Nowy numer "Tygodnika Faktycznie"

[2017-04-28 00:03:38]

Najnowszy numer "Tygodnika Faktycznie" (numeracja podwójna 17-18/2017) zawiera obszerny wywiad z współtwórcą Agencji Wywiadu na temat kulisów pracy szpiegów oraz o przepychankach w polskich służbach wywiadowczych. O wywiadowczych talentach Zbigniewa Ziobry przeczytamy natomiast w nieco ironicznym tekście na temat młodości obecnego ministra sprawiedliwości.

Numer zawiera także specjalne teksty pierwszomajowe na temat sytuacji pracowników w Polsce, autorstwa Piotra Szumlewicza i Piotra Ikonowicza oraz dwa teksty na temat zarobków służby zdrowia, w tym materiał prof. Jana Hartmana, specjalisty etyki medycznej.

„Tygodnik Faktycznie” zawiera tym razem obszerny dział zagraniczny, a w nim kilka tekstów o sukcesach lewicy europejskiej, oraz bardzo ciekawy tekst na temat „iberyjskiego wyjątku”, czyli o tym dlaczego w Hiszpanii i Portugalii prawie nie ma rasizmu, a przyjmowanie uchodźców cieszy się szerokim poparciem społecznym.

W obecnym wydaniu znajdziemy także poradnik na temat bezpiecznego spędzania urlopu oraz warunków bezpłatnego leczenia za granicą.

W dziale światopoglądowym znajdziemy teksty o szczególnej dyskryminacji kobiet w Irlandii, gdzie jeszcze w latach 70. XX wieku kobiety okaleczano przy trudnych poradach oraz zabraniano sprzedaży środków antykoncepcyjnych. W numerze znajdziemy także rozmowę z psychologiem na temat losu dzieci z rodzin niewierzących w szkole ze szczególnym uwzględnieniem komunii. To swoisty poradnik na temat tego jak chronić dziecko przed dyskryminacją i wykluczeniem, co oczywiście nie jest tylko troską niereligijnych rodziców.

Wydanie zawiera także dosyć prowokacyjny tekst księdza Krzysztofa Charamsy o tym, „dlaczego Polacy sami proszę się o zdominowanie przez biskupów”.

Niniejsze wydanie poszerzone i dwutygodniowe paradoksalnie obejmuje zwykłą liczbę stron (choć wyższą cenę). Jak wyjaśnia redakcja w specjalnym oświadczeniu na swojej stronie internetowej i facebookowej, doszło do nieporozumienia w relacjach między wydawcą a drukarnią, która nie wydrukowała dodatkowych stron i taką „odchudzoną” gazetę rozesłała do kolporterów. Redakcja zapowiada umieszczenie brakujących obecnie szesnastu stron jako dodatku do kolejnego wydania, które ukaże się 11 maja już w zwykłej cenie.

Piotr Szumlewicz

Czerwoni Kosynierzy Gdyńscy 1939 - prawda czy mit?
Warszawa, Siedziba Stowarzyszenia Wolnego Słowa, ul. Marszałkowska 7
25 września (poniedziałek), godz. 17.30-20.30
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Zapal Znicz Dla Kacpra
Katowice, Rynek
23 września (sobota), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

25 września:

1906 - Urodził się José Figueres Ferrer, polityk kostarykański. W latach 40-tych założył Partię Socjalemokratyczną, a następnie Partię Wyzwolenia Narodowego (PLN). W latach 1948-49, 1953-58 i 1970-74 prezydent Kostaryki.

1939 - Podczas nalotu lotnictwa niemieckiego na Warszawę zniszczony został dom przy ul. Wareckiej 7, siedziba CKW PPS, redakcji i drukarni "Robotnika".

1962 - Proklamowanie Algierskiej Republiki Ludowo-Demokratycznej.

1981 - Sandra Day O'Connor jako pierwsza kobieta została wybrana sędzią Sądu Najwyższego USA.

1996 - W Irlandii zamknięto ostatnie azyle sióstr magdalenek.

2003 - Zmarł Edward Said, amerykański teoretyk postkolonializmu. Autor m.in. "Orientalizmu".

2005 - W wyborach do Sejmu PiS zdobyło 26,99% (155 mandatów), PO - 24,14% (133), Samoobrona - 11,41% (56), SLD - 11,31% (55).

2010 - We Wrocławiu odbył się II Marsz Równości, którego tematem przewodnim było poparcie dla związków partnerskich.