Szesnasty numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-04-24 12:27:04]

W szesnastym tegorocznym numerze „Tygodnika Faktycznie” tematem przewodnim jest wejście w ostry kryzys partii Nowoczesna, kreowanej przez środowiska biznesowe na następczynię politycznie sfatygowanej Platformy Obywatelskiej. Nowoczesna wydaje się przeżywać kryzys zbliżony do tego, jaki strawił partię Janusza Palikota. Czy historia się tych dwóch liberalnych formacji będzie rzeczywiście podobna?

Tygodnik porusza także ważne tematy społeczne. Jednym z nich jest fala wyłudzeń mieszkań od osób starszych pod pozorem zapewniania dożywotnej opieki. Ten numer zawiera także teksty poradnikowe, m.in. praktyczny poradnik sądowy (dla świadków, poszkodowanych, zatrzymanych) oraz sprawę manipulacji firm przy zatrudnianiu pracowników i tego jak się przed tym bronić.

Ponadto znajdziemy obszerne omówienie porażki, jaką okazuje się na razie budowa elektrowni atomowej w Polsce. Numer zawiera także cotygodniową dokumentację nadużyć rządowych – tym razem zagrożenia dla wolności prasy oraz dziwne zadania bardzo zamożnej Polskiej Fundacji Narodowej.

W dziale sportowym tekst o kibicach zachodnich zwalczających rasizm i nienawiść do uchodźców. W dziale światopoglądowym o zwalczaniu przez Kościół swobodnej lektury Biblii i o nękaniu narodowców. A na stronicach zagranicznych – o pewnej nieustraszonej dziewczynce i o tym, co z jej postawy wynikło.

Piotr Szumlewicz

Czerwoni Kosynierzy Gdyńscy 1939 - prawda czy mit?
Warszawa, Siedziba Stowarzyszenia Wolnego Słowa, ul. Marszałkowska 7
25 września (poniedziałek), godz. 17.30-20.30
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Zapal Znicz Dla Kacpra
Katowice, Rynek
23 września (sobota), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2010 - We Wrocławiu odbył się II Marsz Równości, którego tematem przewodnim było poparcie dla związków partnerskich.