez środowiska biznesowe na następczynię politycznie sfatygowanej Platformy Obywatelskiej. Nowoczesna wydaje się przeżywać kryzys zbliżony do tego, jaki strawił partię Janusza Palikota. Czy historia się tych dwóch liberalnych formacji będzie rzeczywiście podobna?

Tygodnik porusza także ważne tematy społeczne. Jednym z nich jest fala wyłudzeń mieszkań od osób starszych pod pozorem zapewniania dożywotnej opieki. Ten numer zawiera także teksty poradnikowe, m.in. praktyczny poradnik sądowy (dla świadków, poszkodowanych, zatrzymanych) oraz sprawę manipulacji firm przy zatrudnianiu pracowników i tego jak się przed tym bronić.

Ponadto znajdziemy obszerne omówienie porażki, jaką okazuje się na razie budowa elektrowni atomowej w Polsce. Numer zawiera także cotygodniową dokumentację nadużyć rządowych – tym razem zagrożenia dla wolności prasy oraz dziwne zadania bardzo zamożnej Polskiej Fundacji Narodowej.

W dziale sportowym tekst o kibicach zachodnich zwalczających rasizm i nienawiść do uchodźców. W dziale światopoglądowym o zwalczaniu przez Kościół swobodnej lektury Biblii i o nękaniu narodowców. A na stronicach zagranicznych – o pewnej nieustraszonej dziewczynce i o tym, co z jej postawy wynikło.

Piotr Szumlewicz

Łańcuch Światła w całej Polsce: Kulminacja w Warszawie
CAŁA POLSKA
20 lipca (czwartek), godz. 21.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

21 lipca:

1905 - Stefan Okrzeja, 19-letni bojowiec PPS, stracony na stokach Cytadeli.

1917 - Rosja: Powstanie rządu Aleksandra Kiereńskiego.

1923 - Urodził się Paul Xuereb, pisarz, polityk Maltańskiej Partii Pracy. W latach 1987-89 p.o. prezydenta Malty.

1944 - Powstał Polski Komitet Wyzwolenia Narodowego (PKWN). Przewodniczący: Edward Osóbka-Morawski, zastępcy: Wanda Wasilewska i Andrzej Witos.

1961 - Urodził się Manu Chao, kompozytor i wykonawca muzyki folk, sięgający do muzyki latynoskiej. Związany z ruchem alterglobalistycznym.

1966 - W Paryżu zmarł Julian Hochfeld, jeden z najwybitniejszych socjologów marksistowskich, członek PPS i ZNMS.

1980 - Eugenia Charles została pierwszą kobietą na stanowisku premiera Dominiki.

2001 - Zmarł Krste Crvenkovski, polityk macedoński. W latach 1963-69 sekretarz Komitetu Centralnego Ligi Komunistów Macedonii.

2007 - Pratibha Patil jako pierwsza kobieta została wybrana na urząd prezydenta Indii.

2012 - Zmarł Alexander Cockburn, amerykański dziennikarz i pisarz polityczny.