Niemcy: Porażka SPD w Szlezwiku-Holsztynie

[2017-05-10 23:05:43]

7 maja w wyborach do landtagu Szlezwika-Holsztynu wygrała CDU, którą poparło 32 proc. głosujących.

Wynik chadeków, na których czele stoi w landzie Daniel Günther, jest o 1,2 proc. lepszy niż pięć lat temu. Natomiast rządzący dotąd landem socjaldemokraci z premierem landu Torstenem Albigiem stracili 3,2 proc., uzyskując 27,2 proc. głosów.

W landtagu reprezentowane będą także: partia Zielonych na czele z Moniką Heinold (12,9 proc.), liberalna FDP Wolfganga Kubickiego (11,5 proc.), populistyczna AfD (5,9 proc.) oraz partia duńskiej mniejszości SSW, która uzyskała 3,3 proc. głosów. W przypadku mniejszości narodowej nie obowiązuje 5-procentowy próg wyborczy.

Lewicowa partia Die Linke, z liderką Marianne Kolter, otrzymała 3,8 proc. głosów (wzrost o 1,5 proc.). Kolejną klęskę poniosła Partia Piratów. Po świetnym wyniku sprzed pięciu lat straciła aż 7 proc., zdobywając zaledwie 1,2 proc. poparcia.

Wybory do parlamentu regionalnego w Kilonii uważane były za kolejny test przed wrześniowymi wyborami do Bundestagu. Angelę Merkel może ucieszyć szczególnie fakt, że socjaldemokratom nie pomogła asysta nowego przewodniczącego i kandydata SPD na urząd kanclerza Martina Schulza.

Torsten Albig próbował robić dobrą minę do złej gry. Wspólnie z Martinem Schulzem w berlińskiej centrali partii zapewniał jej działaczy, że SPD wczoraj upadła, ale jutro powstanie. Dodał, że partia strzepnie z siebie brud po upadku, a walka toczy się dalej.

Sekretarz generalna SPD Katharina Barley źródeł porażki socjaldemokratów upatrywała nie tyle w programie wyborczym, co w życiu prywatnym premiera landu, który w kontrowersyjny sposób opisał ostatnio w jednym z wywiadów szczegóły rozwodu ze swoją żoną.

Jeszcze ważniejszy sprawdzian czeka obie współrządzące partie już w najbliższą niedzielę 14 maja, kiedy do urn pójdą wyborcy w najludniejszym kraju związkowym RFN – Nadrenii Północnej-Westfalii rządzonej przez popularną polityczkę SPD Hannelore Kraft. Jej rywal Armin Laschet z CDU, stwierdził, że wybory w Szlezwiku-Holsztynie pokazują, że nie ma już czegoś takiego jak "efekt Schulza".

Waldemar Chamala

na zdjęciu sala obrad Landtagu Szlezwika-Holsztynu w Kilonii (fot. Wikimedia Commons)

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

18 października:

1835 - Urodził się Bolesław Limanowski, nestor polskiego ruchu socjalistycznego, przewodniczący kongresu paryskiego, na którym powołano do życia PPS, zesłaniec syberyjski, senator, doktor honoris causa Uniwersytetu Warszawskiego.

1920 - Strajk polityczny w Warszawie i Lwowie zorganizowany przez PPS przeciwko ustanowieniu senatu.

1924 - Hjalmar Branting ze Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej został po raz trzeci premierem Szwecji.

1961 - W Turynie została uchwalona Europejska Karta Społeczna.

1981 - Socjaldemokratyczny PASOK wygrał wybory parlamentarne w Grecji, zdobywając 48% głosów.

2007 - Była premier Pakistanu Benazir Bhutto wróciła do kraju po 8 latach wygnania. Tego samego dnia w podwójnym zamachu bombowym na jej konwój zginęło co najmniej 130 osób.